20 apr in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De gangbare landbouw kan drastisch terug in pesticidengebruik, zonder dat dit ingrijpende gevolgen heeft voor de productiviteit van het boerenbedrijf (94% van de gevallen) of de financiële situatie (77%). Dat is de conclusie van het Franse onderzoeksinstituut INRA dat de teelt- en pesticidengegevens analyseerde van 946 gangbare boerenbedrijven in heel Frankrijk. Op Boerderij zegt hoofdonderzoeker Munier-Jolain "Als elke landbouwer de goede landbouwpraktijken omarmt van zijn boer-buurman die minder pesticiden gebruikt, dan kan het gebruik in Frankrijk met 30% dalen.” Logisch, merkt een reageerder op: "Als iedere auto-bezitter hetzelfde doet als zijn zuinige auto-bezitterbuurman dan is de besparing ook wel 30%. Hoef ik niet voor naar school te gaan." Er zijn boeren die nog even naar rijles moeten, zegt hij eigenlijk.

Het Britse elektriciteitsnet is niet bestand tegen de toename van elektrische auto’s en zonnepanelen. Daarvoor waarschuwt de Green Alliance. Beiden kunnen zorgen voor overbelasting van het elektriciteitsnet en daarmee spanningsdips en stroomuitval. De Green Alliance vindt dat de regering moet ingrijpen door slim laden te implementeren. Deze nieuwe manier van laden zorgt ervoor dat een auto niet meer laadt dan het net aankan. De auto kan zelfs dienst doen als tijdelijke elektriciteitsopslag. Groot-Brittannië kent op dit moment 11.000 publieke laadpunten en 100.000 elektrische auto’s. De verwachting is dat in 2025 4,6 miljoen elektrische auto’s over de Engelse wegen rijden. Dat meldt The Times.

Het Commissariaat voor de Media bekeek video’s van de 20 populairste Youtubers van Nederland. Het Commissariaat concludeert dat jongeren 'onbewust worden overspoeld met reclame via Youtube'. Dat meldt NOS. Uit het onderzoek bleek dat driekwart sluikreclame bevat. Negentig procent van de onderzochte video’s vestigt de aandacht op merken en producten. Er zijn nauwelijks tot geen regels voor het maken van reclame in YouTube filmpjes. Het Commissariaat bepleit een aanpak die jongeren zich bewust maakt van de gevaren van onbewust in hun brein binnenkomende reclame. Controle op reclame in YouTube video’s lijkt het Commissariaat een onmogelijke klus.

De Brabantse ondernemer Robert van der Wallen, oprichter van loyaliteitsbedrijf Brand Loyalty, neemt een belang van 50% in de wijngaarden die Ben Pon heeft opgebouwd aan in Californië. De tachtigjarige Pon, telg van de gelijknamige autofamilie, blijft als mede-eigenaar nauw betrokken bij de producent van de inmiddels wereldberoemde Bernardus-wijnen. De naam Bernardus verwijst naar Pons doopnaam. Dat schrijft het FD.

In Canada is vorig jaar in vier dagen de imposante rivier Slims compleet verdwenen. Dat ontdekten gletsjer-onderzoekers die al jaren de Kaskawulsh-gletsjer bestuderen. Het smeltwater van deze gletsjer stroomde eeuwenlang via de Slims naar de Beringzee. De gletsjer smelt in verhoogd tempo af als gevolg van klimaatopwarming. "Als bepaalde drempels in de natuur overschreden worden, kan alles plotsklaps veranderen", zegt paleoklimatoloog Lonnie Thompson in De Morgen. Dat gebeurde bij de Slims. Als gevolg van de 'rivierpiraterij' stroomt het smeltwater nu via de Alsek-rivier, die "zestig tot zeventig maal groter" is geworden, naar de golf van Alaska.

De overheid laat de voedselindustrie zelf regels maken. Hierdoor bepaalt de voedselindustrie zelf hoeveel suiker er voeding terecht komt. Dergelijk beleid heet zelfregulering. Door middel van een e-mailactie vraagt foodwatch aandacht voor wat zij geen juiste manier van doen vindt bij de Nederlandse minister van Volksgezondheid (VWS), Edith Schippers. Via de site van foodwatch kun je de actie vinden.

Vleesvarkens hun staart laten houden kost gemiddeld €29 per varken. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van 13 varkensbedrijven door de Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen (NRW). Meer dan de helft gaat op aan extra arbeidskosten, door extra controle, ruwvoerverstrekking en reiniging van afleidingsmateriaal. De rest van de kosten is nodig voor hokinrichting en het afleidingsmateriaal zelf. Dat meldt Boerderij. Reacties onder het bericht geven aan dat een belangrijk aspect, schade aan aangevreten varkens, niet is meegerekend.

In Brussel kun je voortaan je maaltijd door UberEats laten bezorgen in het park of op het werk. Ook kunnen Brusselaren nu een week van te voren al maaltijden bestellen. De veranderingen komen samen met een nieuwe versie van de Uber-app. Die maakt het bovendien mogelijk om te selecteren op glutenvrije, veganistische of gezonde gerechten. Dat schrijft RetailDetail.

Het ambachtelijke stoken van Limburgse stroop is vanaf gisteren nationaal cultureel immateriaal erfgoed. Dat meldt 1Limburg. Het Slow Food Presidium Limburgse Stroop zorgde na bijna 2 jaar lang lobbyen voor erkenning. Volgens voorzitter Henk Hoogakker is het dan ook een feestelijk moment.

Gisteren maakte België bekend de ophokplicht vanaf 20 april (vandaag dus) in te trekken. Er zijn de laatste weken geen nieuwe vogelgriepbesmettingen geconstateerd in een straal van 250 kilometer rondom België. Minister van Landbouw Willy Borsus en het Belgische Voedselagentschap (FAVV) zijn van mening dat het hoogpathogene H5N8-virus "waarschijnlijk niet meer aanwezig is bij wilde vogels", aldus Vilt. Alle bijkomende preventieve maatregelen tegen vogelgriep zijn daarom ingetrokken. Borsus dankt de pluimveehouders voor hun medewerking waardoor België een grote uitbraak bespaard is gebleven.

Woensdagmiddag besloot staatssecretaris Martijn van Dam de ophokplicht in te trekken. Het gevaar op besmetting met vogelgriep is zodanig afgenomen dat een aantal maatregelen niet meer nodig is. De landelijke hygiënemaatregelen voor stal- en erfbetreding blijven nog wel van kracht. Branchevereniging Anevei is "blij dat het nu eindelijk voorbij is", schrijft nu.nl. Kippen moesten nog nooit zo lang gedwongen binnen zitten. Consumenten kunnen nog deze week weer vrije uitloopeieren in de schappen verwachten. De directe schade van 5 maanden ophokplicht is zeker €11 miljoen, becijferde Anevei.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Peter van Bodegom

Milieubioloog, Universiteit Leiden

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

André Hoogendijk

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag