17 apr in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Terwijl Vlaamse boeren in de jaren 70 nog gewelddadig in opstand kwamen tegen de onvolkomenheden van het Europese landbouwbeleid, reageren ze nu door de schouders op te halen. Ze voelen zich meer en meer aan de kant geschoven. Dat schrijft De Tijd-journalist Bart Haeck in Na de kater, een boek over het afbrokkelende geloof in de Europese droom. “Waar de EU voor de meeste Vlamingen jarenlang een ver-van-mijn-bedshow was ging het voor de boeren altijd al over hun inkomen.” Vilt.be geeft alvast een idee van het boek.

Na jaren van droogte regent het weer in California, een van de belangrijkste landbouwstaten van de VS. De Washington Post brengt een fotoserie van de bloemengroei die zo uitbundig is na de komst van vocht in de bodem dat de kleurenpracht ook via satellieten direct in het oog springt.

De veredelingstechniek Crispr-Cas blijft wat Den Haag betreft voorlopig onder de regels voor genetische modificatie vallen.
In afwachting van een besluit van de Europese Commissie over deze eenvoudig uit te voeren nieuwe veredelingstechniek worden producten die met behulp van deze technieken zijn ontwikkeld als genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) gezien. Dat antwoordt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aan Kamerlid Remco Bosma (VVD). Die had gewaarschuwd voor het vertrek van aardappelveredelaar HZPC uit Nederland en vroeg de staatssecretaris daar iets aan te doen. Die antwoordde nu niets te doen en te zoeken naar de meest geschikte manier om burgerparticipatie te organiseren rond het gevoelige onderwerp biotechnologie.

Niet sponsdieren, maar kwallen zouden de eerste vorm van dierlijk leven op aarde zijn geweest. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers. De wetenschappers analyseerden de genen die organismen delen: "De truc is om de genensequenties van verschillende organismen te vergelijken. Zo kun je uitzoeken welke organismen het meest verwant zijn", zegt hoofdonderzoeker Antonis Rokas. De ribkwal bleek verreweg het vaakst het 'genetische zusje' te zijn van de eerste meercellige vormen van dierlijk leven. De evolutietheorie gaat sinds een eeuw uit van sponsdieren als 'eerste dier'.

In de keukens van Mar-a-Lago, de privé-club van de Amerikaanse president Donald Trump in Florida, kwamen bij een recente inspectie 13 overtredingen aan het licht. Drie daarvan hadden 'hoge prioriteit' omdat ze mogelijk mensen ziek kunnen maken. Het ging onder meer om kapotte koelkasten waardoor vlees en vis bij te hoge temperatuur bewaard werden, onvoldoende heet water voor het handen wassen en personeel dat geen haarnetje droeg. De overtredingen werden geconstateerd kort voordat de Japanse premier Shinzo Abe door Trump in Mar-a-Lago ontvangen werd en zijn onmiddellijk gecorrigeerd.

PostNL zegt de thuisbezorging van boodschappen te gaan verzorgen voor meerdere leden van inkoopcombinatie Superunie (onder meer Hoogvliet, PLUS, Jan Linders, Poiesz, Boni). Dat meldt Retailnews. Om welke leden het gaat wil PostNL nog niet zeggen. Ook zou het Nederlandse postbedrijf voor een Belgische partij gaan bezorgen. Afgezien van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl, zijn bijna alle Nederlandse supermarktketens aangesloten bij Superunie. PostNL liet eerder dit jaar weten ‘de beste logistieke partij voor online food in de Benelux’ te willen worden en bezorgt reeds voor Hoogvliet, Ekoplaza en enkele maaltijdboxleveranciers.

De rechtbank in Den Haag oordeelde eind januari dat Q-koorts-patiënten op basis van informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) hadden kunnen weten welke geitenbedrijven besmet waren. Dat steekt hen, want ze konden slechts weten waar mensen besmet waren geraakt, maar niet door welke bedrijven. Ook vind de rechter dat destijds te weinig bekend was over de gevolgen van de ziekte voor mens en dier. Afgelopen maand kregen de patiënten steun van Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. Hij vroeg de overheid om excuses omdat die de belangen van de patiënten onvoldoende zou erkennen. Dat meldt de NRC.

Om de verduurzaming van de landbouw te stimuleren wil de provincie Groningen concreet werk maken van zogeheten natuurinclusieve landbouw. De provincie wil samen met onderzoeksinstellingen en boeren optrekken om kennis en ervaring op te doen. Gedeputeerde Henk Staghouwer gaf op 13 april tijdens een bijeenkomst in Garnwerd het startsein voor een traject, om met de betrokkenen tot een gezamenlijke 'Groningse aanpak' te komen. De Rijksuniversiteit Groningen presenteerde tijdens de bijeenkomst een voorstel voor het oprichten van een bijzondere leerstoel Natuurinclusieve Landbouw. Dat schrijft de provincie in een persbericht.

In de aanloop naar de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen spreekt Trouw het electoraat. Afgelopen vrijdag sprak de krant boeren. De ontdekking is pijnlijk. Een Franse rundveevleeshouder waarmee de krant spreekt, verdient circa vierduizend euro per jaar, inclusief zijn Europese subsidie van €34.000. Een derde van de Franse boeren moet het doen met €350 per maand, leert de krant op het Franse platteland. "Uiteindelijk houden we dit niet vol", zegt een boer. Boeren zijn tegen Europa en kunnen tegelijk niet zonder. Ze snakken volgens Trouw naar een 'sociaal Europa'.

Smithfield Corporation in de VS, de grootste producent van varkensvlees ter wereld, gaat slachtafval van varkens gebruiken om weefsel en organen te kweken die kunnen gebruikt worden bij menselijke orgaantransplantaties. Het bedrijf, dat in handen is van het Chinese WH Group, richt met Smithfield Bioscience een aparte biomedische divisie op die het slachtafval van varkens zal gebruiken voor farmaceutische en medische toepassingen. Dat schrijft Vilt.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag