Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

17 mrt in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €5,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De Amerikaanse president Donald Trump wil in zijn begroting van 2018 de financiering van VN-klimaatprogramma's schrappen. Dat doet hij als onderdeel van zijn budgetvoorstel om de middelen voor het Amerikaanse milieuagentschap (EPA) met 31% verlagen. Grist schrijft in een artikel over Trumps budgetvoorstellen dat de president het milieu "de oorlog verklaart".

Vandaag is het 'World Sleep Day'. De media staan dan ook bol van de berichten over slaap, van tips voor de beste slaap tot een beschrijving van verschillende soorten slaapproblemen. Wist je dat goed slapen je het gevoel kan geven dat je de loterij wint? Of dat de hoeveelheid slaap die je nodig hebt, afhankelijk is van je leeftijd? Ook op de radio is Wereldslaapdag vandaag trending.

De Amerikaanse lobbygroep School Nutrition Association richt zijn pijlen op het schoollunch-programma van Michelle Obama. Obama was de drijvende kracht achter de Let's Move-campagne die onder meer gezonde schoollunches opleverde met als doel kinderobesitas te verminderen. Volgens de lobbygroep leidt het programma tot meer kosten, voedselverspilling en minder kinderen die eten in de schoolkantines. De groep pleit voor afzwakking van de wet, zodat scholen voedzaam eten aan kunnen bieden dat alle schoolkinderen lusten.

In het onder een zware economische crisis gebukt gaande Venezuela zijn 4 bakkers opgepakt voor het maken van 'illegale baksels'. Sinds deze week mag nog maar 10% van de toch al schaarse (want geïmporteerde) tarwe gebruikt worden voor luxe bakkerswaren, zoals croissants. Bij controles door het leger bij ruim 700 bakkerijen in miljoenenstad Caracas zijn 4 bakkers gearresteerd. Volgens de bakkers is er te weinig tarwe om voldoende brood te bakken en is de door de regering gereguleerde broodprijs te laag.

Trouw schrijft dat het aantal meldingen van gestolen bijenkasten in Nieuw-Zeeland steeg tot bijna 400 in de afgelopen zes maanden. Bendes profiteren van de hoge honingprijs door bijen te stelen en te verhandelen. Imkers wijten de diefstal aan de populariteit van manukahoning. De prijs van de honing stijgt en is erg populair. Bijendiefstal komt wereldwijd voor.

De belangrijkste bedreiging voor koraalriffen is klimaatverandering. Door vervuiling en visvangst zijn ze verzwakt; als de temperatuur van het zeewater stijgt, sterven ze af. Daarom moet klimaatverandering drastisch worden teruggedrongen als we de riffen willen redden. Dat zeggen onderzoekers in Nature. Ze trekken die conclusie uit de drie perioden waarin delen van het Australische Greet Barrier Reef afstierven. Dat meldt de Volkskrant.

De Franse dierenwelzijnsorganisatie L214 liet al vele malen beelden zien van de slacht van dieren. Ditmaal toont de organisatie beelden vanuit een Bretonse middelgrote varkenshouderij in Quimper. Niet alleen dode biggen, maar zelfs dode zeugen liggen in vergaande staat van ontbinding tussen de levende dieren. Naast vele spinnenwebben, werden ook botten en kaken van varkens aangetroffen. Le Monde bericht uitgebreid over de beelden.

Dat concludeert Florence Williams in the Guardian op basis van haar eigen metingen met een aethalometer, een EEG en een decibelmeter tijdens een wandeling door Washington DC. Haar bevindingen waren een bevestiging van wat ze al dacht te weten: de stad is een zwaar vervuilde omgeving met luchtvervuiling, constante prikkels en lawaai. Een leven in de stad wordt hierdoor in verband gebracht met onder andere stress, depressie en hart- en vaatziektes.

De Europese Consumenten Organisatie BEUC waarschuwt tegen de gevolgen van Brexit als de afscheiding tussen Engeland en de EU eenmaal een feit is. De organisatie denkt dat de belangen van consumenten in de onderhandelingen over de Brexit het onderspit delven. Dat schrijft BNR. Ook Mars waarschuwt voor hoge prijzen als Groot-Brittannië en Europa geen goede handelsovereenkomst sluiten voor de afronding van de Brexit.

De Zuid-Koreaanse regering waarschuwt Koreanen geen beverrat te eten. De gal en lever van het knaagdier zijn niet veilig voor menselijke consumptie, zou blijken uit een recente studie. De gal van de beverrat bevat eenzelfde bestanddeel als berengal, die in Azië gebruikt wordt in de traditionele geneeskunde. De regering blijft de jacht op beverratten overigens wel aanmoedigen, omdat de oorspronkelijk voor zijn vacht in Korea geïntroduceerde beverrat een invasieve soort is.

Het terugdringen van luchtvervuiling kan China jaarlijks 3 miljoen voortijdige overlijdensgevallen besparen. Dat denken Chinese wetenschappers op basis van een onderzoek naar de relatie tussen sterfte en luchtvervuiling in 38 Chinese steden met in totaal ruim 200 miljoen inwoners. Het gemiddeld gemeten niveau van fijnstof-vervuiling (PM10) was 92,9 μg/m3. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt 20 μg/m3 aan als limiet.

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws en de Kwestie binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Jos van Vonderen

Open deur!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.