19 apr in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In Japan zet je straks je hele boodschappenmandje in één keer op de afrekenunit. Die scant vervolgens je boodschappen, maakt de kassabon én pakt de boodschappen alvast voor je in. Afrekenen kan elektronisch of met contant geld - fijn voor ouderen - en je pakt zo je tasje van de band. Panasonic ontwikkelde de Reji Robo en test deze op dit moment in de praktijk. In 2025 zou de technologie gemeengoed moeten zijn in Japan, aldus de Daily Mail. De afreken-en-inpak-units zouden de doorstroming bij de kassa's met 10% versnellen.

De provincie Fryslân presenteerde vandaag de evaluatie van de ganzenaanpak in de provincie en een voorstel voor een nieuwe aanpak. De provincie wil jaarlijks 210.000 overwinterende ganzen afschieten. Die keuze spoort niet met een evaluatie waaruit blijkt dat geen beleidswijziging nodig is en de jaarlijkse kosten van het ganzenbeleid al jaren gelijk blijven. Dat meldt It Fryske Gea.
It Fryske Gea en Natuurmonumenten gaan niet akkoord met het voorstel, dat ze uitsluitend vanuit de belangen van de landbouw en kostenbesparing opgesteld vinden. Volgens beide organisaties gaat de provincie Fryslân voorbij aan de waarde van Friesland voor de overwinterende ganzen en andersom: de belevingswaarde van deze ganzen in het winterse Friese landschap.

Daarvoor waarschuwt een onderzoek gepubliceerd in Nature Scientific Reports, schrijft FoodNavigator. De onderzoekers gebruikten een 'voedselweb-model' om de belangrijkste beïnvloeders van de mediterrane ecosystemen in kaart te brengen. Een derde (34%) van de mediterrane vis (zowel commercieel als niet-commercieel) wordt overbevist en sommige soorten staan op de rand van uitputting.
De drievoudige bedreiging van overbevissing, vervuiling en klimaatverandering zou de oorzaak zijn van de daling van visbestanden zoals die van sardines, ansjovis en heek. Het 'point of no return', waarbij de visbestanden zich niet meer kunnen herstellen, dreigt snel bereikt te worden, aldus de onderzoekers.

De 'Eversense' zou voor diabetespatiënten wel eens een einde kunnen maken aan het voortdurend bloed moeten prikken om hun bloedsuikerspiegel te kunnen monitoren, schrijft de Daily Mail. De slimme sensor wordt onderhuids geïmplanteerd, meet 3 maanden lang continu de bloedsuikerspiegel en signaleert via een smartphone als deze te hoog of te laag wordt. In Nederland lopen al 3 diabetespatiënten met het apparaatje rond. Ook technologiebedrijf Apple zou vorderingen maken met het zonder prikken kunnen meten van de bloedsuikerspiegel, meldde CNBC vorige week.

In het eerste kwartaal van 2017 steeg het totale verkochte biervolume op eigen kracht met 0,6%. De nettowinst kwam afgelopen kwartaal uit op €293 miljoen, tegen €265 miljoen een jaar eerder; dat is een stijging van 10,5%. De hogere bierverkoop komt door een toegenomen vraag uit Europa en Azië. De bierbrouwer boerde minder goed in Amerika, Afrika en Oost-Europa. De cijfers zijn beter dan analisten hadden verwacht, die gingen uit van een afname van het aantal verkochte liters. Dat schrijft Distrifood.

De gedetineerden in gevangenis De Schie in Rotterdam vinden het eten regelmatig niet te pruimen, waardoor het in de vuilnisbak belandt. Dat schrijft het AD. De directie weet van de kwestie, maar kan niet onder het - landelijke - contract met cateraar Sodexo uit. De gedetineerdencommissie (Gedeco) van de gevangenis pleit voor de installatie van grillovens op alle afdelingen, waarmee de gedetineerden zelf aan de slag zouden kunnen. De directie onderzoekt of het mogelijk is voortaan alleen de ingrediënten van de maaltijden te laten leveren.

Winkeliers die hun klanten alcohol aanbieden tijdens het winkelen hebben nauwelijks een effect op de consumptie in reguliere horeca. Dat zegt Marja Ruigrok, initiatiefnemer van een Amsterdamse pilot met zogeheten blurring in winkelformules in RetailNews. Ruigrok baseert zich op de effecten tot nu toe van haar proef in drie Amsterdamse straten. De proef heeft volgens Ruigrok vooralsnog 'weinig wereldschokkende resultaten' opgeleverd, noch in positieve, noch in negatieve zin.

Neighbourly, een bemiddelaar tussen burgers en bedrijven in goede doelen, startte in augustus 2014 in het Verenigd Koninkrijk met het koppelen van supermarkten (waaronder Lidl) aan goede doelen om voedseloverschotten te doneren. Dit concept waaide over naar Rotterdam. Daar startte Neighbourly een pilot in de Rotterdamse wijk Charlois. Dat meldt Distrifood. Vijf lokale supermarkten doen mee aan de pilot. De pilot verloopt voorspoedig. De deelnemers zijn Jumbo, Coop, Plus en MCD. Het concept start binnenkort ook in de Rotterdamse wijk Feijenoord. Lidl is inmiddels geïnteresseerd in een landelijke samenwerkingsvorm. Met drie andere supermarkten zou Neighbourly in gesprek zijn. In Nederland zijn de Voedselbanken reeds landelijk op dit terrein actief.

Britse wijnbouwers verwachten dit jaar nog 1 miljoen nieuwe wijnstokken aan te planten. Wijn is een van de snelstgroeiende agrarische producten in Groot-Brittannië. In de afgelopen 10 jaar nam het wijnareaal met 135% toe en maakten Britse wijnen hun opwachting in de supermarktschappen, meldt The Guardian. Het veranderende klimaat, nauwkeurigere weersvoorspellingen en verbeterde technologie dragen er aan bij met name de Britse bubbelwijnen op de kaart te zetten.

EU Landbouwcommissaris Phil Hogan verwacht dat onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat voor een langere periode zal worden toegelaten, "om de land- en tuinbouw zekerheid te geven". Dat meldt Boerderij. Glyfosaat is het meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel ter wereld, maar is omstreden. Vorig jaar besloot de Europese Commissie de toelating van glyfosaat voor 18 maanden te verlengen in afwachting van een advies door het Europees Agentschap voor chemicaliën (ECHA). Volgens het vorige maand gepubliceerde advies is glyfosaat niet kankerverwekkend.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

ellen-maureen colpa

melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Wouter Klootwijk

Journalist

Likes vandaag