Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

19 apr in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €5,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In Japan zet je straks je hele boodschappenmandje in één keer op de afrekenunit. Die scant vervolgens je boodschappen, maakt de kassabon én pakt de boodschappen alvast voor je in. Afrekenen kan elektronisch of met contant geld - fijn voor ouderen - en je pakt zo je tasje van de band. Panasonic ontwikkelde de Reji Robo en test deze op dit moment in de praktijk. In 2025 zou de technologie gemeengoed moeten zijn in Japan, aldus de Daily Mail. De afreken-en-inpak-units zouden de doorstroming bij de kassa's met 10% versnellen.

De provincie Fryslân presenteerde vandaag de evaluatie van de ganzenaanpak in de provincie en een voorstel voor een nieuwe aanpak. De provincie wil jaarlijks 210.000 overwinterende ganzen afschieten. Die keuze spoort niet met een evaluatie waaruit blijkt dat geen beleidswijziging nodig is en de jaarlijkse kosten van het ganzenbeleid al jaren gelijk blijven. Dat meldt It Fryske Gea.
It Fryske Gea en Natuurmonumenten gaan niet akkoord met het voorstel, dat ze uitsluitend vanuit de belangen van de landbouw en kostenbesparing opgesteld vinden. Volgens beide organisaties gaat de provincie Fryslân voorbij aan de waarde van Friesland voor de overwinterende ganzen en andersom: de belevingswaarde van deze ganzen in het winterse Friese landschap.

Daarvoor waarschuwt een onderzoek gepubliceerd in Nature Scientific Reports, schrijft FoodNavigator. De onderzoekers gebruikten een 'voedselweb-model' om de belangrijkste beïnvloeders van de mediterrane ecosystemen in kaart te brengen. Een derde (34%) van de mediterrane vis (zowel commercieel als niet-commercieel) wordt overbevist en sommige soorten staan op de rand van uitputting.
De drievoudige bedreiging van overbevissing, vervuiling en klimaatverandering zou de oorzaak zijn van de daling van visbestanden zoals die van sardines, ansjovis en heek. Het 'point of no return', waarbij de visbestanden zich niet meer kunnen herstellen, dreigt snel bereikt te worden, aldus de onderzoekers.

De 'Eversense' zou voor diabetespatiënten wel eens een einde kunnen maken aan het voortdurend bloed moeten prikken om hun bloedsuikerspiegel te kunnen monitoren, schrijft de Daily Mail. De slimme sensor wordt onderhuids geïmplanteerd, meet 3 maanden lang continu de bloedsuikerspiegel en signaleert via een smartphone als deze te hoog of te laag wordt. In Nederland lopen al 3 diabetespatiënten met het apparaatje rond. Ook technologiebedrijf Apple zou vorderingen maken met het zonder prikken kunnen meten van de bloedsuikerspiegel, meldde CNBC vorige week.

In het eerste kwartaal van 2017 steeg het totale verkochte biervolume op eigen kracht met 0,6%. De nettowinst kwam afgelopen kwartaal uit op €293 miljoen, tegen €265 miljoen een jaar eerder; dat is een stijging van 10,5%. De hogere bierverkoop komt door een toegenomen vraag uit Europa en Azië. De bierbrouwer boerde minder goed in Amerika, Afrika en Oost-Europa. De cijfers zijn beter dan analisten hadden verwacht, die gingen uit van een afname van het aantal verkochte liters. Dat schrijft Distrifood.

De gedetineerden in gevangenis De Schie in Rotterdam vinden het eten regelmatig niet te pruimen, waardoor het in de vuilnisbak belandt. Dat schrijft het AD. De directie weet van de kwestie, maar kan niet onder het - landelijke - contract met cateraar Sodexo uit. De gedetineerdencommissie (Gedeco) van de gevangenis pleit voor de installatie van grillovens op alle afdelingen, waarmee de gedetineerden zelf aan de slag zouden kunnen. De directie onderzoekt of het mogelijk is voortaan alleen de ingrediënten van de maaltijden te laten leveren.

Winkeliers die hun klanten alcohol aanbieden tijdens het winkelen hebben nauwelijks een effect op de consumptie in reguliere horeca. Dat zegt Marja Ruigrok, initiatiefnemer van een Amsterdamse pilot met zogeheten blurring in winkelformules in RetailNews. Ruigrok baseert zich op de effecten tot nu toe van haar proef in drie Amsterdamse straten. De proef heeft volgens Ruigrok vooralsnog 'weinig wereldschokkende resultaten' opgeleverd, noch in positieve, noch in negatieve zin.

