Menu Foodlog

17 feb in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €5,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Rondrennende of luidruchtige kinderen behoren tot de grootste ergernissen in de horeca. Restauranthouder Antonio Ferrari uit Padua besloot zich niet langer te ergeren, maar goed gedrag te belonen. Klanten "die er in slagen hun kinderen in toom te houden", kunnen rekenen op 5% korting. Dat overkwam onlangs een gezelschap met 5 kinderen. Op de rekening prijkte onder de noemer 'sconto bimbi educati' (korting welopgevoede kids) €13 korting. Ferrari kwam op het idee door een recent bezoek aan de VS. Daar en in Canada komt korting voor well behaved kids wel vaker voor. In België en Nederland zijn (nog?) geen voorbeelden bekend.

Vogelmarkten in midden- en zuid-China moeten sluiten. De noodmaatregel moet er voor zorgen dat de ergste uitbraak van vogelgriep H7N9 - bij mensen - onder controle komt. In december 2016 meldden de gezondheidsautoriteiten 106 besmettingen en 20 overlijdensgevallen, in januari 192 besmettingen en 79 doden, de tweede week van februari 61 meldingen en 7 doden. Alle gevallen tot nu toe zouden te wijten zijn aan contact met levend pluimvee. H7N9 is een redelijk milde vogelgriepvariant. Van H7N9 zijn geen gevallen van mens-op-mens besmetting bekend. Sinds 2013, toen de eerste dode viel ten gevolge van H7N9, zijn er regelmatig meldingen van dier-op-mens besmetting in China, vooral in de wintermaanden.

Het maken van boerenkaas staat op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Er zijn in Nederland ongeveer 150 boeren die de Europees beschermde boerenkaas maken. Zij hebben zich verenigd om hun traditie op de lijst te krijgen. "Zij zien hun leven en werk niet alleen als iets wat ze al lang doen, maar juist ook als iets dat ze door willen geven aan de volgende generaties", aldus het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed. Boerenkaas onderscheidt zich door een typische smaak en bereidingswijze. Inzet van moderne media en aanhaken bij organisaties op het gebied van voedsel- en landbouwduurzaamheid helpen de traditie en het culinaire erfgoed van boerenkaas maken eigentijds en levend te houden. Op de Nationale Inventaris staan nu 121 tradities.

Het Amerikaanse voedingsconcern Kraft Heinz heeft Unilever voorgesteld te fuseren. Unilever wees het bod - volgens Kraft Heinz - af. Desondanks wil Kraft Heinz het plan verder met Unilever bespreken. Kraft Heinz, het vijfde voedingsconcern ter wereld, zou £40 (€46,61) per aandeel op tafel hebben willen leggen. Dat komt overeen met een waarde van ruim €130 miljard. Miljardair Warren Buffett en de Braziliaanse investeringsmaatschappij 3G, samen goed voor 51% van Kraft Heinz, zouden de overnamesom fourneren. Nog geen 2 jaar geleden stonden zij aan de wieg van fusieproduct Kraft Heinz zelf. De koers van Unilever steeg snel nadat Kraft Heinz het fusievoornemen - en de afwijzing door Unilever - bekend had gemaakt. Unilever kon vrijdagmiddag niet direct reageren, aldus het FD. Het gerucht dat Unilever zijn levensmiddelendivisie wil afstoten gaat al langer. De rentabiliteit en omzetgroei daarvan blijven achter bij die van de verzorgingsdivisie (zepen, huidverzorging, deodorants, schoonmaakmiddelen en waspoeders) van de Brits-Nederlandse multinational.

De kankerverwekkende stof acrylamide is in Frankrijk in te hoge concentratie aangetroffen in baby-koekjes van het merk Nestlé. Dat zou blijken uit een onafhankelijke analyse. Het Europese toegestane maximum ligt op 200 microgram per kilo (µg/kg). In 'P'tit Biscuit texture croquante et fondante' van Nestlé werd een concentratie van 226,1 µg/kg aangetroffen. Ook de biologische koekjes 'Mes 1ers Biscuits Orange' van Lactalis-dochter Picot (198,3 µg/kg) en de 'biscuits junior aux pépites de chocolat' van Carrefour (192 µg/kg) kwamen in de buurt van de maximaal getolereerde concentratie. Nestlé Frankrijk is verbaasd over de resultaten, omdat de eigen, door onafhankelijke laboratoria uitgevoerde, testen altijd beduidend onder de Europese limieten uitkomen.

In Amersfoort groeide online de dagelijkse boodschappen doen de afgelopen 5 jaar het hardst. Dat blijkt uit het Koopstromen Onderzoek Randstad 2016 onder 100.000 huishoudens uit de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Van alle bestedingen van consumenten uit deze provincies komt 11,9% bij webwinkels terecht. De rest besteden ze in gewone winkels. Aan online dagelijkse boodschappen wordt inmiddels 1,6% besteed, een groei van 86% in 5 jaar. Gemak, thuisbezorging of geen winkeltijden zijn de belangrijkste redenen om online boodschappen te doen. In Amersfoort besteedden de inwoners in 2011 0,7% van hun uitgaven aan dagelijkse producten bij webwinkels. In 2016 was dat opgelopen naar 3,4%. Volgens de onderzoekers kan deze sterke groei 'het gevolg zijn van Picnic'. Online super Picnic begon in Amersfoort en bezorgt inmiddels in 6 steden, waaronder Utrecht.

Het Zweedse wodkamerk Absolut is op zoek naar een opvolger voor Per Hermansson, de 'billion dollar nose'. De man met een neus-als-geen-ander gaat halverwege dit jaar met pensioen. Vier decennia lang reisde Hermansson de wereld af op zoek naar nieuwe smaken en geuren voor de sterke drank. Absolut zoekt voor de vacature als 'zintuigelijk expert' een nieuwe 'ster'. Verwacht geen gemakkelijke of glamoureuze baan, zegt Hermansson: "Het is zeer complex want je moet in gelijke mate innovator, chemicus, ontwerper en ambassadeur zijn".

Tweets geven een adequaat beeld van de gezondheidstoestand van een bepaalde stad of staat. Dat ontdekten Amerikaanse wetenschappers die een 'Lexicocalorimeter' ontwikkelden. De onderzoekers haalden 50 miljoen twitterberichten door een algoritme dat ze 'getraind' hadden op woorden die met calorie-inname en -verbruik te maken hebben. Het woord 'pizza' bleek de meeste calorieën op te leveren. De vaakst langskomende activiteit was 'tv/film kijken'. Een interactief 'dashboard' maakt de resultaten per staat inzichtelijk en vormt een waardevolle aanvulling op bestaande epidemiologische gegevens. Het voordeel van de Lexicocalorimeter is dat hij sneller en zelfs realtime inzichten kan opleveren dan traditionele surveys. Zo bleek 'datamining' op sociale media bijvoorbeeld ook te helpen de infectiehaarden van ziekte-uitbraken op te sporen.

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws en de Kwestie binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, . . .
Reactie op 08. Goedkoper uit eten met braaf kind

Goed ondernemerschap, leidt hopelijk tot veel navolging.

Marjolein Streur
Marjolein Streur Humane gezondheid en redactie Foodlog • Auteur
Reactie op 08. Goedkoper uit eten met braaf kind

In Engeland is er een bakkerijtje waar op de deur staat: "we turn naughty children into a pie". Had -toen- op mijn kinderen een wonderbaarlijk effect!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.