18 apr in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Sinds 1990 is de uitstoot van het broeikasgas methaan niet met de officiële 43%, maar met 20% gedaald, concludeert De Correspondent. Het blad baseert dit op een Europees onderzoek dat modelberekeningen met daadwerkelijke meetwaarden vergelijkt. De bestaande modellen over methaan zijn gebaseerd op modellen en claims uit de industrie, niet op onafhankelijke metingen. Mogelijk is de natuurlijke methaanuitstoot door bijvoorbeeld sloten en plassen hoger dan geschat of stoot de industrie meer uit dan gemeld. De hogere methaanuitstoot kan gevolgen hebben voor de klimaatdoelstellingen van Nederland. GroenLinks en de Partij voor de Dieren, die de oorzaak van de methaanuitstoot voornamelijk bij koeien zoekt, dringen aan op objectieve metingen door de overheid, aldus het AD.

In het Belgische Perwez hebben boeren, burgers en een dertigtal verenigingen actie gevoerd voor een betere toegang tot grond voor boeren en tegen de verdwijning van landbouwgrond. Op 17 april vindt jaarlijks de Internationale Dag van de Boerenstrijd plaats, waarbij landbouwers gesteund worden bij de verdediging van hun recht op grond, hun recht op zaden en hun recht op een eerlijk inkomen. Vanuit Vlaanderen namen Oxfam Solidariteit, Wervel, Boerenforum en Field Liberation Movement aan de actie deel. Dat meldt Vilt.

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een biosensor die op grond van een beetje zweet inzicht geeft in de gezondheid. De 'smart' polsband met ingebouwde sensor bleek in staat chloride-ionen en glucosemoleculen in het zweet te meten, als indicatoren voor taaislijmziekte en (beginnende) diabetes. Vervolgonderzoek moet nog meer gezondheidsinformatie in het zweet ontsluiten. "Stel dat je een beginnende virale infectie hebt en meteen een seintje krijgt van de polsband. Dan weet je meteen dat je beter thuisblijft om geen collega’s ziek te maken. Op die manier kunnen zelfs epidemieën vermeden worden", hoopt onderzoeker Ronald Davis.

Bijna alle wijn van Carmenère-druiven ter wereld komt tegenwoordig uit Chili. Daar doet de oorspronkelijk uit de Franse Bordeaux afkomstige druivensoort het uitstekend. Dit jaar valt door slecht weer, hoge temperaturen en grote bosbranden de Chileense druivenoogst naar verwachting 10% lager uit. Ook vorig jaar was de druivenoogst al teleurstellend. Dat zet de grootste wijnproducent van Chili, Vina Concha y Toro, onder druk. Wijnliefhebbers én investeerders zijn alvast gewaarschuwd: het ongewone weer kan wel eens de norm worden, waardoor prijzen zullen stijgen, meldt Bloomberg.

Tijdens de AH Buitendag op Tweede Paasdag gingen zo'n 80.000 consumenten op bezoek bij 70 boeren, telers en leveranciers van Albert Heijn. Onder de deelnemende leveranciers waren aardappelen-, groente-, fruit- en bloementelers, (melk)veehouderijen, kaasboerderijen en een koekjesfabriek. Zij lieten door middel van rondleidingen, proeverijen en andere activiteiten zien "hoe ze iedere dag hun producten zo vers mogelijk in de schappen van Albert Heijn krijgen", aldus de Levensmiddelenkrant. De eerste editie van de AH Open dagen trok in 2012 85.000 klanten naar de boer.

In Den Haag is deze week een kleine versie van de Rondeelstal in gebruik genomen: het MicroRondeel. Dit is in navolging van Amsterdam, waar maart 2014 MiniRondeel ’t Eiland opende. In beide Rondeeltjes leven 200 hennen. De Rondeeltjes tonen de principes van Rondeel: een ontwerp vanuit het natuurlijk gedrag van de kip. Met het MiniRondeel en het MicroRondeel probeert Rondeel BV bewustzijn te creëren bij burgers over voedselproductie en wat er in de agrosector gebeurt. Dat meldt Boerderij. Onlangs werd bekend dat het grote Rondeel onvoldoende rendabel is.

In 2016 produceerden 350.000 melkgeiten in Nederland 300 miljoen kilo geitenmelk. In 2000 produceerden 100.000 geiten 75 miljoen kilo melk. De productiestijging is waarschijnlijk te danken aan de hoge prijs van geitenmelk, zegt directeur Onno Boersma van de Nederlandse Geitenzuivel Organisatie. Ook zijn producenten en supermarkten meer geitenzuivelproducten gaan aanbieden, die beter aansluiten bij de smaak en wensen van de gemiddelde Nederlandse consument. "Tien jaar geleden haalden de meeste Nederlandse consumenten hun neus op voor deze producten", aldus de NOS

Het nieuwe platform The Pollinators gaat in 2017 60.000m2 grond voorzien van 'pollinatorvriendelijke' planten en bloemen, te beginnen op de Landelijke Zaaidag op 22 april. Het platform wil met zoveel mogelijk 'pollinators' - een community van mensen en organisaties die bestuivers zoals de bij een goed hart toedragen - de biodiversiteit in Nederland verbeteren. The Pollinators is een initiatief van Stichting The Tipping Point in samenwerking met De Bijenkorf en ASN Bank. Op lange termijn streeft The Pollinators naar een "natuurlijk voedselsysteem", aldus initiatiefnemer Tom van de Beek.

De jacht blijkt in tropische gebieden verantwoordelijk voor een afname van het aantal zoogdieren met 83% en van het aantal vogels met 58%. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Uit de metastudie van 176 bestaande onderzoeken bleek dat vogel- en zoogdierpopulaties sterk afnemen in een straal van 7 tot 40 kilometer rondom dorpen en wegen waar jagers toegang hebben. Het is voor het eerst dat de grootte van de impact van de jacht voor àlle diersoorten in kaart gebracht wordt.

Dat zegt Michel Biero, hoofd inkoop van Lidl Frankrijk. Foodmagazine brengt een uitgebreide reportage over de groeistrategie van Lidl in Frankrijk. Met luxe artikelen is het bedrijf de schrik van de gevestigde Franse supermarkten geworden. Het bedrijf verkoopt potjes kaviaar voor €10 en kon door zijn omzet (2016) bijvoorbeeld 12% van het totale wijnvolume in de Bordeaux tegen even scherpe prijzen inkopen als verkopen. Met lage prijzen voor luxe, lokt het bedrijf mensen de winkels in. Bedrog? Nee. Het bedrijf weet zijn formule overall te laten kloppen. Het verkoopt voornamelijk Frans vlees en overtuigt daar zelfs de tegen supermarkten protesterende Bretonse boeren mee. Lees verder op Foodmagazine.

Het Italiaanse driesterrenrestaurant Piazza Duomo serveert de Salad 51. Deze salade wordt met een pincet geserveerd, zodat ieder blaadje apart geproefd kan worden. Hierdoor neemt het eten al gauw een half uur in beslag. Alle 51 ingrediënten, zoals waterkers en blauwe pimpernel, worden in eigen kas geteeld. Trek gekregen? Voor €45 kan je genieten van dit gerecht. "Overdreven? Absoluut. Maar het gerecht is zo extravagant dat je het één keer in je leven geprobeerd moet hebben," schrijft de Independent.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Jordi Kolenbrander

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Fréderique Pruim

Redactie Foodlog

Likes vandaag