In de Ondertussen van maandag 30 september vallen mij deze berichten op:

- Morgen is het de grote dag van het boerenprotest in Den Haag. Maar waar gaan al die tractoren heen die het Malieveld niet op mogen? Tot vanmiddag mochten slechts 5 tractoren het Malieveld op en was onbekend waar de resterende tractoren moesten blijven. De boeren wilden niet worden ‘weggestopt'. Als de stad echt vol is, gaat de organisatie akkoord met het Scheveningense strand als uitvalbasis, schrijft Boerderij. De organisatie rekent op 10.500 deelnemers en 2.200 trekkers. Aan het einde van de middag werd duidelijk dat uiteindelijk 75 trekkers het Malieveld op mogen. De rest moet parkeren op het strand bij Scheveningen of het stadion van ADO Den Haag, schrijft Nieuwe Oogst. De tractoren zijn inmiddels al op weg; sommige achterop.

- Vandaag precies 150 jaar geleden werd het eerste frietje verkocht, schrijft RTL Nieuws. Dat gebeurde op de kermis in Breda. Met jaarlijks zo’n 1,3 miljard verkochte porties zijn de goudgele patatjes een gewaardeerd onderdeel geworden van de Nederlandse eetcultuur. Anno 2019 blijft het niet alleen bij een simpel ‘patatje met’. Van friet kaviaar, patat met vegetarische kaasdip tot een frietje rode chocolade, alles verkoopt als het maar Insta-waardig is. Volgens snackdeskundige Eke Bosman is het nu het frietje guacamole dat aan een opmars bezig is.

- Boeren in de regio rond de Franse stad Rouen kampen met een oogstverbod. De autoriteiten kondigen het verbod uit voorzorg af na een enorme brand afgelopen donderdag in een Lubrizol-fabriek in Rouen, schrijft het Algemeen Dagblad. Het vrijgekomen roet kan volgens de autoriteiten “een risico voor de volksgezondheid vormen” waardoor “onmiddellijke voorzorgsmaatregelen” nodig zijn. Dierlijke producten uit meer dan 100 gemeenten mogen voorlopig niet meer verkocht worden. Alle producten die mogelijk vervuild zijn en waarvan de voedselveiligheid niet gegarandeerd kan worden moeten worden vernietigd. Naast gewassen en melk zijn dat ook producten als honing en buiteneieren. De Franse regering heeft zojuist 100% schadeloosstelling aan de boeren beloofd.

KRO-NCRV vindt het niet nodig een aflevering van Yvon Jaspers' Onze boerderij te rectificeren, meldt RTL Boulevard. Volgens de omroep is het best denkbaar dat scharrelkippen het niet beter hebben dan kooikippen; dierenwelzijnsorganisaties willen niet aan die gedachte, hoewel nog nooit is vastgesteld welke kip zich het lekkerst voelt. De Morgen sprak met Tobias Leenaert, Vlaanderens bekendste veganist. Volgens hem "zal vlees ooit illegaal zijn". Daarmee sprak hij een wens uit.
Niet elke pil is een medicijn, daarom klagen Belgische academici en Test-aankoop de sluiproute voor gezondheidsproducten aan. Daar zitten namelijk heel wat ongeteste middelen tussen waar je als consument toch zomaar op vertrouwt.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken