Geschat wordt dat 10% van de varkens in Groot-Brittannië besmet is met het Hepatitis E virus. Vaak blijft het onopgemerkt en worden zieke of besmette dieren gewoon geslacht en verwerkt. Dat betekent dat het virus ook in de voedselketen terecht komt en op die manier mensen kan besmetten. Hoewel de meeste mensen die er ziek van worden milde symptomen hebben (geelzucht, koorts, misselijkheid, overgeven, buikpijn, vermoeidheid), kan het ook tot permanente leverschade of zelfs overlijden leiden.

Sterke stijging
De afgelopen jaren laten de cijfers van hepatitis E patiënten een scherpe stijging zien: van 124 gevallen in 2003 tot 691 in 2013. In de eerste helft van 2014 werden 461 gevallen geconstateerd, bericht BBC News Health.

Professor Richard Tedder (University College London) ziet dit als een indicatie dat het virus steeds meer varkens besmet: "Dit virus verspreid zich razendsnel binnen de varkensstapel waar wij het vlees vandaan halen voor onze worstjes en pork pies". Als we geen 'drastische verandering' doorvoeren in de manier waarop we varkens houden - met name verschilende hygiënische maatregelen nemen - zal het virus zich blijven verspreiden, waarschuwt hij.

Goed verhitten en door en door garen
Het is eenvoudig het virus onschadelijk te maken: goed verhitten en door en door garen. Twintig minuten op 70 graden moet genoeg zijn. Omdat verreweg de meeste mensen niet weten dat het virus er is en wat je er tegen kunt doen, pleit Tedder ook bij mensen voor een gedragsverandering. Mensen moeten leren en vaak horen dat in varkensvlees HEV kan zitten en dat ze het daarom goed moeten garen.

Het klinkt alsof je toch blij moet zijn met iets dat eigenlijk stuk is. Echt sterke marketing is dat natuurlijk niet.

Fotocredits: Kevin Dooley
Dit artikel afdrukken