Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

20+21 aug in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €5,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Om melk te kunnen geven, moeten koeien regelmatig een kalf krijgen. De helft van de kalveren is mannelijk en wordt als vleesdier verwaard. Ze worden 10 dagen na geboorte vanuit geheel Europa en de Baltische staten getransporteerd naar een beperkt aantal afmest- en slachtintegraties. Nederland en Frankrijk herbergen de grootste. Ook Italië en Spanje tellen kalvermesterijen. Die dieren zijn soms 40 uur onafgebroken onderweg. Volgens dierwelzijnsorganisatie CIWF worden de dieren slecht behandeld. Ze kunnen onderweg niet eten. Een aantal overleeft de reis niet. Le Monde besteedt aandacht aan een nieuwe, Franstalige video van de organisatie over de kalvertransporten.

Na 40 jaar reclamemaken stopt Bart Kuiper met zijn reclamebureau Leukwerkt. Kuiper is de man van onder meer de slogans "En daarom adviseren wij WC Eend", "U moet de groenten van Hak hebben" en typetjes als Cora van Mora, de man van Duyvis en Beun de Haas. Kuiper kreeg het dankzij de volgende uitgangspunten voor elkaar dat zijn reclames zich nestelden in het collectieve Nederlandse geheugen: "Wees er open eerlijk over, en hou het leuk". Voor zijn opdrachtgevers ging hij daarom altijd op zoek naar "iets eigens: een stem, een persoon, een typetje, een koek aan een draadje."

Terwijl in Nederland de overheid iedere verantwoordelijkheid voor verhagelde en verregende boeren afwijst, kiest Frankrijk een ander beleid. Hagelbuien vernielden vrijdag een deel van de wijnoogst in de Hérault (Zuid-Frankrijk). Het gaat om 2.250 hectare. De prefect van het departement is direct gevraagd om zich ermee te bemoeien. Ook in Frankrijk moet de boer zich verzekeren tegen weerschade. Is hij onverzekerd en komt hij daardoor zodanig in de problemen dat hij in 2017 niet meer door kan met zijn bedrijf, dan moet de prefect bekijken wat hij kan doen door uitstel van belastingbetaling of zelfs inkomenssteun. Dat meldt La France Agricole.

De dieseltrucks die de Londenaars hun online bestelde voeding aan huis leveren, vervuilen evenveel als een auto die jaarlijks 2,4 miljoen keer de ringweg rond de Britse hoofdstad rondrijdt. De vervuiling zit met name in de koelinstallatie die 30 maal zoveel uitstoot als de motor van de vrachtwagentjes. Dat liet de leverancier van een schonere truck berekenen door het Britse onderzoeksbureau You Gov. Voor supermarkt Sainsbury's ontwikkelde het bedrijf een emissieloze truck, die wordt aangedreven door een motor op vloeibare stikstof. De nieuwe truck is nog niet helemaal emissieloos. De vervuiling is nu vergelijkbaar met 14.500 gereden kilometer in een moderne personenauto.

Nederlanders zijn het afgelopen jaar minder kipfilet en meer andere kipdelen gaan eten. Producenten, milieuorganisaties en supermarkten zijn tevreden. Anne Hilhorst van Wakker Dier legt uit dat we welzijnskip die Nederlandse supers verkopen alleen uitkan als we niet alleen de borstfilets eten. De Nederlandse supers zijn vrijwel allemaal van de plofkip afgestapt naar een welzijnskip. Om boeren hun meerkosten te kunnen vergoeden, zijn de supers gedwongen ook zoveel mogelijk andere kipdelen aan hun klanten te verkopen. Dankzij slimme promotie van "kipdijblokjes, kipdijbraadlapjes en kipsatéspies", is de verkoop van andere kipdelen inmiddels verdubbeld. Die delen werden in het ploftijdtijdperk geëxporteerd.

