'Het vervangt suiker 1 op 1'
Zùsto is gemaakt met vezels van mais en cichorei en een beetje sucralose - een kunstmatige zoetstof die 600 keer zoeter is dan suiker. Het heeft dezelfde structuur als suiker en laat zich op dezelfde manier verwerken. Zùsto bevat driekwart minder calorieën dan suiker. "Het vervangt suiker 1 op 1. Je hoeft je recepten dus niet te veranderen. Het reageert ook op dezelfde manier met de andere ingrediënten. Zo is Zùsto het enige product behalve suiker dat kan karamelliseren" citeert De Standaard banketbakker Bernard Proot van de beroemde Antwerpse banketbakkerij DelRey. Proot is al jaren bij de ontwikkeling van de nieuwe suikervervanger betrokken en bracht als eerste producten met Zùsto op de markt. Vooralsnog is Zùsto alleen voor professionals te verkrijgen, consumenten moeten tot 2015 geduld hebben
Van Zùsto zijn verschillende varianten ontwikkeld voor specifieke toepassingen. Ze bestaan allemaal uit ingrediënten die 'geproduceerd worden op basis van natuurlijke grondstoffen, waaronder polydextrose, plantaardige vezels van mais en oplosbare vezels uit cichorei, aangevuld met zoetstoffen zoals isomalt, erythritol, sucralose of steviolglycosiden', meldt de site.
De suikervervanger heeft en lage glycemische index, bevat geen verteerbare koolhydraten en is geschikt voor diabetici.
Wereld Diabetes Dag
Het is vandaag Wereld Diabetes Dag. Een mooiere gelegenheid om de nieuwe dessertkaart - en Zùsto - te lanceren kun je niet bedenken. Al kunnen ze, zelfs bij Comme Chez Soi, nog niet helemaal zonder suiker. In chocolade zit vooralsnog 'the real stuff'.
Fotocredits: Zusto.eu
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zùsto lijkt door te breken: FoodHolland meldt dat bij Delhaize sinds kort ijs en sorbets met Zùsto in het schap liggen. "Momenteel zijn we met het supermarktbedrijf in gesprek om in andere categorieën eveneens ons ingrediënt toe te passen", aldus Stephane de Coninck van Zùsto.
Zùsto is wereldwijd gepatenteerd. Volume, textuur, crunch en smaak van met Zùsto gezoete productent zijn gelijk aan die van producten waarin suiker is gebruikt.
Sucralose heeft nog steeds hetzelfde effect als maltitol, aspartaam enz, we blijven aan die zoetigheid verslaafd.
Sinds ik stevia ben gaan gebruiken is mijn hang naar zoet wel veel minder geworden, ik gebruik zelfs als veel minder stevia in mijn koffie en thee als in het begin, begon het steeds zoeter vinden en dus minderen ermee, het enige zoet wat ik nog steeds erg lekker vind ik hele pure chocola, alleen niet meer dan 85% anders vind ik het weer te bitter worden.
Er is al stevia wat je 1:1 als suiker kan gebruiken, die de webwinkel van Stevija, waarom die dan niet gewoon gebruiken?
Hoe goed de suikervervangers ook zijn, het verminderd de drang naar zoetigheid niet. We willen steeds zoeter en steeds zouter en gaan inmiddels zover dat je de oorspronkelijke producten soms niet meer proeft. Zo zijn er veel soorten aangezuurde melkproducten die onderling verschillen in smaak(sensatie). Zodra je er zoetigheid en smaakstoffen in doet, dan maakt het niet veel meer uit wat het basisingrediënt is. De levensmiddelenindustrie maakt hier dankbaar gebruik van, en zodoende worden veel ongezoete lekkernijen van de markt verdrongen.
Terwijl de Duitsers geen enkel probleem hebben met hun veel minder zoete slagroom, vinden onze kinderen het gebak daar "vies". Hetzelfde geld ook voor smaakversterker MSG, dat een sterke verslavende (niet fysiek gelukkig) werking heeft. Als je gewone groentesoep maakt (groente, water, beetje zout en kruiden), dan lust bijna niemand dat meer, want het proeft niet naar MSG.
"Mag ik de Maggi even?"
Susan Swithers heeft er onderzoek naar gedaan.
@Dick heb nu weinig tijd om echt te reageren. Maar alle suikervervangers (echte stevia als plant lijkt/is een uitzondering) bedriegen je lichaam en op de een of andere manier gaat je lichaam compenseren. Afhankelijk van de metabole-setting van je lichaam is dat een groot effect of niet. Jury is still out, maar het bewijs stappeld zich op dat je lichaam toch echt in een vreetbui terecht komt.