In de Ondertussen van dinsdag 13 januari vallen mij deze berichten op:

- vandaag werden de Michelinsterren uitgereikt in het DeLaMar-theater (NOS). Nederland telt nu 111 restaurants met een of meerdere sterren. Niet iedere chef-kok is er blij mee (Trouw). Sommige restaurants weigeren zelfs hun Michelinster, zoals bijvoorbeeld die van topkok François de Potter: “Bij een Michelin-restaurant denken mensen dat je weinig krijgt en weggaat met honger. Dat imago was ik beu.” Grappig detail: een van de first timers die een ster kregen, is het Maastrichtse Beluga Loves You, het restaurant dat vorige maand nog ter sprake kwam omdat de chefs slaande ruzie had met de vorige eigenaar (die overigens twee sterren had).

- gedragseconoom Jan Stoop nam de cognitieve dissonantie – onaangename spanning die iemand ervaart bij tegenstrijdige overtuigingen – van vleesconsumptie onder de loep (Volkskrant). In zijn onderzoek vergeleek hij waarop we mentaal omgaan met alcohol, immigratie en vlees eten. Volgens Stoop praten we onze vleesconsumptie veel gemakkelijker goed dan bijvoorbeeld ons alcoholgebruik. We kennen de nadelen van vlees eten, maar verdraaien onze gedachten zodanig dat het eten ervan niet meer slecht voelt. Kennelijk kom je makkelijker van de drank, dan van het vlees af.

- geen boerenprotest met grote voertuigen en zwaar geschut, maar een ‘kring-loop’. Morgen lopen ruim 50 landbouw- en natuurorganisaties van Delfgauw naar Den Haag. Zij willen met hun ‘kring-loop’ aandacht vragen voor kringlooplandbouw. Onder andere Urgenda, Natuurmonumenten en Greenpeace doen mee aan de wandeling. In Den Haag zullen ze een 10-stappenplan overhandigen aan minister Schouten. Die zal rond 12:00 uur reageren op het alternatieve plan, dat stiekempjes probeert een andere agrarische toekomst voor de Nederlandse boer neer te zetten dan het Landbouw Collectief onder leiding van oud-WUR voorzitter Aalt Dijkhuizen.

Quorn brengt een CO2-label aan op zijn verpakkingen om de consumenten te informeren over de milieu-impact van zijn producten (Retail Detail). KitKat introduceert een gouden versie voor Europa (ESM). Limburgse vlaai zou je uit de hand moeten kunnen eten, de lekkernij is namelijk dun van leer en dik van smeer – maar het is absoluut geen taart (NRC). Vandaag ging de Horecava van start; naast de Food Waste Challenge en #verspillingsvrij (Rijksoverheid) spotte de Telegraaf nieuwe (en oude) snufjes en trends.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken