Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

20 mrt in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €5,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Marianne Thieme (PvdD) adviseert kabinetsverkenner Edith Schippers de mogelijkheden te verkennen van een 'Milieukabinet'. Het zou in ieder geval moeten bestaan uit ChristenUnie, GroenLinks en de Partij voor de Dieren ("die van de klimaatorganisaties het 'Klimaatlabel A' hebben gekregen", schrijft de PvdD) of D66, SP en 50PLUS (die 'Klimaatlabel B' kregen). De VVD zou onderdeel van deze "progressieve klimaatcoalitie kunnen zijn indien de partij gehoor geeft aan de oproep van partijprominenten als Frank de Grave, Ed Nijpels en Pieter Winsemius die pleiten voor een groenere koers voor die partij", schrijft de PvdD op haar website. Het minimale uitgangspunt bij de formatie zou het manifest moeten zijn dat oud D66-leider Jan Terlouw onlangs heeft opgesteld. Het FD zette vandaag alle voorstellen aan Schippers op een rij.

Bij 'daverende verrassing' nam de Tweede Kamer onlangs een motie van de Partij van de Dieren aan die weidegang voor melkkoeien wettelijk wil verplichten. Staatssecretaris Martijn van Dam wil er echter niet aan. Daarom laat hij onderzoek uitvoeren naar de beste optie. Zelf opteert hij voor vrijwillige weidegang, een aanpak die breed in de zuivelsector gedragen wordt. Experts van Wageningen University & Research en het Centrum Landbouw en Milieu moeten "de opties voor stimulering van weidegang te onderzoeken." Dat schrijft Boerderij.

Vijf boeren uit de Rotterdamse regio spelen deze week winkeltje in de Rotterdamse Markthal. In de pop-up shop GersVers kijken zij hoe hun producten vallen bij het publiek. De boeren verkopen peren, quinoa, sla, zuivel en biologische producten uit "de achtertuin van Rotterdam". Met de feedback die ze krijgen willen ze hun product en de verkoop ervan naar de stad verbeteren. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens onderzoeksbureau Euromonitor gaat het toenemend gezondheidsbewustzijn in India de komende 5 jaar mogelijk gevolgen hebben voor alle voorverpakte levensmiddelen. Een studie van the Acces to Nutrition Foundation bracht aan het licht dat in 2016 slechts 12% van de dranken en 16% van de snacks die op de markt gebracht worden door India’s top-10 grootste voedselbedrijven, meer dan alleen energetische - lees: dikmakende - voedingswaarde heeft. Om in te spelen op de vraag naar gezondere voeding komen grote bedrijven als PepsiCo en Nestlé de komende tijd met producten die minder zout, suiker en vet bevatten.

Nederlandse proefdierexperts ontdekten dat veel dierproeven weinig toegevoegde waarde hebben. Daarom herschreven ze de internationale richtlijnen. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels nog dit jaar wereldwijd in werking treden, na goedkeuring van internationale geneesmiddelenautoriteiten en farmaceuten. Nederland wil in 2015 'koploper' zijn in het gebruik van dierproefalternatieven. Dat schrijft de Volkskrant. In Nederland worden jaarlijks meer dan 600.000 proefdieren gebruikt. Wereldwijd wordt het aantal proefdieren geschat op minimaal 115 miljoen per jaar.

President Donald Trump scherpt de immigratieregels aan om banen te creëren voor de Amerikanen. In Californië vrezen boeren en tuinders een onoverkomelijk arbeidstekort, dat hen tot stoppen, vergaand mechaniseren, inkrimpen of overstappen op minder arbeidsintensieve teelten zal dwingen. Amerikanen blijken niet te porren te zijn voor de arbeidsintensieve werkzaamheden in de land- en wijnbouw. Zelfs verhoging van het minimumloon en extra secundaire arbeidsvoorwaarden helpen niet. Van de 10 landbouwwerkers in de staat zijn er 9 buiten de VS geboren. De helft van hen heeft geen papieren, schrijft de LA Times.

Dit weekend werd in het Vlaamse Desselgem een internationale schoonheidswedstrijd voor garnalen gehouden. Garnalen uit Taiwan, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk en Duitsland streden in 13 categorieën om de titel 'mooiste garnaal'. Het gaat bij deze 'miss-verkiezing' om in een aquarium gehouden zoetwatergarnalen, niet om consumptiegarnalen. De allermooiste garnalen kunnen tussen de €3.000-7.000 opbrengen.

'Arise', het samenwerkingsverband van Rabobank, de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en het Noorse fonds Norfund, kocht recent een bank in Oeganda en een belang in een Ghanese bank. Het ontwikkelingsbedrijf wil de Afrikaanse financiële sector versterken, zodat het mkb (vooral boeren) geld voor groei kunnen lenen. Dat schrijft Boerderij. De investeringen zijn onderdeel van de internationale ‘Banking for Food’-strategie van Rabobank.

Het technisch onderzoeksbureau VTT uit Finland heeft volledig biologisch afbreekbare stazakken ontwikkeld voor bijvoorbeeld chips of muesli. De zakken laten geen zuurstof, vet of minerale oliën door. Daardoor voldoen ze aan alle bewaareisen en blijven chips er lang knapperig in. De biobased stazakken zijn gemaakt van nanocellulose.

Onderzoekers aan de Ierse College Cork University brachten het effect van 3D-printen (smelten, extruderen en stollen) op de textuur van kaas in kaart. Ze pasten voor hun test een commerciële 3D-printer aan en gebruikten smeltkaas uit de supermarkt. Ze ontdekten dat de 3D-geprinte kaas zachter is en makkelijker smelt. Nu willen ze verder onderzoeken of 3D-kaas optimaal kan worden geprint zodat consumenten het lekker vinden.

De brood-, pasta- en snackverkopen in het Brabantse dorp Leende zijn de afgelopen maanden flink ingezakt. Reden: veel dorpsbewoners doen enthousiast mee aan het initiatief van de plaatselijke huisartsen om af te vallen. De Leendenaren eten minder koolhydraten en meer volvette producten. De plaatselijke ondernemers passen hun assortiment aan en verkopen in plaats van brood Griekse yoghurt, courgettepasta, echte mayonaise en - koolhydraatarme - frikandellen als favoriete snack.

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws en de Kwestie binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Astrid Spijkers

""onderzoeken of 3D-kaas optimaal kan worden geprint zodat consumenten het lekker vinden.""

Ze kunnen beter 10 jaar lang onderzoeken of het wel gezond is om de kaas zo te eten.........vind ik persoonlijk belangrijker dan of het lekker is, als ik niet weet of het wel gezond is voor mijn lijf koop ik het toch niet, al smaakt het naar chocola..........

Anneke Palsma

Het is echter de vraag hoe lang het gewichtsverlies dat wordt bereikt ook gehandhaafd blijft.

Jeroen van Aar

#1 Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het (voor mijzelf) werkt. Daarnaast verdwijnen allerlei kleine kwaaltjes waarvan je net niet genoeg last hebt om er eens werk van te maken.

Dennis Zeilstra
Dennis Zeilstra Ingenieur, onderzoeker • Auteur
Reactie op 01. Leende doet koolhydraten in de ban

Maar werkt het ook? Volgens de bron (omroep Brabant) wel:
"De eerste resultaten zijn positief. Het buikvet neemt af en de deelnemers zijn gezonder en fitter."

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.