11 jan in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Een groeiend aantal producten in supermarkten voor alleenstaanden is te duur. Dat beweert de Vlaamse politicus Rob Beenders. Hij deed een steekproef waaruit zou blijken dat alleenstaanden voor kleine porties basisproducten meer betalen dan voor hetzelfde product in een meerpersoonsportie. Hij zegt te begrijpen dat de verpakkingskosten voor kleine porties duurder zijn, maar vindt dat de prijsverschillen laten zien dat supermarkten winst proberen te maken op alleenstaanden. Beenders wil met supermarktkoepel Comeos in gesprek om te voorkomen dat eenpersoonshuishoudens meermansporties moeten kopen en daardoor het risico lopen voedsel te moeten weggooien.

McDonald's verkoopt 80% van zijn Chinese activiteiten aan een consortium dat bestaat uit het Chinese staatsconglomeraat Citic en het Amerikaanse Carlyle. De verkoop levert McDonalds bijna 2,1 miljard aan cash op. Het fastfoodbedrijf heeft ruim 2.400 vestigingen in China en meer dan 240 restaurants In Hongkong. Citic krijgt 52% van McDonald’s China in handen, Carlyle 28%. De kopers moet en zorgen voor de groei van McDonalds in China met de focus op vernieuwde menu’s, meer gemak en bezorging. Ook moeten ze over 5 jaar 1.500 niet vestigingen geopend hebben en ze mogen de vestigingen 20 jaar runnen.

De VN riepen 2016 uit tot Internationaal jaar van de boon om ‘peulvruchten erkenning te geven voor al het goede dat zij ons als voedingsmiddel bieden’. Dat had effect in Nederland. De consumptie van peulvruchten steeg vorig jaar met 12%, volgens groentefabrikant HAK. Vooral linzen bleken populair, de consumptie hiervan nam toe met 35%. Ook de verkoop van zwarte bonen, kikkererwten en kidneybonen steeg, vooral onder jonge mensen. De bruine boon blijft de meest verkochte peulvrucht. Ondanks de stijging eten Nederlanders nog altijd maar 20% van de hoeveelheid bonen die de gemiddelde Europeaan eet, meldt HAK toch nog wat teleurgesteld.

AB InBev werkt aan een 'in-home alcohol drink systeem', zeg maar een thuisbartender. Kun je je dankzij Nespresso en andere capsule- en padproducenten al een barista wanen, nu komen ook tapbiertjes en cocktails onder handbereik. De grootste bierbrouwer ter wereld start een R&D joint venture met de Amerikaanse koffiemachine-maker Keurig (van de K-cups), aldus een verklaring van beide bedrijven. De te gebruiken technologie bouwt voort op het Keurig KOLD-systeem, dat vorig jaar zomer afgebouwd werd vanwege teleurstellende resultaten. Met de nieuwe machine kan 'een avondje buishangen' een avondje uit worden en worden de investering in KOLD wellicht wel rendabel.

KFC in Peking heeft samen met Baidu - de Chinese Google - een applicatie ontwikkeld die voorspelt wat de klant wil eten aan de hand van zijn of haar leeftijd en humeur. Een man van 20 krijgt een ander voorstel voor menu dan een vrouw van 50. Als het niet de gewenste keus is, kan de klant verder klikken en zijn eigen keus bepalen. KFC wil klanten sneller en persoonlijker bedienen. Maar de klanten zijn nog niet overtuigd. “Als het echt weet wat ik wil eten is dat super, maar op dit moment is het nog niet slim genoeg,” vertelt een klant The Guardian.

Trek hebben na het drinken van alcohol lijkt niet alleen een gebrek aan zelfcontrole. Onderzoekers stelden in een muizenstudie vast dat alcohol het neuron AgRP in het brein activeert. Dit neuron is actief bij uithongering en wekt een intense honger op, zeggen de onderzoekers. De muizen die drie dagen lang alcohol kregen, aten 15-20% meer dan hun nuchtere soortgenoten. Bij blokkering van het AgRP neuron verdween dit verschil. De onderzoekers verwachten dat dit mechanisme ook bij mensen bestaat. Ze denken ontdekt te hebben waarom veel mensen meer eten na het drinken van alcohol .

In de Verenigde Staten nuttigt ongeveer 25% van de kinderen en 41% van de volwassenen meer dan 1 keer per dag dranken één of meerdere voedingsmiddelen met caloriearme zoetstoffen. In de periode tussen 1999 en 2012 is de consumptie van imitatie-suiker met gestegen met 200% bij kinderen en 54% bij volwassenen. Dat blijkt uit onderzoek naar de inname van caloriearme zoetstoffen onder de Amerikaanse bevolking. De onderzoekers baseren hun cijfers op de langjarige gegevens van de National Health and Nutrition Evaluation Survey (NHANES). Uit de resultaten blijkt ook dat volwassenen met obesitas meer dan 3 keer per dag caloriearme zoetstoffen binnenkrijgen.

In 2016 hebben ruim 40.000 Britse kinderen en jongeren onder 18 jaar minstens één tand of kies onder narcose moeten laten trekken vanwege tandbederf. Bij deze kinderen was het bederf is zo’n vergevorderd stadium dat de procedure niet meer door de tandarts uitgevoerd kon worden. De kosten hiervan komen op een bedrag van ruim £35,6 miljoen, oftewel €40,8 miljoen. Artsen spreken over de ‘kostbare vloek van suiker’. De Local Government Association en artsen hopen dat deze cijfers van de NHS een wake-up-call zijn voor de overheid om strengere maatregelen voor het gebruik van suiker in te voeren.

De 'great meeting' tussen Donald Trump en Alibaba-baas Jack Ma resulteerde in de belofte van 1 miljoen banen voor de VS. Opmerkelijk, omdat Trump tijdens zijn campagne China regelmatig bekritiseerde en recent Alibaba-dochter Taobao op de Amerikaanse zwarte lijst belandde. Voor die werkgelegenheidsuitbreiding gaat Ma echter "geen dollar investeren", schrijft De Tijd. Ma gaat zijn internetbedrijf Alibaba openstellen voor een miljoen midden- en kleinbedrijven uit de VS. Daarmee kunnen "wijnboeren, fruittelers en kleinschalige kledingproducenten" hun goederen rechtstreeks aan Chinezen verkopen, aldus het FD. De daaruit resulterende orderstroom zorgt voor werk in de VS: export naar in plaats van import vanuit China.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Astrid Spijkers

Huisvrouw

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Frans Aarts

Land- en tuinbouw

Likes vandaag