De frisse Franse nieuwssite Rue89 zet 10 wijnclichés op een rijtje:

1. "een wijn waar 'grand cru' op staat is altijd lekker"
Niet waar. Je hebt grand crus voor € 5,99. Die smaken meestal nergens naar. En de dure dan? Die zijn ook niet altijd om over naar huis te schrijven. Je kunt beter de wat minder bekende grand crus nemen, dan heb je nog een beetje kans op een fatsoenlijke prijs/kwaliteit verhouding.

2. "biologische wijn is niet te zuipen"
Onwaar. Heel wat van de beste wijnen ter wereld zijn biologisch. Romanée-Conti bijvoorbeeld, een Bourgogne die enkele duizenden euro's per fles oplevert.

3. "natuurlijke wijnen zijn een modeverschijnsel"
Onwaar. De nieuwe authenticiteit - 'nieuw ruig', zeggen we in Nederland - is niet meer weg te denken. Echte mensen die echte producten maken weg van de door de wettelijke eisen gebaande paden die zorgen voor eenheidsworst, zijn niet meer weg te denken.

4. "tafelwijn is bocht"
Waar en onwaar. In de supermarkt is het vaak waar. In de betere wijnhandel juist niet. Onder de tafelwijnen vind je de meest originele wijnen die er zijn. Ze zijn gemaakt van druivensoorten die niet mogen in hun streek, maar waarmee hun makers ongehoord lekkere blends maken. Eén van de bekendste tafelwijnen is Sassicaia, een rode Italiaanse wijn. Er is maar weinig van en alle liefhebbers willen een fles. Zo goed, gezocht én daarom duur is'ie.

5. "bij kaas hoort rood"
Beslist onwaar. Wit, soms zelfs zoet wit. In geval van twijfel: droog wit.

6. "Champagne bij het dessert"
Onwaar, want een zoet dessert slaat de drogere champagne meteen dood.

7. "eerst rood, dan wit"
'Linkse' wijnproevers doen het zo: eerst het rood en dan het wit. Drink eerst maar wit en dan pas rood, zegt Rue89 niettemin. En toch is het niet helemaal duidelijk. Het hangt er maar vanaf. Waarvanaf? 'Le poison, c'est la dose', zegt het blad. Het zit 'm dus in de hoeveelheid.

8. "wijngidsen zijn betrouwbaar"
Onzin. Er is maar één ding betrouwbaar: wat je zelf lekker vindt.

9. "je moet naar de cijfers in wijngidsen kijken"
Niet doen. Dure wijnen krijgen meer punten, dan goedkopere om de mensheid niet teveel te shockeren.

10. "wijnfairs zijn zo opgeklopt"
Waar. Maar er zijn ook leuke. En ja natuurlijk, daar hoort die van Rue89 zelf bij. Allemaal wijnzeikers, zegt Wouter Klootwijk over de bezoekers van die foute.

Er waait een nieuwe wind in wijnland, eentje die je zelf laat bepalen wat je lekker vindt, zolang het maar echt lekker is. Verder hoef je je nergens aan te storen. Zelfs niet aan prijzen.

Fotocredits: Mélanie Tarlant/Rue89
Dit artikel afdrukken