Het is een simpel maar intrigerend recept. 'Neem prei en knoflook, van gelijke hoeveelheid, stamp ze fijn. Neem wijn en stierengal, vermeng met de prei. Laat het negen dagen staan in een koperen pot.'

Het tiende-eeuwse 'Bald's Leechbook', een van de oudste medische manuscripten ter wereld, stelt dit goedje voor als remedie tegen ooginfecties.

'Walgelijk, stinkend slijm'
Wetenschappers van de Universiteit van Nottingham waren benieuwd of het brouwsel ook echt zou werken. Gezien de ingrediënten leek dat onwaarschijnlijk. Ieder op zich doet weinig, al kan het koper van de pot wel licht desinfecterend werken. In 2005 had een Amerikaans team ook al eens geprobeerd het recept na te maken, maar dat resulteerde in een 'walgelijk, stinkend slijm', aldus New Scientist.

Dit keer besteedden de onderzoekers veel aandacht aan het vinden van de juiste ingrediënten. Moderne prei en knoflook wijken allicht af van die van 1.000 jaar geleden. Zelfs de 'vergeten' soorten. Voor de wijn kozen ze een biologische wijn uit een 'historische Engelse wijngaard'. De Romeinse aanwezigheid aan het begin van de moderne jaartelling, maakte dat er ook in de middeleeuwen in Engeland al wijn werd verbouwd. Ossengal was geen probleem. Het is als supplement te koop voor mensen die hun galblaas moeten missen. In plaats van een koperen pot gebruikten ze gewone glazen flessen - ze voegden stukjes koperplaat aan het mengsel toe.

Dit keer ontstond geen vieze lucht tijdens de 9-daagse wachtperiode, maar vulde een aangename lichte knoflooklucht het laboratorium. "Iedereen dacht dat we met de lunch bezig waren", zegt hoofdonderzoeker Freya Harrison in New Scientist. Na 9 dagen bleek het brouwsel de bodembacteriën die met de prei en knoflook mee waren gekomen gedood te hebben. "Het was zelf-steriliserend. Dat was de eerste aanwijzing dat dit knotsgekke idee misschien toch een beetje waar kon zijn", zegt Harrison.

Dat was de eerste aanwijzing dat dit knotsgekke idee misschien toch een beetje waar kon zijn
90% effectiviteit
Het goedje werd vervolgens getest op stukjes muizenhuid met MRSA-bacteriën, de resistente ziekenhuisbacterie. Tot ieders verrassing bleek het 90% van de bacteriën te doden. "De grote uitdaging is nu uit te vinden welke combinatie het precies doet", zegt Steve Diggle, een van de andere onderzoekers. "Versterken de stoffen in het mengsel elkaar of leiden ze tot de vorming van nieuwe, krachtige moleculen?"

Het is niet de eerste keer dat eeuwenoude documenten tot nieuwe medicijnvondsten leiden. Ook het malariamedicijn artemisinin is gevonden op basis van oude, Chinese, medische teksten. Spannende vraag is of met de historische medicijnen het moderne probleem van antibioticaresistentie en superbacteriën mogelijk ondervangen kan worden. Maar zover is het nog niet. Eerst is nog meer onderzoek nodig.

Fotocredits: 'Bald's Leechbook', facsimile, Wikimedia
Dit artikel afdrukken