Het is eigenlijk een eenvoudig idee: vissen en paprika’s in één kas. De vissen gedijen zo duurzaam als maar kan bij de restwarmte uit de paprikakas. Het restwater met uitwerpselen van de vissen gaan weer naar de paprika’s. De CO2 uitstoot van de vissen wordt weer geabsorbeerd door het paprikagewas. Dat is dus een heel duurzaam idee, tegen de achtergrond van de wereldwijde visproblematiek en klimaatdiscussie. Bingo! Dat zou je zeggen. Je kunt de vissen nog steeds vrijwel nergens kopen.
Schoon
Stefan en Rop doopten hun bedrijf Vigour Fishion en ondertekenden het convenant Dierenwelzijn en Diergezondheid van het Productschap Vis. Het zijn dus blije waterdieren in hun kweekbakken. Alleen de laatste dagen van hun leven zullen ze wat hongerig zijn. Voordat de Tilapia’s weg gaan voor consumptie zwemmen ze drie dagen in schoon leidingwater, zodat maag- en darmkanaal leeg zijn. Daarom is de smaak van deze vissen een stuk beter dan van kwekerijen waar dat niet gebeurt.
Je zou dus zeggen dat de wereld op zo’n spannend en duurzaam kringloop product zit te wachten. Mis! Stefan en Rop kunnen de juiste afzetkanalen (nog) niet vinden. Afnemers kiezen vooralsnog voor vis uit Verweggistan, die de halve wereld heeft bereisd. Beetje logisch ook, want met een paar bakken vis kun je niet heel Nederland bevoorraden. Maar, het begin is er. Het schijnt hier om een lekker visje te gaan, dat niet zou misstaan in een winkelketen die voor duurzaam en het echte verhaal gaat.
Nou, foodloggers, jullie hebben vast wel goede ideeën voor deze mannen. Het ontbreekt hen niet aan technisch vernuft, maar wel aan de juiste contacten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Rop, komt er nu nog een proeverij of niet.
We komen graag proeven, omdat we nu zelf met deze visjes in combinatie met bladgewassenteelt aan de gang gaan.
Ik ben afkomstig uit Suriname en woon in NL. Misschien is dit niet de plek, maar op een stuk land van 10 ha zou je dit met minder energie en kosten
(personeelskosten) kunnen realiseren. Zelfs in conbinatie met geiten/varkens.
Groenten/ bloemen/fruit en/of wilde zwijnen/ herten. Zelfs lokaal en in Caricom verband is er afzet. Als ik alle problemen in beide sectoren hier (NL/BE) enigszins volg, vraag ik me af wat de ondernemers hier tegen houden om in Suriname te investeren. Er zijn nog andere voordelen in Surinmae, zoals toerisme, de taal en vergunningen.
@Rop ,
1e je zal of je wil of niet ..
moeten samenwerken met de visserij en je conculega`s ,
gezaamlijk een product in de markt zetten / promoten..
dat behoeft een standaard .
bijv. nederlandse talapia
Waarbij de afzonderlijke kwekers zich onderscheiden..
met ieder met zijn eigen aparte logo erop
met duidelijk de eigen specifieke eigenschappen..etc..
trots laten blijken wie en wat je produceerd..
2e je zou eens kunnen gaan praten met de reform hoek..
ik zag daar nog geen tilapia liggen...
eventueel zal je dan ook moeten overgaan op ..
schone diepvries ...
maar dan wel met de produktie datum duidelijk zichtbaar..
met maximale 3mnd bijv. verkoop datum..als begin stunt..
eventueel terug nemen bij geen verkoop , ..
ipv. Wat niet weg kan gelijk dumpen....
3e de politiek wijzen op foodlog , en duidelijk maken ..
Dat de VWA..regels voor Import
strenger gehanteerd moeten gaan worden , ..
Dus geen produkten , onder de door nederlandse kwekers
gehanteerde kwaliteits eisen / normen in te voeren..
wij gewone burgers willen die shit niet , wij willen een schoon produkt..
4e , wat wij burgers ook niet willen is dat men het
Fair Trade label.. ..misbruikt om infrieure shit produkten te importeren....
en om daar kennis heen te brengen om het hier te importeren...
terwijl daar het milieu naar de verdommenis wordt geholpen..
gelijk aan de de zo verfoeide import kweekzalm van bijv.AH...
wat wij burgers wel willen en verwachten is dat we ze daar helpen ..
met goed en verantwoorde produkten te maken en het mulieu te beschermen
als men dan daar , echte kwaliteits produkten maakt ,
dan kunnen we weer eens gaan nadenken of we het wel willen importeren ..
via een sterk en veilig voedsel label van VEILIGE FAIR TRADE produkten
maar dan gaan we eerst kijken of de eigen bevolking aldaar wel goed te eten heeft..
op deze manier bereiken we ook dat we
de rijken niet nog rijker maken en de armen nog armen , ..
want dat gebeurt aldaar nu dus wel en dat willen we toch echt niet ..
juist als je de kennis overdracht op deze wijze doet bereik je pas echt iets..
Dus maw. Wij nederlanders zitten echt niet te wachten op goedkope shit..
Wij willen gewoon gezonde produkten , we zijn nu lang genoeg belazerd..
Ja dat gaat wat meer kosten , maar met gezonde veilige produkten ..
Heb je veel minder eten nodig ....
Voor welke mensen is veilig voedsel van levens belang , wel ..50%
heeft zonder het te weten last van een licht tot zwaar ontstoken darmen..
deze mensen zijn afhankelijk van gezond voedsel ...
ook dat is iets wat de politiek niet voldoende beseft..
immers zij voelen zich nog goed , dus het besef is er niet..
ze zitten te wachten .....
waarop , nou dat heeft ..oa...(link maken lukt me niet.).
melchior meijer met zijn dieeten , alhier op foodlog..
al redelijk duidelijk gemaakt..
en ook daar zijn we er dus nog niet , ..
laten we dan dus voor de tijd dat we het niet weten
gezond voedsel veilig stellen door onze telers te beschermen..
dat idee met de hogere BTW op import ..
ook hier op foodlog ergens genoemd is ook een mooie..
ik hoop dat ik je op ideen heb kunnen brengen , Rop veel succes..
Dick Veerman ,..
misschien met het lanceren van NO logo logo..
Er gelijk een leuke enqeute aan te plakken over de wensen van de burger..
Lijkt mij verdomde interresant...
Rop, nou ga je niet in op mijn voorstel. Geen belangstelling?
Guillaume, ik was me er niet van bewust diervriendelijkheid en smaak door elkaar te haspelen. Ik ben het in ieder geval met je eens: diervriendelijkheid is een ethisch aspect en smaak een hedonistisch.