Een gezonde schoolmaaltijd met lokale groenten uit eigen tuin, die ook nog eens de sociale integratie bevordert. Dat klinkt ideaal. In Latijns-Amerika is het werkelijkheid voor meer dan 100 miljoen kinderen, schrijft Knack. Het initiatief komt uit Brazilië, waar de overheid gezonde voeding, aankopen bij familieboeren en sociale integratie succesvol wist te combineren. Het idee heeft inmiddels navolging gekregen in 13 andere Latijns-Amerikaanse landen én steun van de voedsel- en landbouworganisatie FAO van de VN.

Zó geïnspireerd raakten moeders in het Caribische eilandenstaatje Saint Lucia dat ze zelf een groentetuin wilden beginnen. De scholen organiseren opvang voor hun niet-leerplichtige kinderen, zodat de moeders zich volledig aan de tuin kunnen wijden en er inmiddels een vast inkomen aan overhouden.
Volgens Ricardo Rapallo, coördinator van het programma 'Midden-Amerika Zonder Honger', heeft het beleid een positief effect op de (toekomstige) volksgezondheid. “Alles wat we bij kinderen nalaten op het vlak van eetgewoonten, is later veel moeilijker te veranderen,” aldus Rapallo.
Knack - 100 miljoen Latijns-Amerikaanse kinderen eten gezonder dankzij school
Reageer
  • Deel
Druk af