Onderzoeker Judith Neter (VU, Gezondheidswetenschappen) onderzocht de voedselzekerheid van 251 voedselbankklanten van 11 (van de 135) voedselbanken in Nederland. De Voedselbanken in Nederland zijn voor de inhoud van hun pakketten volledig afhankelijk van 'donaties van levensmiddelenbedrijven, supermarktketens en particulieren'. Neter constateerde dat 'de inhoud van de voedselpakketten veelal voldoende [is] om de gebruikelijke voeding aan te vullen voor 2 à 3 dagen'. Maar 70% van de voedselbankklanten blijkt regelmatig 'voedselonzeker' te zijn. Vooral laagopgeleiden en vrouwen eten onvoldoende of onvoldoende gezond - met de bijkomende gezondheidsrisico's. Neter: "Het is schrikbarend dat er in een welvarend land als Nederland zoveel voedselbankklanten zijn die niet de mogelijkheid hebben om voldoende of gezond te eten.”

In het persbericht VU bij de berichtgeving zegt Leo Wijnbelt, voorzitter van de Voedselbanken Nederland: "Het onderzoek bevestigt het beeld dat we dagelijks bij de voedselbanken zien. We kunnen alleen maar onze oproep herhalen dat voedselbanken veel meer en gezonder voedsel nodig hebben. En er wordt nog zoveel goed eten weggegooid!”
Dit artikel afdrukken