Op basis van persberichten van Eurojust en het Nederlandse Openbaar Ministerie meldt onder meer de NRC dat een Noord-Limburgs bedrijf betrokken lijkt bij een zwendel met paardenpaspoorten. De dieren waarvan de paspoorten werden vervalst, waren niet voor menselijke consumptie geschikt. De vervalsingen zorgden ervoor dat er tussen 2010 en 2013 4700 met verboden middelen behandelde paarden toch in het vleescircuit zijn geaccepteerd en als goedgekeurd vlees zijn verkocht.

Gecoördineerde Europese actie
De spil in de fraude is een persoon met de Belgische natonaliteit, meldt Eurojust. In Limburg werden gisteren 3 arrestaties verricht als resultaat van het speurwerk van het in mei vorig jaar gevormde joint investigation team (JIT) tussen Frankrijk en België. In totaal werden gisteren in een gecoördineerde Europese invalsactie 26 arrestaties verricht. Tweehonderd verdachte paarden kunnen nog onderzocht worden. Tevens werden 800 paardenpaspoorten in beslag genomen.

De actie werd uitgevoerd onder regie van de Franse tak van het JIT. Honderd Franse politiemensen werden geassisteerd door nog eens honderd voedselveiligheidsambtenaren uit België, Duitsland en Luxemburg.

Fotocredits: Happy Bunch, Saparevo
Dit artikel afdrukken