Menu Foodlog

16 feb in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €5,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De komende jaren stijgt de productie van biologische melk in Noordwest-Europa fors. Tussen 2016 en 2019 zal de biologische melkproductie naar verwachting met een miljard kilo toenemen naar 4,4 miljard kilo melk, schrijft Boerderij. Duitsland (729 miljoen kilo vorig jaar), Frankrijk (509 miljoen kilo) en Denemarken (465 miljoen kilo) zullen samen 600 miljoen kilo biologische melk méér gaan produceren. In Nederland groeit de biologische melkproductie naar schatting van 200 miljoen kilo vorig jaar naar 240-250 miljoen kilo. Ons land telde vorig jaar 380 gecertificeerde biologische melkveebedrijven en 140 bedrijven die een omschakeltraject zijn begonnen. In Duitsland zijn naar schatting 600-700 melkveehouders aan het omschakelen, in Frankrijk ruim 500 en in Denemarken 50. Voor Nederlandse biologische melkveehouders betekent deze ontwikkeling concurrentie. Op dit moment is er nog een tekort aan biologische melk. Met name de nieuwe Duitse melkstroom zal mogelijk de gunstige prijzen die Nederlandse biologische melkveehouders nu nog krijgen, onder druk kunnen zetten.

Als junkfood extra duur wordt en er een subsidie komt op groente en fruit, zou Australië $3,4 miljard (bijna €2,5 miljard) aan kosten in de gezondheidszorg besparen. Dat berekenden onderzoekers van de University of Melbourne met behulp van een rekenmodel. Op 22 miljoen mensen besparen de maatregelen 470.000 DALY's, het aantal levensjaren dat een mens ziek is gevolg van onegzond leven en eten. De onderzoekers gingen uit van een theoretisch gezondheidsmodel en rekenregels die in de praktijk ontwikkeld zijn in landen die al met een suikertaks werken. Ze gingen uit van een subsidie op groente en fruit van 14 cent per 100 gram om de invloed op het huishoudbudget te neutraliseren. De Australische onderzoekers gingen uit van een vettaks van $1,37 per 100 gram verzadigd vet op producten met meer dan 2,3% verzadigd vet, een zouttaks van 30 cent per gram natrium boven de aanbevolen hoeveelheid zout en een suikertaks op frisdranken (47 cent per liter), ijs (94 cent per 100 ml) en andere producten met suiker (85 cent voor iedere 100 gram). De verschuiving die daardoor plaatsvindt in het eetpatroon heeft volgens het rekenmodel een gunstige invloed op groente- en fruitconsumptie, BMI en bloeddruk. De suikertax zorgt volgens de onderzoekers voor bijna 60% van 470.000 DALY's.

Korys, de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt (van de Belgische supermarktketen) neemt een meerderheidsbelang in de Nederlandse vleesvervangerproducent Ojah. Het daarmee gemoeide bedrag is niet bekendgemaakt. Ojah (2009) produceert duurzame alternatieven voor vlees en vis op basis van plantaardige grondstoffen (soja). De omzet was vorig jaar €4 miljoen. Het bedrijf gebruikt innovatieve technologie en kan alle claims maken die bewuste consumenten aanspreken: clean label, glutenvrij, non-GMO, vetarm. "Plantenvlees", zegt CEO Frank Giezen, voor "consumenten die bewust minder vlees eten. Voor die groep moet de kwaliteit zo goed zijn dat ze niet het gevoel hebben dat ze iets missen." Korys investeert de laatste jaren in duurzame en maatschappelijk verantwoorde initiatieven en groene energie. Ojah is de producent van de grondstoffen die de Vegetarische Slager verwerkt tot zijn succesvolle range vleesvervangers.

Lidl opent nog deze zomer 20 filialen in de VS. Het bedrijf kiest voor de staten Virginia, North- en South-Carolina. Volgens eerdere planningen zou Lidl pas in de zomer van 2018 zijn eerste Amerikaanse winkels openen. Nu zegt de discounter binnen een jaar nog een honderdtal vestigingen te willen openen langs Oostkust. De Amerikaanse winkels worden tot 35% groter dan de grootste Europese. De Washington Post legt uit dat Lidl de Amerikaanse markt door goede kwaliteit voor een lage prijs te leveren. Amerikaanse formules kennen dat concept niet, zodat consumenten er aangenaam door verrast kunnen zijn.

Analisten van WalletHub, een website voor personal finance, vergeleken de 150 grootste steden van de VS met elkaar op 34 factoren. Ze onderscheiden 4 hoofdsegmenten: gezondheidszorg, voeding, beweging en groene omgeving. De steden konden maximaal 100 punten scoren op bijvoorbeeld de kosten van een doktersbezoek, de inname van groente en fruit en de hoeveelheid wandelpaden. Detroit eindigt met 28,37 als laatste. San Francisco staat met 68,06 punten bovenaan. In de American Fitness Index, een vergelijkbare factoren gebaseerde ranglijst, is Indianapolis de ongezondste stad van de VS. In die ranglijst van 50 steden staat Detroit op de 42e plaats. Wat deze grote verschillen verklaard, wordt pas duidelijk voor wie in de details duikt. Washington blijkt in de tweede ranglijst de meest gezonde stad omdat er weinig mensen roken. De plek in de rangorde hangt dus af van de precieze factoren die worden meegenomen en de manier waarop ze in relatie tot elkaar worden gewogen.

Door betere controle en het aanscherpen van de behandeling van hoge bloeddruk zou de VS meer dan 100.000 vroegtijdige overlijdens kunnen voorkomen. Eén op de drie volwassenen en twee op de drie 60-plussers hebben een hoge bloeddruk. In totaal gaat het om zo’n 80 miljoen Amerikanen. De huidige richtlijnen schrijven behandeling voor hoge bloeddruk vanaf een bovendruk van 140 mmHg. In een nieuwe studie concluderen onderzoekers na bestudering van data van 2.000 mannen en vrouwen uit de onderzoeksdatabase NHANES, dat het streven naar een bovendruk van 120 mmHg of lager het risico op een hartaanval of CVA bij hoogrisico-patiënten met 27% doet afnemen. Dat zou ruim 100.000 vroegtijdige overlijdens in Amerika per jaar schelen. Wel bestaat het risico dat het gebruik van meer medicijnen om dit te bereiken tot (ernstige) bijwerkingen leidt, zoals flauwvallen en nierfalen.

ING Bank berekende indicatief de gevolgen van de 10% importheffing die de VS overwegen voor buitenlandse producten. De VS is na Duitsland, België, het VK en Frankrijk de vijfde belangrijkste exportbestemming van Nederlandse bedrijven. Jaarlijks exporteren ze ongeveer €35 miljard euro aan goederen en diensten naar de Verenigde Staten. Gemeten naar toegevoegde waarde is de VS echter na Duitsland de tweede belangrijkste handelspartner, laat Business Insider zien. Volgens ING Bank zal de heffing onze economie met €3,7 miljard (0,3% van het nationaal inkomen) laten krimpen. De Nederlandse landbouw is niet sterk van de VS afhankelijk, schrijft Boerderij. Niettemin zal de mogelijke exportbarrière leiden tot druk op de marges van kaasexporteurs en rund- en kalfsvleeshandelaren. Met name machinebouwers (melk- en slachtinstallaties) zullen een veer moeten laten. Drank, inclusief bier, brengen ons land €800 miljoen in het laatje. Heineken denkt dat de helft van de productie in Nederland naar de VS gaat. Het bedrijf maakt 10% van zijn omzet in de VS; toch maakt het bedrijf zich volgens RTL nog geen grote zorgen.

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws en de Kwestie binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Pieter ter Steeg

Kijk eens op mijn website, zoek op Inflicted Injury Insurance en vergelijkbare berekeningen staan er al 6-8 jaar op. http://tersteegmc.nl/publications/voeding-en-gezondheid/3-inflicted-injury-insurance

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.