In haar NRC-column ergert Rosanne Hertzberger zich aan de introductie van de zaadvaste puntpaprika's in biologische winkels. 'Zaadvaste' gewassen vergelijkt ze met een oldtimer. Zo'n oude auto heeft karakter en is leuk als hobby, maar ongeschikt voor modern dagelijks gebruik. Geef haar maar een in een laboratorium in elkaar gezet plantenras dat alle gunstige eigenschappen heeft die een boer zou wensen. Er is geen reden om je te behelpen met minder. Gelukkig eten we, zegt Hertzberger, "reageerbuisgewassen". Zo’n vijftig jaar deden boeren de zaadvaste gewassen ("zaaien, oogsten en zaaien") de deur uit. "Niet geheel toevallig tegelijk met de grote hongersnoden", schrijft de columnist.

Rond de Zeeuwse Hedwige-polder bestaat een slepend geschil tussen Nederland en België. Volgens een overeenkomst die beide landen sloten over de bereikbaarheid van de Antwerpse haven moeten de dijken worden doorgestoken. De Nederlandse staat biedt de Belgische eigenaar Géry de Cloedt €15 miljoen voor zijn polder. Dat is de agrarische waarde. Tegen die prijs wil hij zijn belegging houden omdat de werkelijke waarde door de nabijheid van en slibverzamelende functie voor de Antwerpse haven €800 miljoen bedraagt. De Cloedt vecht onteigening dan ook aan, zelfs als de dijken worden doorgestoken, schrijft het FD in een uitgebreide reportage.

Dat schrijft Le Figaro. De kant laat zien dat de grote Franse landbouwsectoren negatief draaien. De melkveehouderij, de varkenshouderij, de rundvleesveehouderij draaien al jaren diep in het rood. Tegenover de zeer slechte graanoogst in Frankrijk staan topoogsten elders en dus lage wereldprijzen, zodat het geringe volume van de Franse graanboer hem op zwaar verlies zet. Ook de oogst van zachtfruit - van abrikozen en perziken tot meloenen lijdt onder het natte en koude voorjaar. Een kwart van de boeren verdient minder dan €10.000. De schulden van de boeren nemen toe. In 15 jaar is het aantal boeren gehalveerd, volgens de krant.

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws en de Kwestie binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Lindahovius@yahoo.com

Hier ligt ook een mooie taak voor Foodlog: breng vaker recepten met "restvlees".
De marktslager heeft ons toevallig zaterdag varkenswangen aangepraat voor een stoofpotje. Manlief kwam bij wat Belgische recepten op basis van triplebier. Resultaat: goddelijk!

Alex van Erp

Hertzberger schrijft verfrissend en het is leuk hoe ze laat zien dat publieke perceptie en boerenfeiten in de landbouw nogal uiteenlopen. Maar haar conclusie is kort door de bocht. Ik heb 8 tegenargumenten tegen haar conclusie dat een experiment met zaadvaste rassen een regressief gevaar is:

Argument 1: Het is absurd om de voedselzekerheid van de wereld op te hangen aan 1 klein zaadvast experiment, in een tsunami van hybridisering, gentech en patenten. De afgelopen 50 jaar volgt de hele westerse zadenindustrie dezelfde aanpak. Vergelijk het met 1000 walvissen die dezelfde kant op zwemmen. Met dit zaadvaste project is er ineens 1 walvisje dat eigenwijs de andere kant op zwemt, omdat hij geen 100% vertrouwen heeft in de koers van de 1000. Het walvisje is bang dat die 1000 walvissen allemaal naar hetzelfde strand zwemmen, waar ze nooit meer wegkomen. Misschien is dat onterecht...maar voor het overleven van walvissen in het algemeen is het heel verstandig als minstens 1 walvisje, of beter nog 10 of 50, een andere richting proberen. Dan liggen ze straks in elk geval niet allemaal op hetzelfde strand naar adem te happen.

