In België ligt op dit moment nog 1,9 miljoen ton aardappelen op voorraad. Het artikel daarover op Boerderij.nl meldt:

Uit de voorraadinventarisatie van het Belgische onderzoeksinstituut PCA blijkt dat begin februari 52 procent van alle geoogste bewaaraardappelen nog in opslag ligt. De voorraad van 1,9 miljoen ton aardappelen is 500.000 ton hoger dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar. De enorme voorraden zijn het gevolg van de zeer grote oogst in 2011, stelt het PCA.


In Nederland hoorden we van een biologische teler dat hij best graag 1.000 ton biologische aardappelen via een consumentenactie zou willen verkopen. Het zou zomaar kunnen op de Amsterdamse Dam, de Utrechtse Neude, in de Rotterdamse koopgoot of op het Haagse Plein.
Maar lieve help. Moderne Belgen en Nederlanders kopen hun aardappelen per zakje van een kilo. Dat zijn 1.000.000 zakjes. Hoe kom je die ooit kwijt?

Alleen al in België liggen nog eens 1.900.000.000 zakjes van een kilo op klanten te wachten. In maart komt bovendien de import uit Israel en Egypte op gang. Dan prijkt er op de zakjes 'nieuwe oogst'. Dat vinden veel mensen lekkerder.

Bij de super blijven de aardappelprijzen inmiddels onveranderd. Voor ons als consumenten dan. De inkoper betaalt wél fors minder.

Fotocredits: Dag Endresen
Dit artikel afdrukken