ESBL's en MRSA zijn in belangrijke mate het gevolg van antibioticagebruik in de dierhouderij. Daarom is het van belang een goed inzicht te hebben in de mate van antibioticagebruik. Sinds september 2011 zijn de varkens-, kalver-, pluimvee- en rundveehouderij dan ook verplicht hun antibioticagebruik te registeren.
Ten behoeve van de maatregelen deed auditor KPMG onderzoek naar de naleving van deze plicht. De auditor constateerde dat registratie verbetert. Tien tot 20 procent van de dierenartsen voerde gegevens over het gebruik van antibiotica niet volledig, tijdig of juist in. In reactie op dit nieuws heeft dierenartsenorganisatie KNMvD besloten de Richtlijn verslaglegging in 2014 aan te passen. De nieuwe richtlijn wordt een intern onderdeel van het kwaliteitssysteem voor dierenartsen. Ondanks de kritische opmerkingen van KPMG zijn het ministerie en de Stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen verheugd over de vooruitgang bij de registratie van antibioticagegevens.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Met ingang van vandaag, 1 maart, gaat de UDD-regeling ("Uitsluitend Door de Dierenarts"") in voor zorgvuldig gebruik van antibiotica in de veehouderij.
Niet alle dierenartsen zitten schijnbaar te wachten op transparantie.
Immer hun verdienmodel qua verkoop van antibiotica wordt inzichtelijk.
Ik ben wel benieuwd hoe ingewikkeld die formulieren zijn, overigens moet men wel weten dat een dierenarts wel vrij druk is dan is een formulier fout invullen. Overigens ben ik wel benieuwd of de dieren artsen die fouten maken beginners zijn. Ik weet wel dat de inspectie wel eens moeilijk wil doen en vooral als ze slechte zin hebben, dan doen ze al moeilijk over een handtekening die een dag later is gezet dan de datum wat boven het formulier staat.