Neighbourly, een bemiddelaar tussen burgers en bedrijven in goede doelen, startte in augustus 2014 in het Verenigd Koninkrijk met het koppelen van supermarkten (waaronder Lidl) aan goede doelen om voedseloverschotten te doneren. Dit concept waaide over naar Rotterdam. Daar startte Neighbourly een pilot in de Rotterdamse wijk Charlois. Dat meldt Distrifood. Vijf lokale supermarkten doen mee aan de pilot. De pilot verloopt voorspoedig. De deelnemers zijn Jumbo, Coop, Plus en MCD. Het concept start binnenkort ook in de Rotterdamse wijk Feijenoord. Lidl is inmiddels geïnteresseerd in een landelijke samenwerkingsvorm. Met drie andere supermarkten zou Neighbourly in gesprek zijn. In Nederland zijn de Voedselbanken reeds landelijk op dit terrein actief.

Britse wijnbouwers verwachten dit jaar nog 1 miljoen nieuwe wijnstokken aan te planten. Wijn is een van de snelstgroeiende agrarische producten in Groot-Brittannië. In de afgelopen 10 jaar nam het wijnareaal met 135% toe en maakten Britse wijnen hun opwachting in de supermarktschappen, meldt The Guardian. Het veranderende klimaat, nauwkeurigere weersvoorspellingen en verbeterde technologie dragen er aan bij met name de Britse bubbelwijnen op de kaart te zetten.

EU Landbouwcommissaris Phil Hogan verwacht dat onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat voor een langere periode zal worden toegelaten, "om de land- en tuinbouw zekerheid te geven". Dat meldt Boerderij. Glyfosaat is het meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel ter wereld, maar is omstreden. Vorig jaar besloot de Europese Commissie de toelating van glyfosaat voor 18 maanden te verlengen in afwachting van een advies door het Europees Agentschap voor chemicaliën (ECHA). Volgens het vorige maand gepubliceerde advies is glyfosaat niet kankerverwekkend.

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws en de Kwestie binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Cécile Janssen

De Europese Commissie heeft de lidstaten in het permanent comité voor de planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff) voorgesteld de toelating van glyfosaat met 10 jaar te verlengen. Dat schrijft Boerderij.

De toelating van glyfosaat loopt via het Scopaff. Komen de lidstaten er daar niet uit, dan ligt het uiteindelijke besluit bij de Europese Commissie.

In een reactie stelde de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement "niet te zullen instemmen met de toelating". Boerderij: Volgens de sociaaldemocraten moet de Europese Commissie het voorzorgsbeginsel toepassen en op die gronden de toelating voor glyfosaat niet verlengen. Daarbij komt dat in de VS in een juridische procedure gegevens op tafel zijn gekomen, die suggereren dat producent Monsanto eigen artikelen over de giftigheid van glyfosaat liet ondertekenen door academici ter ondersteuning van het middel.

De toelating van glyfosaat loopt via het Scopaff. Als de lidstaten er daar niet uitkomen, kan de Europese Commissie uiteindelijk zelf een besluit nemen.

Otto Rood

@Astrid, je noemt een aantal aandachtspunten, als jij die zou mogen oplossen, wat zou je dan zoal kunnen bedenken?

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, . . .
Reactie op 01. Hogan verwacht langere toelating glyfosaat

Ik verwacht dat uiteindelijk als alles resistent geworden is alleen nog Agent Orange over blijft.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, . . .
Reactie op 10. Robotkassa pakt boodschappen meteen ook in

Voor mensen in de rolstoel wellicht een verbetering, maar verder een overbodig bedenksel. Cash geld: ‘fijn voor ouderen’. Wat een onderschattende minachting.

Astrid Spijkers

Lijkt me hier in ons landje toch niet handig, want die plastictasjes willen ze hier nou juist volledig uitbannen, hoe doet zo'n ding dat dan met al die verschillende boodschappentassen, -trolleys en zelfs maar rollators met mandjes, de kinderwagens niet te vergeten waar je eronder van alles kwijt kunt en van die netmodel tasjes aan kan hangen..........

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.