Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

19 okt in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €5,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het feit dat de wereldvoedselvoorziening dreigt te worden geconcentreerd bij enkele multinationals is zorgwekkend. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) in antwoord op Kamervragen van Carla Dik-Faber (ChristenUnie) rond de voorgenomen overname van Monsanto door Bayer. Dik vraagt of Van Dam van plan is Nederlandse boeren en tuinders te beschermen tegen de nieuwe multinational. Die zal zowel op het gebied van zaadveredeling als de productie van gewasbeschermingsmiddelen een mogelijk keuzebeperkende marktpositie zal krijgen. Van Dam zegt dat Mededingsautoriteiten op dit moment bekijken of de fusie doorgang kan vinden. Pas na hun oordeel is de vraag van Dik eventueel zinvol.

In opdracht van ouderenzender Omroep MAX onderzocht Nutrilab een aantal bezorgmaaltijden van de aanbieders Apetito, Foodconnect, Lekker Thuis, Vers aan Tafel, Maaltijdservice en Vers Voor Thuis. Het bureau beoordeelde de voedingswaarde en de voedselveiligheid. Vier van de tien maaltijden bevatten teveel bacteriën en alle vegetarische maaltijden bevatten te weinig eiwitten. In een andere maaltijd zat teveel zout en slechts 1 op de 7 maaltijden bevatte voldoende groente. De maaltijden mogen daarom niet gezond heten. De verdere resultaten van het onderzoek worden woensdagavond bekend gemaakt in het programma ‘Meldpunt’ op NPO 2. Ouderen maken graag gebruik van bezorgmaaltijden.

Jumbo heeft maar liefst 54 wijnen onder de €5 in de schappen die vermeld staan in De Grote Hamersma 2017, meldt de supermarktketen in een persbericht. In de wijnkoopgids staan de supermarktwijnen die Harold Hamersma selecteerde uit de ongeveer 7.000 door hem geproefde wijnen. In Nederland wordt 80% van de wijnen via de supermarkten verkocht. We geven daar gemiddeld minder dan €5 per fles aan uit. Jumbo is trots op zijn wijnteam, dat "als drijfveer [heeft] om de lekkerste wijnen voor de beste prijs binnen handbereik te brengen", aldus Ed van de Weert, commercieel directeur van Jumbo.

Honderden pizzaliefhebbers trotseerden maandag in het Britse Bath meer dan 2 uur lang de striemende regen voor ‘free pizza night’. Restaurant The Stable maakte op Facebook bekend dat ze op maandag 17 oktober van 18.00 tot 23.00 uur gratis pizza’s zou serveren, inclusief gratis drankjes. De enige voorwaarde was dat de bezoekers hun pizza in het restaurant moesten opeten. Commentaar van een groepje geduldig in de rij wachtende tieners: "We zijn 16. We willen niet naar huis om daar broccoli enzo te eten".

Op ongeveer 100 scholen in Nederland kunnen scholieren sinds kort snacktomaten uit ‘snoepmachines’ halen. Greenco, producent en leverancier van snackgroenten, werkt hiervoor samen met Catermaat, een cateringaanbieder op scholen. De snacktomaten van Tommies zitten in langwerpige, doorzichtige zakjes van 80 gram en kosten €0,80. Het doel is om op nog meer scholen de snackgroenten aan te bieden. Greenco wil ook graag snackkomkommers en snackpaprika’s gaan leveren. In mei pleitte staatssecretaris Martin van Rijn nog voor een gezonder aanbod in de automaten; “Meer snackgroente en minder snoep!”.

Vermoedelijk zal 2016 het eerste jaar zijn waarin de wereld meer kip dan varken eet. Dat schrijft Wattegnet op basis van officiële Amerikaanse statistieken. Kip kost minder voer en geldt niet als rood vlees. Het dier is bovendien in vrijwel alle behalve vegetarische religies geaccepteerd als voedsel.
Al jaren wordt voorspeld dat kip het meest populaire vlees zal worden. Weinigen verwachtten echter dat het zo snel zou gebeuren.

Koffie-investeerder Joh. A. Benckiser (JAB) is op zoek naar de 23.000 merendeels Amerikaanse aandeelhouders die samen recht hebben op nog ruim $41 miljoen. In 1978 nam Sara Lee Douwe Egberts over. Bij de afsplitsing in 2012 kregen alle Sara Lee-aandeelhouders een aandeel in DE Master Blenders 1753 cadeau. Een jaar later nam JAB DE Master Blenders 1753 over en kregen de Sara Lee-aandeelhouders recht op €12,50. De houders van het 'volksaandeel' bleken echter niet eenvoudig te achterhalen, zelfs niet door gespecialiseerde detectivebureaus Het is "uitzonderlijk dat jaren na een overname nog steeds zoveel geld in de Consignatiekas staat", aldus het FD.

Mensen die eten volgens het mediterraan dieet ontwikkelen minder vaak leeftijdsgebonden macula-degeneratie, een oogaandoening die tot blindheid kan leiden. In een studie onder 883 55-plussers bleek dat 39% van de mensen die het mediterraan dieet volgden macula-degeneratie ontwikkelden. Bij de mensen met een ander eetpatroon was dit 50%. Vooral de consumptie van fruit bleek belangrijk; mensen die minstens 150 gram fruit per dag aten, hadden 15% minder kans op de oogaandoening. Ook cafeïne lijkt te beschermen; van de mensen die dagelijks een hoeveelheid cafeïne vergelijkbaar met een espresso binnenkregen, had 54,4% geen maculadegeneratie en 45,1% wel.

Met een nieuw etiket wil de online verkoper van boerenproducten Streekboer consumenten duidelijk maken dat er met de smaak van bloemkolen met een geel vlekje niks mis is. Bloemkolen kunnen, onder invloed van wisselende weersomstandigheden, wel eens een geel vlekje krijgen. Veel retailers willen deze bloemkolen vervolgens niet hebben, terwijl er met de kwaliteit niks mis is. Volgens Sandra Ronde van Streekboer wordt een geel vlekje gewoon weer wit tijdens het koken. Streekboer gaat daarom het etiket ‘Gouden Bloemkool’ plakken op de bloemkolen-met-een-vlekje in de hoop dat consumenten deze weer kopen en boeren ze niet hoeven te vernietigen.

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws en de Kwestie binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Cécile Janssen

De 'Gouden Bloemkolen'-actie is een groot succes, bericht de NOS vandaag.

Verkooporganisatie De Streekboer in Leeuwarden wist 60.000 bloemkolen te 'redden'. De bloemkolen waren geel geworden door de zon en zouden worden vernietigd omdat dat goedkoper is dan ze te oogsten. "Mensen konden de bloemkolen tot halverwege de middag op een manifestatie in Leeuwarden kopen en kregen er gratis recepten bij. Volgens Omrop Fryslân was de belangstelling groot.

Er is ook een samenwerking van de grond gekomen met de soepwinkel Kleinste Soepfabriek in Leek. Daar wordt een recept ontwikkeld voor bloemkoolsoep. Ook hebben horecapartijen zich gemeld om met de verkleurde groente aan de slag te gaan. "Dit is zeker een geslaagde actie", concludeert organisator Janco Heida."

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, . . .
Reactie op 01. Streekboer redt 'Gouden Bloemkolen'
Jeanette Rambaran

Het Voedingscentrum geeft een aantal tips over hoe je veilig met thuisbezorgmaaltijden om kunt gaan.

Omdat ouderen een lagere weerstand hebben en minder maagzuur aanmaken, worden er bij hen minder bacteriën gedood in de maag. De bacteriën komen dus in de darmen terecht, wat de kans op een voedselinfectie (buikkrampen, diarree, braken) verhoogt. Ouderen lopen dan het risico op uitdroging.

Met het oog op bovenstaand bericht is het daarom van belang dat ouderen zorgvuldig met hun thuisbezorgde maaltijden omgaan. Het Voedingscentrum adviseert: voorkom een voedselinfectie door de warme maaltijd meteen op te eten. Plaats diepvriesmaaltijden meteen in de vriezen. Warm maaltijden op volgens de instructies op het etiket. Een geopende maaltijd is nog maximaal 2 dagen houdbaar in de koelkast. Verhit tijdens het koken de ingrediënten door en door, om eventuele bacteriën te doden.

Astrid Spijkers

Tja, het is ook nog eens gratis he, moet je hier eens zien als er iets gratis uitgedeeld wordt, maakt niet uit wat het is, men vermoord elkaar er rustig voor, omdat het gratis is.

Astrid Spijkers

Het is toch ongelooflijk wat een teler moet doen om een product waar niks mis mee is te kunnen verkopen. Als je als consument 'last' hebt van zo'n vlekje snijd je het toch weg verdorie, waarom nou zo moeilijk doen? Bloemkool is zelfs als ze zacht wordt nog eetbaar, ik koop tegenwoordig gewoon ene te grote voor 2 personen, wat ik niet kook gaat zolang even in een gripzakje de koelkast in en maak ik later in de week bloemkoolnasi van, gewoon even raspen en hooguit 5 min. even mee roerbakken. Hoef je geen rijst te koken, krijg je extra groente binnen en het is nog lekker ook. Zo'n vlekje? Ach, die komen er ook weleens op als ze even in de koelkast liggen, zeker als je losse roosje hebt kan het op het snijvlak een beetje bruinig worden, nou en?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.