Dat zijn de eerste resultaten van een studie van het Princess Royal Maternity Hospital in Glasgow. Zij onderzoeken de ontlasting van pasgeboren baby’s op bijproducten van alcohol. Uit onderzoeken blijkt dat zo’n 40% van de moeders alcohol gebruikt tijdens de zwangerschap. Alcoholgebruik kan zelfs in kleine hoeveelheden schadelijk zijn voor het kind, zeker tijdens de eerste maanden.

Meconium
De Schotse onderzoekers analyseren het meconium (eerste ontlasting) van pasgeborenen en daarnaast vullen de moeders een vragenlijst in over hun leefstijl. In het meconium kunnen de onderzoekers bijproducten van alcohol vaststellen, waaruit ze het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap kunnen berekenen. Wanneer de moeder af en toe een glaasje drinkt zal dit niet in het meconium te zien zijn, maar wel als ze regelmatig grotere hoeveelheden gebruikt.

Zorgwekkend
Onderzoeker en neonatoloog Helen Mactier: “We zijn ons ervan bewust dat zwangeren hun alcoholgebruik onderrapporteren. Ze zijn bang voor de gevolgen en stigmatisering.” Het vaststellen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is belangrijk omdat het volgens Mactier “bijna zeker bijdraagt aan leerproblemen, die op hun beurt weer leiden tot slechte schoolprestaties en criminaliteit op de lange termijn.” Ze vindt het zorgwekkend dat uit de eerste samples blijkt dat 15% van de zwangere vrouwen gedurende langere tijd teveel drinkt.

Deze resultaten zijn gebaseerd op de eerste 200 onderzochte meconiummonsters. In totaal willen de onderzoekers 750 monsters onderzoeken in de hoop de effecten van het foetale alcoholsyndroom terug te dringen.
Dit artikel afdrukken