Uit de voorraadinventarisatie van het Belgische onderzoeksinstituut PCA blijkt dat begin februari 52 procent van alle geoogste bewaaraardappelen nog in opslag ligt. De voorraad van 1,9 miljoen ton aardappelen is 500.000 ton hoger dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar. De enorme voorraden zijn het gevolg van de zeer grote oogst in 2011, stelt het PCA.
In Nederland hoorden we van een biologische teler dat hij best graag 1.000 ton biologische aardappelen via een consumentenactie zou willen verkopen. Het zou zomaar kunnen op de Amsterdamse Dam, de Utrechtse Neude, in de Rotterdamse koopgoot of op het Haagse Plein.
Maar lieve help. Moderne Belgen en Nederlanders kopen hun aardappelen per zakje van een kilo. Dat zijn 1.000.000 zakjes. Hoe kom je die ooit kwijt?
Alleen al in België liggen nog eens 1.900.000.000 zakjes van een kilo op klanten te wachten. In maart komt bovendien de import uit Israel en Egypte op gang. Dan prijkt er op de zakjes 'nieuwe oogst'. Dat vinden veel mensen lekkerder.
Bij de super blijven de aardappelprijzen inmiddels onveranderd. Voor ons als consumenten dan. De inkoper betaalt wél fors minder.
Fotocredits: Dag Endresen
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, daar zijn wel wat kanalen te benoemen. Er gaan nogal tafelaardappelen naar Oost- en NoordEuropa. Afhankelijk van de kwaliteit gaan de minder kwalitatieve partijen richting aardappelmeelfabriek, veevoer of biovergisters. Zelf leuren wij bij de handel al een maand of twee om onze vrije tafelaardappelen aan de man te brengen. Maar handeleren vermarkten eerst hun eigen gecontracteerde tafelaardappelen eer wij aan de beurt zijn. Ik denk dat het moeilijk zal worden om onze vrije tafelaardappelen nog te kunnen verkopen. Met huisverkoop zal een deel zijn weg nog vinden. Maar van de rest zal waarschijnlijk een deel naar de meelfabriek gaan en wat er dan nog overblijft voeren we op aan eigen vee.
Dus, Piet, als we uitgaan van 80% OK onder die fritesaardappelen, dan liggen er 100% - (80% * 80%) = 36% van bijna 2 miljard zakjes aardappelen te wachten op klanten. Zeg maar 700 miljoen. Er zijneen kleine 30 miljoen Belgen en Nederlanders, dus in de directe verkoop zijn dat 25 zakjes per persoon. Ga d'r maar aan staan.
Krijgen de Aviko's en Snackbarren die 1.3 miljard zakjes nog weg? Waar blijven die?
Dick, de verhouding in hoeveelheid fritesaardappelen en tafelaardappelen die nog opslag liggen zal ik moeten schatten. Volgens mij ligt dat in de buurt van 80% fritesaardappelen en 20% tafelaardappelen. Waarbij opgemerkt dat aardappelen uit de ondermaten van de fritesaardappelen weer gebruikt worden voor tafelaardappelen of andere aardappelproducten..
@Joris, die nieuwe aardappels komen hierheen omdat mensen die willen kopen.
En dat de prijs in de supermarkt hetzelfde blijft lijkt me logisch, waarom zou die naar beneden moeten gaan? Mensen gaan dan niet meer aardappelen eten, lijkt me.
Piet, je hebt gelijk. Die frites-aardappelen kunnen niet eens voor de helft van de prijs direct naar de consument. Hoeveel van die bijna 2 miljard zakjes zijn vlgs jou frites-aardappelen?