Argument 2: Zaadvaste rassen zijn productief genoeg om er succesvol en winstgevend landbouw mee te bedrijven. Om te zeggen dat we met zaadvaste puntpaprika's teruggaan naar de middeleeuwen, is een tikje overdreven. De rassen in het Eosta/Estafette/LBI-project zijn ca 30 jaar geleden veredeld. Sommige doen het uitstekend, en als ze de afgelopen 30 jaar doorveredeld waren, zouden ze het wellicht nog beter doen. Ze hebben niet het heterosis effect van hybride zaden, maar daar staat tegenover dat ze van generatie op generatie weer te gebruiken zijn. 90% van alle landbouw ter wereld geschiedt nog met zaadvaste rassen, ondanks het feit dat hybride rassen al decennia bestaan. In ontwikkelingslanden zouden ze er dus enorm mee gebaat zijn als ze konden werken met bétere zaadvaste rassen. Arme boeren in zulke landen zijn gebaat met landbouw die steunt op kennis en arbeid en niet te veel kapitaal vraagt. Overigens zit de bottleneck in de productie voor arme Afrikaanse boeren niet bij de zaden, maar bij de kwaliteit van de grond, dus de bemesting en het bodemleven, zoals Henk Breman afgelopen jaar in de Rode Hoed betoogde.

Argument 3: Zaadvaste rassen zijn regionaal te optimaliseren, bieden meer openingen voor genetische diversiteit. Voor hybride zaden, al dan niet gentech, geldt: one size fits all. Ze zijn overal exact hetzelfde en vragen overal om exact dezelfde teeltomstandigheden, zelfde bemestingsregime, waterregime, etc. Ze zijn ontwikkeld voor supermarkten: d.w.z. gekweekt op uniformiteit, bewaarbaarheid, een mooi uiterlijk; niet op smaak en al helemaal niet op voedingskwaliteit. De uniformiteit zit niet alleen in de opbrengst, maar ook in de landbouwaanpak. In derdewereldlanden mislukken de hypermoderne zaden vaak doordat ze te specifieke teeltomstandigheden vragen, dus een zeer strak agrochemisch regime.

Argument 4: Zaadvaste rassen passen beter bij de biologische aanpak. Hybride rassen, al dan niet gentech, zijn de afgelopen decennia vooral veredeld met het oog op chemische landbouw; vele zijn blessuregevoelige topsporters, die deze topprestaties alleen maar kunnen leveren als ze overeind gehouden worden met pesticiden, kunstmest en andere doping. In de praktijk zijn die hybride zaden vaak niet optimaal voor biologische teelt. Je zou hybride zaden kunnen ontwikkelen speciaal voor de bio teelt, maar dat is als nichemarkt niet lucratief genoeg. Daarom koopt Monsanto wereldwijd zaadbedrijven op en heft de bio afdeling als eerste op; in Nederland deed ze dat bij De Ruiter.

Argument 5: Teelt met zaadvaste rassen betekent een levende zadenbank. De opkomst van industrieel veredelde zaden is gepaard gegaan met een enorme verarming van de agrobiodiversiteit. Het aantal rassen graan, aardappelen, etc, is gedecimeerd in de afgelopen eeuw. Door weer zaadvaste rassen te introduceren, breng je een tikkeltje biodiversiteit terug. Biodiversiteit betekent weerbaarheid. In een wereld met een veranderend klimaat heb je die weerbaarheid nodig. Een levende zadenbank heeft een grote meerwaarde tov zadenkluizen, omdat er sprake is van een doorgaande evolutie.

Argument 6: Zaadvaste rassen zorgen voor meer diversiteit in veredelingsaanpak. De opkomst van industrieel veredelde zaden is gepaard gegaan met een enorme consolidatie van de zadensector. Het meest dubieuze deel van de zadensector is primair gedreven door anonieme aandeelhoudersbelangen, wat leidt tot perverse incentives, niet tot de missie om de honger uit de wereld te helpen. Zaadvaste rassen onttrekken zich aan dit bijna-monopolie.

