Kort 1 feb in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan per Kort bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak. Je kunt ook, net zoals op Facebook, reageerders oproepen. Dat doe je door hun naam in een reactie te tikken met het @teken daarvoor. Degene die je oproept, krijgt daar per mail melding van. Wil je naar een eerdere reactie verwijzen in de draad waarin je reageert, dan tik je op dezelfde manier # in, zonder spatie gevolgd door het nummer van die reactie.

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat zo. Of gebruik het Kort-formulier!

Fotocredits: 'morning paper', Faramarz Hashemi

Discounter Aldi maakte maandag zijn Dierenwelzijnsbeleid openbaar. De prijsvechter wil dat op termijn alle producten van dierlijke oorsprong minstens 1 ster van het 'Beter Leven'-keurmerk dragen, meldt het FD. Bij de verduurzaming van producten van dierlijke oorsprong stelt het supermarktbedrijf naar eigen zeggen "de gezondheid en het welzijn van de dieren centraal".

Het Dierenwelzijnsbeleid van Aldi richt zich op vijf aandachtsgebieden: assortimentsopbouw, transparantie en traceerbaarheid, controles en audits, actieve bijdrage aan dierenwelzijn en een proactieve dialoog. De uitbreiding van producten met Beter Leven kenmerk geldt voor vers vlees, vleeswaren, diepvriesvlees, droge worst, vleesconserven en samengestelde producten. De Dierenbescherming, verantwoordelijk voor het Beter Leven-keurmerk, heeft het nieuwe dierenwelzijnsbeleid beoordeeld en gaat 'meedenken' hoe Aldi zijn assortiment kan verduurzamen. "We vinden het positief dat Aldi deze stappen zet voor meer dierenwelzijn en willen ze graag helpen om hun doelen te realiseren", aldus Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming.

Ook Stichting Wakker Dier reageert positief. Dat de prijsvechter ook zuivel en eieren in zijn beleid meeneemt, is volgens Hanneke van Ormondt van Wakker Dier "hartstikke goed nieuws". Wakker Dier blijft wel kritisch. De Duitse winkelketen noemde namelijk nog geen datum waarop de vervanging van het assortiment afgerond moet zijn.

Gisteren publiceerde de Europese Commissie (EC) een 13 pagina’s tellend rapport dat stelt dat supermarkten gebruik maken van hun inkoopmacht bij dalende varkens- en melkprijzen, maar dat de Commissie geen reden ziet om in te grijpen.

De Commissie blijkt van oordeel dat er sprake is van oneerlijke handelspraktijken omdat de supers hun inkooprijzen verlagen, maar tilt niet heel zwaar aan zijn eigen oordeel. De EC zegt immers tevens geen reden te zien om wetgeving op te stellen om daar verandering in te brengen. Volgens de Commissie moeten sectoren en ketens zelf hun problemen oplossen door hechtere samenwerking tussen de verschillende schakels in de keten. De Commissie denkt dat lokale initiatieven in de lidstaten zullen helpen bij het realiseren van een betere verdeling van de macht in de keten. Retailaanbieders neigen in toenemende mate naar de keuze voor vaste eigen leveranciers. De Commissie lijkt erop te rekenen dat daardoor het overaanbod en de slechte prijzen uit de markt verdwijnen.

Lokale overheden mogen van de Commissie wel maatregelen treffen om oneerlijke handelspraktijken te voorkomen. In België en Nederland bestaat dergelijke regelgeving niet, maar de Commissie wijst erop dat 20 lidstaten reeds maatregelen hebben genomen.

De Commissie maakte volgens Boerenbusiness duidelijk zijn handen van het dossier af te trekken tot 2020. Pas dan zal de EC opnieuw beoordelen of de combinatie van nationale regelgeving en vrijwillige lokale keteninitiatieven de ketens beter in balans zullen hebben gebracht. Tot die tijd laat de Commissie de markt uitzieken in de hoop dat onderwijl ondernemers nieuwe en hechtere ketenrelaties zullen vormen die minder kwetsbaar zijn voor internationale prijsdruk en overproductie. Wel blijft de EC de ontwikkelingen volgen.

Tristan da Cunha is het meest afgelegen bewoonde eiland op onze planeet. De eilandbewoners zouden graag wat minder afhankelijk willen zijn van externe voedselbronnen en zijn daarom op zoek naar een boer. Daarom hebben ze een vacature voor een landbouwdeskundige geplaatst op de website van de National Farmers's Union, meldt ModernFarmer. De gezochte kandidaat moet twee jaar lang de plaatselijke bevolking adviseren over landbouw en veeteelt.

Het Britse eilandje ligt midden in de Atlantische Oceaan en is maar 60 dagen per jaar te bereiken. Er is geen vliegveld en de reis per boot duurt een week vanaf het dichtstbijzijnde vasteland (Kaapstad, Zuid-Afrika).

