Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

18+19 mrt in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €5,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat gerucht brengt The Telegraph dit weekend in omloop. Unilever zou voor €7 miljard de margarinemerken Becel, Flora en Stork (samen goed voor een derde van de wereldmarkt) en zijn pastamerk Bertolli van de hand willen doen. Investeerders als Bain Capital, CVC en Clayton Dubilier & Rice zouden volgens de krant biedingen in voorbereiding hebben. De krant beroept zich op 'bronnen'. Ook branchegenoot Kraft Heinz wordt weer genoemd als mogelijke koper, na het afketsen van een eerder bod op Unilever als geheel. Unilever wil nog niet reageren, meldt BNR.

Dat zegt Jumbo topvrouw Colette Cloosterman-van Eerd in MT Magazine. In tegenstelling tot bijvoorbeeld HEMA zet Jumbo volop in op doorgroei in Nederland. De supermarktketen gaat daarvoor bestaande winkels optimaliseren. Ook wil Jumbo meer eten gaan bereiden op de winkelvloer, zoals al bij de Foodmarkten gebeurt. De keten mikt daarnaast op het samen met La Place uitrollen van een nieuw concept dat horeca en supermarkt combineert in 'gemakswinkels'.

Britten die online supermarktboodschappen bestellen kunnen binnenkort mogelijk filteren op producten van Britse bodem via een speciale "Buy British"-knop. De knop werd voorgesteld in een Westminster Hall debat, waar het verbeteren van de etikettering van Angus-rundvlees besproken werd. Britten denken vaak onterecht dat al het te koop aangeboden Angus-vlees automatisch van Britse bodem is.

Het Europees Parlement (EP) wil de afvalwetgeving aanscherpen. Zeventig procent van het afval moet in 2030 gerecycled of hergebruikt worden; nu blijft het steken op vierenveertig procent. Daarnaast wil het Parlement dertig procent minder voedselverspilling in 2030 en een halvering in 2050. “Vandaag heeft het Parlement met een zeer grote meerderheid laten zien dat het gelooft in de transitie naar een circulaire economie. We hebben besloten de ambitieuze streefcijfers voor hergebruik en stortafval terug te zetten op de percentages die de Europese Commissie oorspronkelijk had voorgesteld in 2014”, zegt het Italiaanse Europarlementslid en rapporteur Simona Bonafè op Vilt.

Nuchter tonen mannen niet snel emoties in sociale situaties. Na een paar alcoholische drankjes laten mannen deze remmingen varen en tonen ze meer gevoelens. Dat gaat gepaard met luider praten. Vrouwen hebben geen drankjes nodig om zich te vermaken en hechten in sociale situaties. Dat zou blijken uit een wetenschappelijke review, schrijft The Daily Mail.

Gin is zo populair geworden in Groot-Brittannië dat het Britse Office for National Statistics (ONS) de drank opneemt in de Britse consumentenprijsindex. De index is gebaseerd op de huishouduitgaven van de gemiddelde Brit. Naast gin zijn water met een smaakje en plantaardige melk ook nieuw opgenomen voedingsmiddelen. Dat schrijft de Standaard.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Noord-Carolina kunnen voedselclaims misleiden. Termen als ‘geen vet’ of ‘geen suiker’, ‘laag in vetten’ of ‘verminderd zoutgehalte’ op voedsel verpakkingen geven consumenten een verkeerd beeld. De claims geven zelden de echte voedingskwaliteit van het product aan. Een product met een verminderd vetgehalte is bijvoorbeeld niet automatisch gezond als er nog een berg suiker in zit.

Na Boxtel start ook in Weert een herenboerderij van Herenboeren. De initiatiefnemers zijn nu op zoek naar aspirant herenboeren. De initiatiefnemers streven naar een community van zo'n 200 gezinnen die eigenaar worden van de boerderij, 25 gezinnen hebben zich al aangemeld. De huishoudens nemen ook een professionele boer in loondienst. Dat schrijft Nederweert24.

De Britse natuurbeschermingsorganisatie Marine Conservation Society (MCS) heeft zich de woede op de hals gehaald van de Schotse schelvisvissers. MCS haalt Noordzee schelvis van de duurzame vislijst af omdat het visbestand in 2016 onder het wetenschappelijk aanbevolen niveau raakte, meldt The Guardian. Volgens de vissers is dat "totaal onverantwoord" en brengt het consumenten in verwarring. De vissers verlaagden zelf al hun vangstquota en beheren de schelvis-stand proactief. Dat vindt ook de internationale certificeringsinstantie Marine Stewardship Council (MSC), die de Schotse schelvis wel als duurzaam blijft erkennen, aldus de BBC.

Dat meldt Boerderij. "Met satellietdata kunnen boeren het gewas heel gedetailleerd volgen en precies daar ingrijpen waar dat nodig is", legt Van Dam uit. Hij vindt dat Nederland met deze techniek zijn koppositie versterkt. Het voorzien van boeren van satellietgegevens (over bodem, temperatuur, vochtgehalte en waterkwaliteit) sluit aan bij de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Daar stelde Van Dam onlangs €2 miljoen voor beschikbaar.

Het Oost-Vlaamse Drongen krijgt binnenkort een zelfvoorzienende woonwijk van 400 woningen met eigen boerderij en zelfpluktuin, schrijft Vilt. De boerderij wordt gerund door een boer, de bewoners helpen hem mee en zijn de enige afnemers. Vorige maand werd bekend dat in Wijnegem, bij Antwerpen, ook een zelfvoorzienende wijk met 300 woningen en een zogeheten CSA-boerderij komt te staan.

Dat zou blijken uit onderzoek gepubliceerd in Nature Climate Change. Dat het zee-ijs sinds 1979 steeds dunner wordt, is niet alleen te wijten aan de opwarming van de aarde als gevolg van de uitstoot van broeikasgas. Veranderingen in de atmosferische circulatie - grootschalige verplaatsingen van lucht in de atmosfeer - blijken tot wel 50% aan de afname bij te dragen. De oorzaak van het smeltende zee-ijs zou dus niet alleen antropogeen zijn (lees: door mensen en hun broeikasgassen veroorzaakt) maar ook het gevolg zijn van natuurlijke variaties. Dat schrijft Scientias.

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws en de Kwestie binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, . . .
Reactie op 01. ‘Helft smeltend poolijs te wijten aan.. natuur’

Zo zien we maar weer: waar 2 kijven hebben 2 schuld. Een hele geruststelling. Daardoor zullen de kosten die overheden op ons willen gaan verhalen nog maar de helft bedragen. Toch?

Cécile Janssen

Dank Nick, het gaat inderdaad om Drongen.

Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel • Auteur
Reactie op 02. Zelfvoorzienende wijken met eigen boerderij in België

Dongen? Bedoel je Drongen?

Dick Veerman

Krijn Poppe zegt over dit nieuws op twitter: "Nobel streven dat de boerenprijzen geen goed doet en ruimte geeft voor klimaatvriendelijk bos. You can't have it all.

Wouter Klootwijk

Doet hier het Europarlement dapper? Of was de Europese Commissie dat in 2014 al?
Hoe het ook zij, de rapporteur van het Europarlement gaat voorbij aan een probleem dat de Europese Rekenkamer pijnlijk signaleert en waarover Foodlog in januari berichtte.
Voedselverspilling is niet goed gedefinieerd en eventuele verminderen kan niet gemeten worden.
Eerst preciezer weten hoe het zit en dan keihard toeslaan.
In de politiek gaat het te vaak andersom.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.