Argument 7: Zaadvaste rassen zorgen voor meer voedselkwaliteit. De moderne zaden leveren weliswaar een uniforme en hoge productie, maar ook een gigantische productie van uniform bulkvoedsel met een hoge calorische inhoud en minimale voedingswaarde; al die lege calorieën worden met marketing en subsidie in de westerse bevolking gepropt. Het is goedkoop, maar het heeft geen natuurlijke, intrinsieke kwaliteit. Het gevolg is een breed palet aan welvaartsziektes, obesitas, diabetes, etc. De wereld heeft niet alleen veel voedsel nodig, maar ook voedsel met kwaliteit en variatie. Daar kunnen zaadvaste rassen aanzienlijk aan bijdragen.

Argument 8: De teelt met zaadvaste rassen is een tegenstem tegen de patenten op natuurlijke eigenschappen van planten. Op dit moment lopen er 1000 EU-aanvragen van patenten op natuurlijke eigenschappen van landbouwgewassen. Het is gevaarlijk als de reproductie van nuttige natuurlijke eigenschappen, die van belang zijn voor de voedselzekerheid van de mensheid, exclusief eigendom worden van bedrijven die uitsluitend door aandeelhoudersbelangen worden gedreven. Teelt met zaadvaste rassen onttrekt zich aan dit mechanisme en geeft een stukje autonomie terug aan de natuur en aan de boer.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog • Auteur
Reactie op 03. Hertzberger niet blij met 'zaadvaste paprika'

Bert, wat versta jij onder 'plantintegriteit'? Ik denk dat weinig gewassen die wij eten nog 'integer' zijn op de manier waarop God/ de Natuur ze geschapen heeft/ze heeft laten evolueren. We hebben ze gemanipuleerd naar onze behoeften en wensen.

Ik zou zeggen: zaadvastheid appeleert ook aan een behoefte. Herzberger vraagt zich af of we die behoefte moeten willen veralgemeniseren of maar beter privaat kunnen houden.

Ria van Laar

Ja! En ik zit zelf niet te wachten op ready-made andere producten dan dat kipfile-tje; ik wil onderdelen met bot: veel meer smaak & mogelijkheden.
Dus Jarno, ik zit ook te wachten op delen van koe & varken met bot (ossenstaart/koeien- en varkensschenkels etc.)
Of andere delen, die niet meer bekend blijken: bavette/longhaas/diamanthaas etc.)
Wat nu als slachtafval beschouwd wordt, zoals varkenswangen (je houdt het niet voor mogelijk dat dit product zo omschreven wordt!).

En graag alles, met het vet eraan, niet dat getrimde gedoe...

Wat betreft de varkenswangen ben ik bezig met een actie in mijn persoonlijke kring en ik zie dat daar best voordeel te behalen is: Ik geef aan dat de mond (bek) een zeer hygienische plek is. En geef dan de bereiding ervan aan (stoofvlees) + lekker!!

Bert van Ruitenbeek
Bert van Ruitenbeek Adviseur duurzame landbouw en voeding • Auteur
Reactie op 03. Hertzberger niet blij met 'zaadvaste paprika'

Biodiversiteit is in alle opzichten relevant, ook als ' voorzorgsbeginsel' om de landbouw robuust te houden. Dat betekent ook dat de productie van zaden niet bij een paar bedrijven mag komen te liggen. Verder is het natuurlijk onzin dat je met zaadvaste rassen terug gaat naar de Middeleeuwen. We zijn als mensheid nog maar een relatief korte tijd aan het 'knutselen' met het leven en ook zaadvaste rassen worden veredeld. De 'nieuwste' methodes zoeken naar zelfgewilde uitkomsten, waar zaadvaste rassen ook onvoorziene nieuwe uitkomsten kunnen opleveren. Het is mooi dat er boeren en winkelketens zijn die soms vanwege ethische uitgangspunten (integriteit van planten) soms vanuit nieuwsgierigheid en behoefte aan eigenrichting en zelfstandigheid (eigen zaad) andere paden bewandelen. De weg van Monsanto en co is al meerdere malen een doodlopende gebleken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.