Kort 15 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van dit weekend, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'The Finished Product comes off the Press', Vin Crosbie

De manier waarop vet is verdeeld over het lichaam lijkt een bepalende factor te zijn voor onbeheersbare eetbuien. Vrouwen met een appelfiguur zijn over het algemeen minder tevreden met hun lijf dan vrouwen met een peerfiguur. Dat zou bijdragen aan de eetbuien.

Dat blijkt uit een studie onder 294 Amerikaanse vrouwen. Laura Bernel van Drexel University zegt: “We weten al veel van psychologische factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van verstoord eetgedrag, maar nog weinig over fysieke factoren die helpen voorspellen wie risico loopt op een eetstoornis. Dit onderzoek laat zien dat vetverdeling bij vrouwen een risicofactor is voor het verliezen van controle over wat je eet.”

De onderzoekers volgden de bijna 300 vrouwen gedurende 2 jaar. De vrouwen met een meer centrale vetopslag ontwikkelden vaker binge eating dan vrouwen bij wie het vet meer op billen en bovenbenen werd opgeslagen. Deze eetbuien kwamen in de loop der tijd steeds vaker voor. De vrouwen met een appelfiguur waren minder tevreden met hun lichaam, ongeacht hun totale gewicht of eventuele depressieve symptomen.

Volgens Berner is het mogelijk dat de vetverdeling een biologische invloed heeft, zoals veranderingen in honger- en verzadigingsgevoel.

De obligatiecampagne van De Vegetarische Slager voor de bouw van een fabriek in Breda voor de productie van plantaardige vleesvervangers blijkt een van de meest succesvolle crowdfunding campagnes van Nederland. Binnen 3 weken werd een bedrag van €2.499.500,- opgehaald, de wettelijke limiet, waarmee de inschrijving voortijdig gesloten werd.

Oorspronkelijk stond de inschrijving voor de obligatiecampagne, die plaatsvond via MKB beurs NPEX, open tot 4 december, maar overweldigende belangstelling zorgde voor eerdere sluiting op 25 oktober. De obligaties zullen op maandag 16 november betaalbaar worden gesteld. De obligatielening heeft een looptijd van 7 jaar tegen een rente van 5%.

Op wikipedia is het klassement van meest succesvolle crowdfundingacties te vinden. De lijst wordt aangevoerd door het videogame Star Citizen dat ruim $90 miljoen ophaalde. Op de tweede plaats staat de smartwatch Pebble, die ruim $20 miljoen uit de markt wist te halen.

Wie denkt gezond bezig te zijn door even buiten de deur een soep, sandwich of smoothie te halen, krijgt toch veel te veel suiker binnen. Dat constateert het Britse gezondheidsblog makingthingseasy.com. De site wijt het probleem aan het ontbreken van een verplicht en begrijpelijk systeem om hoeveelheden suiker te melden op etiketten of op de menukaart.

Makingthingseasy.com onderzocht hoeveel toegevoegde suiker er in de 'gezonde' lunchopties voor veel Britten zitten. Daar komt die Brit zelf maar moeizaam achter, omdat ketens maar zelden een ingrediëntendeclaratie vermelden en op etiketten verwarrende of onvolledige informatie staat waar de consument geen wijs uit kan.

Makingthinseasy.com constateerde dat een nietsvermoedende, 'gezond'-etende Brit zo maar 3 tot 5 keer zoveel suiker binnen kan krijgen bij de lunch als de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert als dagelijkse aanbeveling (6 theelepels per dag). Een gezond en voedzame pompoen-maplesyrupsoep bij de populaire keten EAT bleek al 9 eetlepels suiker te bevatten. Aangevuld met een havermout-fruitreep en een smoothie levert zo'n lunch al 31 theelepels suiker op. Een sandwich met kaas en wortelchutney van Marks & Spencer bleek in zijn eentje al ruim 6 theelepels suiker te bevatten.

Makingthingseasy.com pleit daarom voor een eenvoudig en uniform systeem, zoals het onlangs door Jamie Oliver voorgestelde systeem met theelepels suiker.

Overigens zijn er bij dezelfde ketens en supers ook prima smakende alternatieven met veel minder suiker te vinden, meldt de DailyMail. Bij EAT kun je bijvoorbeeld ook lunchen met een aardappelsalade met warmgerookte zalm, een portie gerookte amandelen en maïs en pepermunt thee. Daarmee krijg je minder dan 1 theelepel suiker binnen.

Bacteriën vormen een groot probleem binnen de tandheelkunde. Ieder 'kunstmatig object', denk aan beugels, maar ook vullingen, wordt door bacteriën in de mond gekoloniseerd. In veel gevallen met tandbederf en oplopende kosten tot gevolg. De faculteit Tandheelkunde van de Universiteit Groningen vroeg daarom aan het materiaalwetenschappelijke laboratorium of het mogelijk was een lijm met bacteriedodende eigenschappen te maken. Dat zou het bacterieprobleem bij plaatjesbeugels moeten verminderen.

Materiaalwetenschapper Andreas Herrmann kwam na 2,5 jaar onderzoek met een oplossing die veel verder gaat dan een eenvoudige lijm. Hij liet zich inspireren door de binnen de tandheelkunde al veelgebruikte 3D-technologie, én door de onder UV-licht uithardende materialen waar tandartsen mee werken. Herrmann nam die monomeren als uitgangspunt, en voegde er 'quaternair ammoniumzout-ionen' aan toe. Dat zijn moleculen met een positieve lading die bij contact een gaatje maken in het negatief geladen membraan van een bacterie, waardoor de bacterie dood gaat.

De grootste uitdaging was de mix zodanig stabiel te maken dat er geen bacteriedodende moleculen uit konden 'lekken' en er toch 3D mee geprint kon worden. "Je wilt niet dat de bacteriedodende moleculen in de mond terecht komen en van daaruit in het spijsverteringskanaal, waar ze de darmflora zouden kunnen beschadigen", zegt Herrmann op ScienceDaily. De eerste testen, met beugelplaatjes en speeksel, zijn veelbelovend. Op termijn zouden ook 3D-geprinte kronen een optie zijn. Maar daar is eerst nog meer onderzoek voor nodig. Herrmann denkt zelfs nog verder: "Alle medische implantaten krijgen te maken met de vorming van biofilms, dus als we ze bacteriedodende eigenschappen mee kunnen geven, kan dat gunstig zijn".

Consumenten verwachten in 2020 twee keer zoveel van hun bestedingen online te doen. Dat blijkt uit het onderzoek ShoppingTomorrow 2015, door GfK uitgevoerd onder ruim 5.000 Nederlandse consumenten. Online-aankopen van voeding stijgen het hardst. Op dit moment maakt de online markt voor voeding nog maar 2% van de online bestedingen uit. Uit het onderzoek blijkt dat percentage op lopen naar 16% in 2020. Dat is toe te schrijven aan de toenemende populariteit van maaltijdboxen en het feit dat steeds meer supermarktketens de onlinemarkt betreden.

ShoppingTomorrow laat verder zien dat consumenten verwachten dat hun online-uitgaven, die op dit moment 19% van alle consumentenbestedingen uitmaken, in 2020 tot 38% zullen zijn opgelopen. De toegenomen onlinebestedingen gaan hand in hand met een minder frequent bezoek aan stadscentra. 36% van de ondervraagden gaf aan in 2020 minder vaak in stadscentra te gaan shoppen. Redenen om van een bezoek aan een stadscentrum af te zien zijn hoge parkeerkosten (56%), drukte (35%) en slechte bereikbaarheid (32%).

Het is onwaarschijnlijk dat mensen kanker krijgen van glyfosaat. Dat zei de European Food Safety Authority (EFSA) afgelopen donderdag. De autoriteit verhoogde bovendien de veilige grens voor de consumptie van residuen van het bestrijdingsmiddel.

Glyfosaat is een belangrijke onkruidbestrijder en een cruciaal onderdeel van de omzet van Monsanto. Milieugroepen zijn doorgaans tegen het gebruik van het middel. Het protest zwol aan nadat de International Agency for Research on Cancer (IARC), onderdeel van de World Health Organization (WHO), afgelopen maart verklaarde dat glyfosaat "vermoedelijk kankerverwekkend is voor mensen."

Dominic Teague van het Indigo restaurant in het Londense One Aldwych hotel is trots. Hij ging over op volledig glutenvrije (en zuivelvrije) menu's. Vertelde het niemand en er was niemand die er iets van merkte. Hoewel hij wat uitdagingen te overwinnen had, bleek het uiteindelijk geen probleem om zelfs voor brood en chocolade mousse alternatieven zonder gluten te maken.

Teague koos voor gluten- en zuivelvrij omdat een groeiende groep mensen erom vraagt en hij zelf had ervaren hoe vervelend het is om niet tegen gluten te kunnen.

Het bedrijf Solazyme, producent van onder meer algenolie, brengt in 2016 een 'algenboter' op de markt. De boter is niet direct van algen gemaakt, maar gebaseerd op vetten die worden geproduceerd door micro-algen.

De boter kan harde vetten zoals palmolie en gedeeltelijk geharde plantaardige vetten vervangen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen fabrikanten het product als 'algenboter' op hun ingrediëntenlijst kunnen vermelden, net als cacaoboter of sheaboter die ook niet uit zuivel afkomstig zijn.

"We zijn erg blij dat we een hard vet kunnen bieden uit een volledig nieuwe bron, waarvan we denken dat het een game changer zal zijn voor de industrie in termen van duurzaamheid en voedingswaarde", zegt Mark Brooks van Solazyme op FoodNavigator-USA. Algenboter is geschikt voor broodsmeersels, (banket)bakkerijproducten en snoep. Diverse fabrikanten testen de algenboter op dit moment uit.

De boter heeft specifieke smelteigenschappen die consumenten een verbeterde sensorische beleving geven, aldus Brooks. Het product is vooral geschikt voor glazuur en croissants, die vragen om harde vetten die op kamertemperatuur vast zijn maar in de mond juist smelten. "Onze patissier kwam erachter dat ze croissants kan maken met minder gestructureerde vetten dan ze normaal in dat recept zou gebruiken", zegt Brooks bij wijze van voorbeeld. De algenboter zorgt er voor dat snoep in je mond smelt, maar niet in de hand. Op brood blijft het hard op kamertemperatuur, en wordt het pas smeuïg als je het op een geroosterde boterham smeert.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag