1. Ga retro
Rond 1950 waren de porties minder groot en de mensen daardoor ook. Met het groeien van de portiegrootte nam ook de hoeveelheid mensen met obesitas toe.
2. Eet een klein ontbijt
Een ontbijt hoeft geen grote maaltijd te zijn. Uit onderzoek bleek dat mensen die minder eten bij hun ontbijt ook gedurende de dag minder eten. Eiwitten en vezels in het ontbijt helpen voor een gevoel van verzadiging. Een ontbijt van Griekse yoghurt met bessen, een volkoren boterham met wat pindakaas of een kom havermout met walnoten behoren tot Young’s favorieten.
3. Snij je pizza in kleinere stukken
We zijn geneigd te eten in units. Hoe meer units er zijn, hoe minder we uiteindelijk eten. In een onderzoek was een pizza in 16 punten verdeeld in plaats van de gebruikelijke 8 stukken. Het gevolg was dat mensen uiteindelijk minder aten.
4. Wees alert op gezondheidslabels
Veel producten hebben labels als ‘light’, ‘glutenvrij’ of ‘biologisch’. Dat doet mensen denken dat ze van dergelijke gezonde voeding zoveel kunnen eten als ze maar willen. Dat is niet helemaal waar. Koekjes met een laag vetgehalte zijn nog altijd koekjes met suiker en glutenvrije crackers zijn ook gewoon crackers.
5. Soms kan je meer eten om minder te gaan wegen
Mensen die van grote porties houden kunnen maaltijden aanvullen met groente en fruit die laag in calorieën, maar hoog in nutriënten zijn. Bessen, meloen, citrusvruchten, bladgroenten en groente als broccoli en bloemkool zijn goede opties. Een lekkere salade – zonder dressing – zorgt voor een grotere portie met weinig extra calorieën.
6. Eet soep
Soep vult en je kunt er een grote portie van eten zonder al te veel calorieën binnen te krijgen. Mensen die een groentesoepje eten als voorgerecht, eten uiteindelijk minder calorieën. De soepjes moeten dan geen room bevatten en niet al te veel zout.
7. Weeg en meet
Het is een goed idee om tijdens het koken af en toe de weegschaal erbij te pakken. Dagelijks wegen is vaak veel gedoe, maar zo nu en dan wegen van je porties kan een eye-opener zijn. Zeker bij het gebruik van grote borden en diepe kommen lijkt een portie vaak kleiner dan die in werkelijkheid is.
8. Kijk naar je hand
Portiegroottes kan je ook bepalen door het gebruik van je hand. Foodlog besteedde eerder al aandacht aan hoe je portiegroottes kunt schatten door je handen te gebruiken. Het afmeten van stuk vlees ter grootte van je handpalm is geen exacte wetenschap, maar wel een prima portie.
9. Koop kleinere verpakkingen
We eten meer als de verpakkingen groter zijn. Koop kleinere verpakkingen of verdeel grote verpakkingen zelf over zakjes ter grootte van één portie.
10. Doe rustig aan
Door de tijd te nemen voor de maaltijd, eten we meer mindful en daardoor ook minder. Het tellen van het aantal happen wat je neemt, hoe vaak je kauwt of zelfs een zandloper naast je bord zijn hiervoor goede methoden. Ook dit moet je niet dagelijks doen, maar eens in de zoveel tijd kan het prima zijn om te proberen.
11. Eet van klein servies
Niet alleen de grootte van de porties is toegenomen, ook de grootte van het servies. Uit onderzoek blijkt dat hoe groter het bord is waarvan we eten, hoe meer we eten. Door kleiner servies is het makkelijker kleinere porties aan te houden. Een kleine portie lijkt groot op een klein bord. Salade of groente mag dan weer van een groot bord gegeten worden omdat die portie dan weer best groot mag zijn.
12. Kook vaker zelf in 2016
Als we zelf koken, maken we gezondere keuzes. Een onderzoek stelde vast dat mensen die veel zelf koken, minder aankomen in gewicht en een licht verkleind risico lopen op diabetes. Bovendien zijn restaurantporties vaak ook groter dan wat we zelf klaarmaken en rijker aan calorieën.
Fotocredits: Fish cutlets, h0lydevil
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wel éénpansgerechten? Ja dat voor meerdere dagen koken is bij mij ook een probleem. Ik houd altijd een beetje dag over aan het einde van m'n eten..
Sander, wat te denken van: eten wat de pot schaft? Zul je toch uit een pan moeten eten lijkt mij?
Geen probleem bij een groot gezin maar ik, als alleenstaande, kook meestal voor een dag of 2 á 3!
Voor je het weet vreet je zomaar drie maaltijden achter elkaar op ;-)
Ik eet inderdaad van een kleiner servies: ontbijtbord voor het avondeten.
Ik schep dan wel vaker op..