Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

11 jan in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €5,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Een groeiend aantal producten in supermarkten voor alleenstaanden is te duur. Dat beweert de Vlaamse politicus Rob Beenders. Hij deed een steekproef waaruit zou blijken dat alleenstaanden voor kleine porties basisproducten meer betalen dan voor hetzelfde product in een meerpersoonsportie. Hij zegt te begrijpen dat de verpakkingskosten voor kleine porties duurder zijn, maar vindt dat de prijsverschillen laten zien dat supermarkten winst proberen te maken op alleenstaanden. Beenders wil met supermarktkoepel Comeos in gesprek om te voorkomen dat eenpersoonshuishoudens meermansporties moeten kopen en daardoor het risico lopen voedsel te moeten weggooien.

McDonald's verkoopt 80% van zijn Chinese activiteiten aan een consortium dat bestaat uit het Chinese staatsconglomeraat Citic en het Amerikaanse Carlyle. De verkoop levert McDonalds bijna 2,1 miljard aan cash op. Het fastfoodbedrijf heeft ruim 2.400 vestigingen in China en meer dan 240 restaurants In Hongkong. Citic krijgt 52% van McDonald’s China in handen, Carlyle 28%. De kopers moet en zorgen voor de groei van McDonalds in China met de focus op vernieuwde menu’s, meer gemak en bezorging. Ook moeten ze over 5 jaar 1.500 niet vestigingen geopend hebben en ze mogen de vestigingen 20 jaar runnen.

De VN riepen 2016 uit tot Internationaal jaar van de boon om ‘peulvruchten erkenning te geven voor al het goede dat zij ons als voedingsmiddel bieden’. Dat had effect in Nederland. De consumptie van peulvruchten steeg vorig jaar met 12%, volgens groentefabrikant HAK. Vooral linzen bleken populair, de consumptie hiervan nam toe met 35%. Ook de verkoop van zwarte bonen, kikkererwten en kidneybonen steeg, vooral onder jonge mensen. De bruine boon blijft de meest verkochte peulvrucht. Ondanks de stijging eten Nederlanders nog altijd maar 20% van de hoeveelheid bonen die de gemiddelde Europeaan eet, meldt HAK toch nog wat teleurgesteld.

AB InBev werkt aan een 'in-home alcohol drink systeem', zeg maar een thuisbartender. Kun je je dankzij Nespresso en andere capsule- en padproducenten al een barista wanen, nu komen ook tapbiertjes en cocktails onder handbereik. De grootste bierbrouwer ter wereld start een R&D joint venture met de Amerikaanse koffiemachine-maker Keurig (van de K-cups), aldus een verklaring van beide bedrijven. De te gebruiken technologie bouwt voort op het Keurig KOLD-systeem, dat vorig jaar zomer afgebouwd werd vanwege teleurstellende resultaten. Met de nieuwe machine kan 'een avondje buishangen' een avondje uit worden en worden de investering in KOLD wellicht wel rendabel.

KFC in Peking heeft samen met Baidu - de Chinese Google - een applicatie ontwikkeld die voorspelt wat de klant wil eten aan de hand van zijn of haar leeftijd en humeur. Een man van 20 krijgt een ander voorstel voor menu dan een vrouw van 50. Als het niet de gewenste keus is, kan de klant verder klikken en zijn eigen keus bepalen. KFC wil klanten sneller en persoonlijker bedienen. Maar de klanten zijn nog niet overtuigd. “Als het echt weet wat ik wil eten is dat super, maar op dit moment is het nog niet slim genoeg,” vertelt een klant The Guardian.

Trek hebben na het drinken van alcohol lijkt niet alleen een gebrek aan zelfcontrole. Onderzoekers stelden in een muizenstudie vast dat alcohol het neuron AgRP in het brein activeert. Dit neuron is actief bij uithongering en wekt een intense honger op, zeggen de onderzoekers. De muizen die drie dagen lang alcohol kregen, aten 15-20% meer dan hun nuchtere soortgenoten. Bij blokkering van het AgRP neuron verdween dit verschil. De onderzoekers verwachten dat dit mechanisme ook bij mensen bestaat. Ze denken ontdekt te hebben waarom veel mensen meer eten na het drinken van alcohol .

In de Verenigde Staten nuttigt ongeveer 25% van de kinderen en 41% van de volwassenen meer dan 1 keer per dag dranken één of meerdere voedingsmiddelen met caloriearme zoetstoffen. In de periode tussen 1999 en 2012 is de consumptie van imitatie-suiker met gestegen met 200% bij kinderen en 54% bij volwassenen. Dat blijkt uit onderzoek naar de inname van caloriearme zoetstoffen onder de Amerikaanse bevolking. De onderzoekers baseren hun cijfers op de langjarige gegevens van de National Health and Nutrition Evaluation Survey (NHANES). Uit de resultaten blijkt ook dat volwassenen met obesitas meer dan 3 keer per dag caloriearme zoetstoffen binnenkrijgen.

In 2016 hebben ruim 40.000 Britse kinderen en jongeren onder 18 jaar minstens één tand of kies onder narcose moeten laten trekken vanwege tandbederf. Bij deze kinderen was het bederf is zo’n vergevorderd stadium dat de procedure niet meer door de tandarts uitgevoerd kon worden. De kosten hiervan komen op een bedrag van ruim £35,6 miljoen, oftewel €40,8 miljoen. Artsen spreken over de ‘kostbare vloek van suiker’. De Local Government Association en artsen hopen dat deze cijfers van de NHS een wake-up-call zijn voor de overheid om strengere maatregelen voor het gebruik van suiker in te voeren.

De 'great meeting' tussen Donald Trump en Alibaba-baas Jack Ma resulteerde in de belofte van 1 miljoen banen voor de VS. Opmerkelijk, omdat Trump tijdens zijn campagne China regelmatig bekritiseerde en recent Alibaba-dochter Taobao op de Amerikaanse zwarte lijst belandde. Voor die werkgelegenheidsuitbreiding gaat Ma echter "geen dollar investeren", schrijft De Tijd. Ma gaat zijn internetbedrijf Alibaba openstellen voor een miljoen midden- en kleinbedrijven uit de VS. Daarmee kunnen "wijnboeren, fruittelers en kleinschalige kledingproducenten" hun goederen rechtstreeks aan Chinezen verkopen, aldus het FD. De daaruit resulterende orderstroom zorgt voor werk in de VS: export naar in plaats van import vanuit China.

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws en de Kwestie binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Jeanette Rambaran

Knack komt met een aantal tips waarmee alleenstaanden toch grote porties kunnen kopen zonder de restanten weg te hoeven gooien.

Zo kun je groente, vlees en fruit én klaargemaakte gerechten altijd invriezen. Heb je geen vriezer? Dan kun je groente bijvoorbeeld fermenteren in weckpotten of drogen in de oven. Daarnaast hoef je ook niet altijd naar de supermarkt met zijn bulkverpakkingen. In buurtwinkels of op (boeren)markten kun je vaak zelf kiezen hoeveel je koopt zonder dat de prijs verandert.Wil je graag een centje bijverdienen? Zet dan je (extra) maaltijd op een website zoals Thuis Afgehaald zodat mensen jouw maaltijd kunnen kopen.

Astrid Spijkers

Is het ook, maar precies wat Wouter zegt, op de grote hoop geteld worden de verpakkingen uiteindelijk wel duurder, omdat er meer van nodig is. Maak als alleenstaande dan een grotere verpakking open en bereid een gerecht voor 2x, desnoods vries je het in als je het niet de volgende dag wilt eten.

Astrid Spijkers

Men leert het niet he? Ja, suiker is niet zo heel goed voor de mens, maar het gaat meer om TEKORTEN die kinderen EN volwassenen hebben. Tegenwoordig zal scheurbuik ook best weer meer voorkomen, simpelweg vanwege een tekort aan vit.C en dat krijg je echt niet binnen door een Mac maaltijd. Wie weet hoeveel van die kindreen nu juist niet teveel suiker snoepten en dronken, misschien leefden ze wel dagelijks van fich & chips en meer van die zooi? Dna krijg je tekorten aan vitamines en doen je tanden het ook niet meer........maar om nou wederom alleen suiker als boosdoener aan te wijzen vind ik een beetje ver gaan, er is meer aan de hand

Sanny de Zoete
Sanny de Zoete kunsthistorica en damastexpert
Reactie op 04. Alcohol lijkt te zorgen voor honger

Klopt als een bus! Gisteravond nam ik bij hoge uitzondering een glas wijn bij mijn eten en binnen no time werd mijn honger groter. Ik at mijn behoorlijk gevulde bord helemaal leeg, schraapte met het laatste stukje brood de laatste restjes saus van het bord en nam toen ook nog een toetje, wat ik bijna nooit doe. En dat alles verbaasde me toen wel, maar na het lezen van dit stukje niet meer. En wat me tijdens het eten opviel was dat ik meer zat te bunkeren, dan een beetje beschaafd te eten. Ja, die alcohol is een raar goedje.

Wouter Klootwijk

De Vlaamse politicus heeft een soort van gelijk, maar het is ingewikkeld.
Neem een eenpersoons blikje bruine bonen in de supermarkt. Met een trekdekseltje. Het blikje is van aluminium (Bonduelle). De gare bonen in het blikje hebben de conservenfabriek ongeveer 1 (!) cent gekost. Het blikje kostte het tienvoudige. Tien cent. Het rare is dat op alle kosten voor dat blikje voor de alleenstaande, niet alleen voor het transport en het schappenvullen, wat marge wordt gerekend. Ook bovenop de onontkoombare aanschafprijs van het blikje. Die tien cent voor de verpakking blijft geen tien cent. Daarom kun je beter trouwen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.