Een bende van criminelen heeft in China een partij van 100 ton giftige tofu op de markt gebracht. De tofu is gemaakt met een industriële witmaker, rongalite.

Volgens de Chinese pers is het rongalite gebruikt om de gedroogde tofu staafjes de juiste consistentie en een heldere kleur te geven. Rongalite is mogelijk kankerverwekkend. Het mag niet gebruikt worden in de voedingsindustrie.

Criminele bende
Het zou gaan om een criminele bende met 3 neven aan het hoofd. "De vloer van hun fabriek was vies en er hing een verstikkende geur", schrijft Le Monde. De autoriteiten hebben 4 arrestaties verricht en 10 ton van de giftige tofu in beslag genomen. De overige 100 ton zou in de provincies Shandong, Henan en Jiangxi gedistribueerd zijn. Tot op heden zijn er nog geen ziektegevallen bekend als gevolg van het eten van de giftofu.

Voedselveiligheid
De Chinese autoriteiten zijn uiterst fel op voedselveiligheidsfraudes rond zowel geïmporteerde waren als producten die ze zelf produceren. Chinese consumenten die een voldoende dikke portemonnee hebben, kopen het liefst Westerse producten omdat ze die het meest vertrouwen. De Chinese handhaving doet er door scherp te zijn op overtreders zoveel mogelijk aan om het vertrouwen in voedsel in ieder geval niet verder te laten afnemen.

Fotocredits: 'Tofu manufactory', 夏爱克
Dit artikel afdrukken