Het thema van dit jaar is 'Eyes on diabetes', waarmee de IDF de focus legt op het belang van screening, zodat diabetes vroeg ontdekt wordt. Hierdoor neemt het risico op ernstige complicaties af, zoals bijvoorbeeld oogproblemen. Oogschade komt veel voor bij diabetes. Ruim 1 op de 3 mensen met diabetes krijgt hiermee te maken.

Ruim 1 op de 3 mensen met diabetes krijgt te maken met oogschade
Cijfers
Wereldwijd hebben 415 miljoen mensen diabetes en de verwachting is dat dit in 2040 zal stijgen tot 642 miljoen. Daarbij is 1 op de 2 volwassenen ongediagnosticeerd. Iedere 6 seconden overlijdt er ergens op de wereld iemand vroegtijdig aan de gevolgen van diabetes. Zeker 70% van de gevallen van diabetes type 2 voorkomen of vertraagd worden door het aannemen van een gezondere leefstijl. Dat zijn de schokkende cijfers die de IDF publiceerde in de 7e editie van de Diabetesatlas.

Wereldwijd vinden verschillende evenementen plaats in het kader van Wereld Diabetes Dag, variërend van symposia tot sportactiviteiten tot screeningsmogelijkheden. Het doel is om in november 1 miljoen mensen te screenen.

Diabetes-doorbraak
De Telegraaf opent vandaag met het nieuws dat er een doorbraak is in het genezen van mensen met diabetes type 1. Onderzoekers van de universiteit van Leiden, Maastricht, Utrecht en de TU Eindhoven werken aan een manier om lichaamseigen bètacellen die insuline produceren te implanteren. De verwachting is dat in 2021 de eerste studies naar het effect op mensen van start gaan.
Dit artikel afdrukken