De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. HEMA boekt hogere omzet in voeding
In het 2e kwartaal 2015 schreef HEMA rode cijfers, ondanks 8% omzetgroei naar 267 miljoen euro. Wel wist de onderneming het nettoverlies te beperken tot 19 miljoen euro. In het eerste kwartaal bedroeg het nettoverlies nog 30 miljoen euro. HEMA profiteerde van hogere consumentenbestedingen, klantbezoeken en transacties.
Directievoorzitter Tjeerd Jegen is tevreden over de omzetontwikkeling en legt uit dat de verkoop van etenswaren voor groei bij het bedrijf zorgt: "Positief is dat de klant Hema weer weet te vinden. Daarnaast pakken we marktaandeel in voeding en verzorgingsproducten." In beide segmenten presteerde HEMA zelfs beter dan de markt.

FL 2. Britten zien liefst ‘Beans on toast’ als vegetarisch gerecht op de kaart
The Engelse pubketen Chef & Brewery wil zijn menukaart uitbreiden met vegetarische gerechten. Daarvoor schakelt de keten het publiek in, in de 'Bring It To The Vege-Table' competitie. Tot verrassing van de keten zien klanten daar het liefst beans on toast verschijnen. Dit meldt de Daily Mail. Ondanks inspanningen van TV-chefs als Jamie Oliver en Rick Stein die de mooiste vegetarische gerechten creëren, gaan de Britten voor het oude vertrouwde. Beans on toast staat op nummer één en wordt gevolgd door eggs on toast en groentesoep. Bijna de helft van de Britten eet minder vlees dan tien jaar geleden. Gemiddeld eet een Brit 2 dagen per week geen vlees.
Chef & Brewery hoopt op nog wat meer creatieve ideeën voor op de menukaart.

FL 3. 'Menselijke neus is beste middel om geurhinder platteland vast te stellen'
Dat zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) gisteren in de Tweede kamer. CDA Tweede Kamerlid Jaco Geurts twijfelt aan de objectiviteit van de thans gebruikte methode om de mate van geurhinder te bepalen. Een panel van geoefende mensen beoordeelt een luchtmonster en geeft een score voor de geurintensiteit. De score van de groep wordt vervolgens omgezet in een waarde voor de mate van geurhinder. Volgens Geurts zijn objectievere methoden in ontwikkeling. Mansveld gaf aan daarvoor open te staan, maar de thans gangbare methode vooralsnog te omarmen omdat die functioneert en internationaal is geaccepteerd. Dat meldt Boerderij.

FL 4. Kippenboeren willen varkensrechten kunnen kopen
Pluimveehouders willen varkensrechten kunnen kopen om daarmee de groei van hun bedrijven te kunnen realiseren. Hun groei staat stil omdat er onvoldoende betaalbare rechten beschikbaar zijn. Dat zegt voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Ze wil op korte termijn in gesprek met EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma over de toekomstige groeimogelijkheden van de pluimveesector. Wat De Haan betreft, staan de pluimveerechten centraal in dat gesprek, schrijft Boerderij. "De pluimveesector heeft de mestverwerking op orde en daarom kan het stelsel van pluimveerechten worden opgeheven." Zo niet, dan wil De Haan dat de productieruimte tussen de verschillende veehouderijsectoren (tijdelijk) uitwisselbaar worden. "Pluimveehouders moeten varkensrechten kunnen kopen en vice versa. Het kan niet zo zijn dat alleen melkvee- en varkenshouders productierechten mogen uitwisselen en de pluimveehouders buitenspel staan. Groei in productieruimte is voor ons net zo goed noodzakelijk." Dat kan nu niet volgens De Haan.

FL 5. Unilever versterkt merkenportfolio met Italiaanse top-ijsmaker Grom
Unilever heeft de Italiaanse ijsproducent Grom overgenomen voor een niet nader genoemd bedrag. De eerste Grom-ijssalon werd in 2003 in Turijn geopend door Federico Grom en Guido Martinetti. Zij blijven aan als management van de stand-alone unit, die zijn eigen ijs zal blijven maken met uitsluitend ingrediënten van hoge kwaliteit. Met de overname van Grom wil Unilever zijn positie in de premium gelato markt versterken. Eerder lijfde Unilever ook al de upscale Amerikaanse ijsproducent Talenti Gelato & Sorbetti in. Grom runt 60 ijssalons, met name in Italië, maar ook in Parijs, Dubai, Hollywood, Jakarta, Malibu, Osaka en New York. In Nederland zijn geen Grom-vestigingen.
In Italië onderzoeken de mededingingsautoriteiten de ijsactiviteiten van Unilever, meldt het FD. Volgens de kleine Italiaanse waterijsproducent La Bomba zou Unilever zich schuldig gemaakt hebben aan prijsafspraken met verkooppunten als strandtenten en campings, waarmee het directe concurrentie de toegang tot de markt bemoeilijkt zou hebben.

FL 6. NVWA trad in 2014 vaker op tegen onhygiënische horeca
In 2014 lapten veel meer horecazaken dan in 2013 de hygiëneregels aan hun laars. Dat blijkt uit cijfers van de NVWA, opgevraagd door Nu.nl. In 2014 werden 13.619 restaurants bezocht, waarvan er 9.177 niet voldeden aan de hygiëne-eisen. De meeste ondernemers (6.995) kwamen er met een schriftelijke waarschuwing voor een 'lichte overtreding' van af. In 2.145 gevallen werd een boeterapport voor strenge of herhaaldelijke overtreding uitgeschreven. De NVWA deelde daarnaast 37 processen-verbaal uit. Die kunnen leiden tot sluiting van de horecagelegenheid. In 'enkele tientallen horecazaken' werd in 2014 de zwaarste maatregel opgelegd: onmiddellijke sluiting van het bedrijf. Aanleiding hiervoor is direct gevaar voor de voedselveiligheid.
In 2013 bezocht de NVWA 11.690 bedrijven, waarbij in 8.212 gevallen maatregelen werden opgelegd. Toen kregen 23 bedrijven een proces-verbaal. Dat er dit jaar meer bedrijven zijn bezocht, is volgens de NVWA te danken aan een efficiënter beleid, waarbij onderzoeksresultaten uit het verleden en meldingen van gasten meegenomen worden.

FL 7. Cellen kozen in evolutie meest efficiënte manier van energie-productie
Mensen, dieren, planten en bacteriën blijken in de loop van de evolutie allemaal voor hetzelfde efficiënte proces gekozen te hebben om voedsel om te zetten in energie. Levende wezens maken energie uit voeding door de omzetting van simpele suikers in een reeks chemische reacties. Wetenschappers bouwden een complex computermodel waarmee ze alle mogelijke manieren om energie te genereren, konden simuleren. Ze keken naar de huidige manier van energieproductie in levende wezens en vergeleken deze met andere mogelijke methoden. De resultaten suggereren dat alle organismen uiteindelijk op de huidige glucose-metabolismen uitgekomen zijn, omdat deze meer energie produceren dan alternatieven. Cellen met meer energie kunnen sneller groeien en herstellen. Hierdoor hebben deze cellen en het organisme waar ze deel van uitmaken een evolutionaire voorsprong.

FL 8. Speciale fabriek voor glutenvrije diepvriespizza's
Dr. Schär, producent van glutenvrije levensmiddelen, bouwde in het Italiaanse Borgo Valsugana voor 11 miljoen euro een nieuwe fabriek voor glutenvrije pizza's. Het Dr. Schär Pizza Center produceert per dag 4.000 glutenvrije pizza’s in twee productiecycli van 8 uur. Met deze centrale productiefaciliteit kan Dr. Schär tegemoet komen aan de groeiende vraag vanuit zowel de retail als de horeca, meldt vakblad EVMI. Het bakken van glutenvrije pizza's luistert nauw; om 'kruisbesmetting' te voorkomen moeten glutenvrije pizza's in een aparte oven worden gebakken.

FL 9. Dagvers Pilsner: Grolsch onthult 'brouwersgeheim'
Bierbrouwer Grolsch komt ter gelegenheid van zijn 400-jarig bestaan met een primeur: Dagvers Pilsner. Tijdens de Slag om Grolle, van 23 tot 25 oktober in Groenlo, kunnen bierliefhebbers eenmalig genieten van de ongefilterde variant van Grolsch Premium Pilsner. Op vrijdag 23 oktober om 16.15 uur – refererend naar het geboortejaar van Grolsch – zal gildemeester Peter Kuijper samen met meesterbrouwer Wim Vermeulen het eerste fust Dagvers Pilsner aanslaan. Het proeven van dagvers bier was tot nu toe exclusief voorbehouden aan meesterbrouwers. Het bier komt rechtstreeks uit de lagertank, hierdoor is het troebel en ongekend vol van smaak.
Vanaf 30 oktober zal het Dagverse Pilsner ook bij een beperkt aantal horecazaken in Nederland verkrijgbaar zijn. Welke dat zijn, onthult Grolsch tegen die tijd op de website. Het bier is beperkt houdbaar en wordt dan ook niet in supermarkten verkocht.

FL 10. Mars, Nestlé en Hershey's gedaagd in 'Class Action'-zaken om kinderarbeid in cacaoteelt
Chocoladeproducenten Nestlé, Mars en Hershey's zijn in Californië in zogeheten 'class action'-rechtszaken (groepsaanklachten) aangeklaagd wegens kinderarbeid op cacaoplantages in Ivoorkust. De indieners van de klachten zijn "geschokt dat de chocolade die ze kopen een duistere en bittere bijsmaak heeft", aldus RetailDetail.
Alle drie de fabrikanten stellen onafhankelijk van elkaar dat het probleem van kinderarbeid niet met een rechtszaak in Amerika kan worden opgelost. Eensgezind noemen ze kinderarbeid 'onaanvaardbaar en verwerpelijk'. Maar ze stellen ook dat het op dit moment bijna onlosmakelijk verbonden is met de hele - uiterst complexe - situatie van economische, politieke en sociale uitdagingen ter plaatse in West-Afrika. Alle drie de chocoladeproducenten investeren in duurzaamheidsplannen en programma's om de leef- en arbeidsomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren. "Wij zijn juist een stuk van de oplossing", zeggen met zoveel woorden Mars, Nestlé en Hershey's.


WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Press clippings', Mark Hillary
Dit artikel afdrukken