Tristan da Cunha telt slechts 265 permanente bewoners. Er grazen wel 300 koeien en 500 schapen op het eiland. De overheid is op zoek naar iemand met een brede kennis van de landbouw, zodat de landbouwsector zich ontwikkelt. De overheid hoopt op boomgaarden, een bredere diversiteit aan producten, een hogere diergezondheid en meer jonge dieren. De toestand van de landbouwgronden wordt als 'armoedig' getypeerd. Het eiland leeft voornamelijk van de kreeftenvangst en wat toerisme.

Hoe dichter een kind bij de supermarkt woont, hoe meer groente en fruit het eet. Dat is ook terug te zien in het gewicht van het kind. Dit blijkt uit onderzoek onder 498 Amerikaanse kinderen tussen de 6 en 12 jaar met overgewicht. De ouders van deze kinderen volgden een training om gezonder eten te stimuleren. De onderzoekers registreerden aan het begin van de studie BMI, frisdrankgebruik en groente- en fruitconsumptie en berekenden de afstand naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Na een jaar namen ze dezelfde metingen nog een keer af.

Een jaar later bleek dat bij de kinderen die dichter bij de supermarkt woonden, de consumptie van groente en fruit het hoogst lag. Er was geen relatie tussen de hoeveelheid frisdrank en nabijheid van de supermarkt. Voor iedere mijl dichter bij de supermarkt, aten de kinderen 0,29 porties fruit of groente meer en was er een afname van 0,04 van hun BMI vergeleken met een controlegroep.

De onderzoekers concluderen dat de nabijheid van een supermarkt bijdraagt aan een grotere consumptie van groente en fruit en op die manier kan leiden tot een gezonder eetpatroon. Als verklaring hiervoor geven ze dat mensen die een grotere afstand moeten afleggen naar een supermarkt minder verse producten kopen die kort houdbaar zijn.

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, meldt Vilt. Op grond van de meest recente beschikbare gegevens van de Europese controleorganen bracht Eurostat het pesticidengebruik in alle 28 lidstaten in kaart.

Uit deze cijfers blijkt dat alle lidstaten bij elkaar in 2013 zo'n 360.000 ton pesticiden gebruikten. Spanje is de grootste verbruiker en neemt een aandeel van 19,5% voor zijn rekening. Andere grootverbruikers zijn Frankrijk (18,7%), Italië (13,8%), Duitsland (12,3%) en Polen (6,2%). De meest verkochte middelen, met een aandeel van 42%, waren fungiciden en bactericiden, op de voet gevolgd door herbiciden met 35%. Insecticiden en acariciden maakten slechts 5% uit van het totaal. Spanje is koploper voor wat betreft insecticiden en andere plantbeschermende middelen, Italië verbruikte de meeste ziektebestrijders, fungiciden en bactericiden, en Frankrijk blijkt grootverbruiker van herbiciden in de strijd tegen onkruid.

Eurostat berekende op basis van het gebruik en de omvang van het landbouwareaal ook het gemiddelde verbruik per hectare. Na Malta, met 13,59 kilo per hectare, is Nederland de tweede grootste verbruiker met bijna 6 kilo per hectare. België komt met net geen 5 kilo actieve stof per hectare op de derde plaats. Bulgarije is de meest zuinige verbruiker met 0,24 kilo gewasbeschermingsmiddelen per hectare. In Estland, Ierland, Litouwen, Zweden, Roemenië, Letland en Groot-Brittannië werd gemiddeld ook minder dan één kilo per hectare verkocht.

Koninklijke Ahold en Delhaize Group houden elk op 14 maart om 14.00 uur een buitengewone aandeelhoudersvergadering om hun aandeelhouders om goedkeuring te vragen voor de voorgenomen fusie. Ahold komt met zijn aandeelhouders bijeen in de RAI in Amsterdam, Delhaize in de Proximus Lounge in Brussel. Het is de eerste formele stap op weg naar het in juni 2015 aangekondigde fusiebedrijf Ahold Delhaize.

Bij de aankondiging van de bijeenkomsten liet Ahold ook weten dat er twee prospectussen zijn gepubliceerd. Het eerste prospectus is bedoeld voor de Europese Unie en "is vereist voor de beursnotering van Aholds aandelen op Euronext Brussel en de aandelen die Ahold gaat uitgeven op Euronext Amsterdam als onderdeel van de fusie", schrijft Beurs.nl. Het tweede prospectus is vereist volgens het Amerikaanse recht en noodzakelijk voor "de uitgifte van Ahold aandelen aan houders van gewone Delhaize aandelen en Delhaize American Depositary Shares in ruil voor deze effecten."

