Ze zitten er nu dik twee weken in. Ik bekeek ze afgelopen woensdag en zij bekeken mij. De kippen zaten toen precies 2 weken in hun Rondeel. De kippenbaas vertelde me dat hij de kippen dingen zag doen die hij nog nooit eerder van kippen had gezien. De man van het indrukwekkende volautomatische leg-, kak- en zitstokkensysteem was er ook bij. Hij bevestigde het. 'Ook niet bij biologisch-dynamische buitenkippen?' vroeg ik. 'Nee.' Biologisch-dynamische golden altijd als de gelukkigste in ons land. Omdat ze door een gat in de schuurmuur naar buiten mogen en er genoeg ruimte is zodat ze dat ook inderdaad doen. Rondeelkippen wonen niet in een schuur, maar in een hypermoderne veranda-woning waarvan de hele schuifpui open gaat. Daarom gaan ze allemaal naar de woonkamer.

De kippen van het Rondeel lagen in de zon die door het het zonnedoek boven hun kop gefilterd wordt. Dat deden ze in de zandbak die ze dierwetenschappers in hun designwoning intekenden. Dat deden ze in de vensterbank met open ramen van de woning, die de dierwetenschappers 'bosrand' noemden. En ze deden het op het tapijt van hun woonkamer, dat de dierwetenschappers van kunstgras voorzagen. Ze rennen erover dat het een aard heeft. Na twee weken kippenkak ziet het er nog schoon uit. Ze gaan er ook op liggen. Zoals kippen dat doen. De ene helft van het lijf plat op de grond. Aan de andere de vleugel uitgevouwen. Er lag een hele kudde. Er verder omheen werd met de staart geschud (zoals je dat ook bij parkieten ziet) - dat zagen de beiden mannen nooit eerder - achter elkaar aan gerend en gedreigd met opgezette keelveren. Of dat nou toch een teken van te veel dieren was of niet, vroeg ik.' Nee, het is speelgedrag, maar we doen er onderzoek naar. ' Ik bood aan om voortaan de dagelijkse waarnemingen hier op foodlog.nl te melden. Dan leren we wat over kippen en wanneer ze gelukkig zijn. Niets menselijks is ook hen vreemd. Ik had het met Wouter Klootwijk over de kleur van het tapijt en hun geluk gehad. De architecten hadden gekozen voor groen nepgras. Je-weet-wel, dat spul dat je op je dakterras legt als je wilt doen of je toch in een tuintje zit.Wouter vond het absurd. Alsof wij alleen gelukkig zijn in onze Vinex-doorzonwoning als we tekeningen van bomen op de muur hebben, kunnen slapen in een nepbladernest, kunnen drinken uit een goot die een beek nadoet en een berevel dragen. We hebben bloemetjesbehang, paarse vloerbedekking, een comfortabel high tech Swissflex bed met drie motoren, een luxe kraan met warm en koud en zitten niet op boomstammen maar op rare banken die god nooit voorzag. Waarom mogen die kippen geen hip tapijtje? Waarom mag het niet pimpelpaars zijn? Of rood. Kippen houden nl. van rood.

Dat vroeg ik dus ook de heren. Waarom mogen de hennen niet kiezen? Vroeger had je die campagne dat de kip het niet kon, maar wel zou moeten kunnen. En nu er een super-de-luxe doorzonwoning voor hen is verzonnen mogen ze het niet? Absurd, vond Kloot. Ik kwam erachter waarom de architect niet voor een ander kleurtje koos. Ze hadden wel naar wat hippers gekeken, maar andere kleurtjes waren meteen drie en soms zelfs wel vijf keer zo duur.

Ik stelde ze voor te experimenteren met andere kleuren en te laten zien dat kippen mogen en kunnen kiezen. We betalen graag meer voor een ei van een kip die zelf over de inrichting van haar moderne woning heeft mogen beslissen. Toch?

Wij lopen niet meer in een berevel en zij wonen allang niet meer in het bos. Leve de moderne tijd!

Dit artikel afdrukken