De tien grootste voedingsmiddelenconcerns ter wereld stoten samen zoveel broeikasgassen uit dat zij op de wereldranglijst van landen op de 25e plaats zouden staan. Dat meldt Oxfam Novib in het rapport Standing on the Sidelines, de jongste bijdrage aan zijn 'Behind the Brands'-campagne.

Valt de uitstoot van de eigen productiefaciliteiten nog wel mee (dat is namelijk maar 29.8 miljoen ton), de bulk van de totale gezamenlijke CO2-uitstoot (263,7 miljoen ton) wordt veroorzaakt bij landbouwproductie in hun toeleveringsketen. Oxfam Novib roept de top-10 dan ook op hier meer aandacht aan te besteden in hun duurzaamheidsprogramma's en daarnaast hun macht en invloed aan te wenden teneinde uitstoot terug te dringen en klimaatverandering tegen te gaan.

“De voedselsector heeft de morele plicht en zakelijke verantwoordelijkheid om klimaatverandering tegen te gaan. De Top Tien faalt daar momenteel in, en daar gaan wij allemaal de gevolgen van ondervinden. Vooral Kellogg en General Mills doen veel te weinig. Zij moeten juist ook de leiding willen nemen in de strijd tegen klimaatverandering. Het wordt tijd voor hen om niet langer langs de zijlijn te blijven staan en hier serieus werk van te maken” zegt directeur campagnes Tom van de Lee in het persbericht.
Dit artikel afdrukken