De wereldvoedselorganisatie FAO (Food and Agriculture Organisation of the United Nations) koos voor 1 juni, omdat in veel landen rond deze datum al een nationale melkdag gevierd werd.

Melkweetjes
Het Belgische voedingsinformatiecentrum NICE deelt vandaag tien weetjes over melk en gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat melk eigenlijk een sportdrank is? En al duizenden jaren deel uitmaakt van ons voedingspatroon?

Wie jarig is, trakteert
In Nederland trakteert FrieslandCampina naar aanleiding van Wereldmelkdag op 45.000 pakjes Campina Boer en Land melk, bijvoorbeeld bij de Shell-tankstations. Volgens FrieslandCampina en zijn leden-melkveehouders is Wereldmelkdag reden genoeg om te onderstrepen “er trots op te zijn wereldwijd iedere dag miljoenen consumenten van zuivelproducten met waardevolle voedingsstoffen te kunnen voorzien.”

FrieslandCampina ondertekent bovendien vandaag een overeenkomst met het Rijksmuseum. Ook de Hollandse meesters hebben immers ruimschoots aandacht aan melk besteed in hun werken. De zuivelproducent en het Rijksmuseum willen "samen de betekenis van zuivel in de Nederlandse cultuurgeschiedenis onder de aandacht van de bezoekers van het museum brengen". Een ikoon hebben ze al: het Melkmeisje van Vermeer, ook wel 'de Mona Lisa van de polder' genoemd. Als onderdeel van de samenwerking gaat de museumshop Holland Master Edammer kaas verkopen.

Wereldwijde melkcrisis
Toch is Wereldmelkdag niet voor iedereen feest. Op Knack.be schrijft Kurt Sannen, voorzitter BioForum Vlaanderen en biologisch veehouder, dat de melkcrisis boeren wereldwijd bedreigt. Negen op de 10 Belgische melkveehouders produceren momenteel met verlies. Eerder deze week protesteerden in Amsterdam de Nederlandse melkboeren.

"Wat zeker is, is dat niet de consument, noch de politici, maar wel de familiale melkboer aan het kortste eind trekt. Niet enkel de Europese melkboer die nu slechts 0,21 euro per liter melk ontvangt, maar ook de melkboer in het Zuiden [ontwikkelingslanden, red.]", schrijft Sannen. Zijn oplossing? "Een duurzame oplossing voor de melkcrisis vinden we niet door méér melk te drinken, te produceren of te exporteren, maar door eerlijke prijzen te betalen aan de boeren. Prijzen die de werkelijke kost van een liter melk weerspiegelen. Dit moet tegelijk gekoppeld worden aan een systeem van productiebeheersing en -sturing zodat de juiste hoeveelheid melk op de juiste plaats kan geproduceerd worden, zonder de draagkracht van mens en omgeving te overschrijden."

Als we er in slagen dat te realiseren, wordt Wereldmelkdag weer echt een feest.
Dit artikel afdrukken