Uit de fusie ontstaat een 'wereldleider in de voedingsdetailhandel' met ruim 6.500 winkels en meer dan 375.000 werknemers in Europa en de VS. Welke invloed het samengaan op de respectievelijke thuismarkten van Ahold en Delhaize gaat hebben, is nog niet uitgekristalliseerd. Vooralsnog zet Albert Heijn zijn expansie met nieuwe winkels in België onverminderd voort.

Vorig jaar riep de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) boeren op hun voorraad kunstmest goed in de gaten te houden. Diefstallen of verdachte kopers moesten met het oog op de verhoogde terrorisme-dreiging gemeld worden bij het Meldpunt Verdachte Transacties Chemicaliën. Kunstmest kan als grondstof voor explosieven gebruikt worden.

Een jaar na de oproep vroeg Boerderij bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie wat het meldpunt had opgeleverd. "In 2015 is alleen de diefstal van 750 kilo kunstmest in Wemeldinge gemeld. Daar zijn geen aanhoudingen op verricht", aldus het ministerie. Voor komend jaren voorziet de NCTV het extra informeren van eindgebruikers van grondstoffen van explosieven (zoals kunstmest) "hoe zij kunnen bijdragen aan het tijdig vaststellen van mogelijke dreigingen". Niet alleen boeren kunnen op extra informatie rekenen, maar ook onderzoeks- en onderwijsinstellingen, vult het ministerie nog aan.

Moderne granen hebben hogere opbrengsten en hogere kwaliteit eiwitten dan oergranen, bijkt uit onderzoek door de Universiteit van Hohenheim. SciShow maakte een filmpje over het onderzoek. SciShow noemt de uitkomsten logisch, omdat de moderne tarwesoorten zijn geselecteerd op hoge opbrengst en kwaliteit. Een groot voordeel van de moderne tarwesoorten is bovendien het ontbreken van een schil. Oergranen hebben een schil die beschermt tegen schimmels en ziekten, maar die de verwerking bemoeilijkt. Bij het oude graan spelt maakt het kaf 30% van de aar uit.

De onderzoekers vergeleken gewone tarwe en harde tarwe met spelt, emmertarwe en eenkorn in 4 Duitse gebieden. Ze keken in totaal naar 75 variaties, 15 variaties per type. De opbrengst van spelt was 37% lager dan de moderne tarwesoorten. Voor emmertarwe en eenkorn was dit 52% en 65% lager. Bovendien werden de oergranen ongeveer 30cm langer. Dit maakt de oogst moeilijker. De oertarwe kreeg minder stikstofrijke meststoffen dan de moderne tarwesoorten, maar bevatten meer eiwitten. Dat bleken echter vooral gluten te zijn en geen hoogwaardige eiwitten.

De Franse-Zwitserse kok Benoit Violier heeft gistermorgen zelfmoord gepleegd. Dat maakte de Zwitserse politie gisteravond bekend. Violier was afkomstig uit Frankrijk en werkte in Zwitserland in het prestigieuze restaurant van het Hôtel de Ville in Crissier, dat al sinds 1998 3 Michelinsterren heeft.

Hij zou gistermorgen per trein afreizen naar de bekendmakeing van het Guide Michelin 2016 klassement in Parijs. In december werd bekend dat Violier de beste kok ter wereld is volgens het nieuwe klassement La Liste. Naar de precieze toedracht van zijn dood - door een jachtgeweer - is een nader onderzoek ingesteld. Violier zou het moeilijk hebben gehad met de dood van zijn vader en zijn coach Philippe Rochat, zijn voorganger in het Hôtel de Ville.

Dat stelde Christiaan Bolck, programma manager biobased materials bij Wageningen UR, tijdens een bijeenkomst met de haven van Rotterdam. Bolck waarschuwde dat er haast gemaakt moet worden met de omschakeling op natuurlijke, niet minerale grondstoffen. De haven moet zich richten op 'biobased chemie', met grondstoffen van bomen en ander plantaardig materiaal als alternatief voor de huidige, op olie gebaseerde petrochemische activiteiten.

Volgens Bolck moet de haven er voor kiezen te investeren in de verwerking van natuurlijke grondstoffen om straks niet alleen maar als doorvoerhaven voor biomassa te fungeren; "Dat biedt niet veel toegevoegde waarde, dat zie je nu al aan de containeroverslag". Rotterdam moet vooral vaart maken. "Die biomaterialen komen straks uit Oost-Europa en de Oekraïne, uit Afrikaanse landen rondom de Sahara als Ghana. Daar zijn onmetelijke landbouwgronden. Waarom zouden die landen niet zelf ter plekke tot eindverwerking overgaan? Daar verdien je meer aan, dan met het uitvoeren van grondstoffen. Alleen als Rotterdam veel eerder klaar is voor verwerking, kan zo’n voorsprong het verschil maken", citeert het FD.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag