Wat hebben bonen, gestampte muisjes en Beyoncé gemeen? Let op, ook al lijkt dit stukje alleen maar leuk.

Er is een zogenaamde Bonen Stichting - in het Engels natuurlijk: The Peas Foundation - die heel hip een 'gekroudfunde' professor in de nieuwe vleesvervangers wil aanstellen. De beste man moet aan een universiteit - de WUR - iets gaan ontwikkelen dat allang bij de Vegetarische Slager te koop is, een vleesvervanger met bite die smaakt als vlees. Het publiek moet daarvoor via donaties betalen.

Gisteravond hadden we het erover op twitter. @joostreus vond het een prima idee: stopt de kennisontwikkeling dan bij wat er nu is? Misschien zijn er nog veel meer innovaties mogelijk?

Ik werkte ooit aan een universiteit en twitte daarom meteen terug: nee natuurlijk niet; but tell me: what are professors for? Research. Innovatie is toegepaste kennis. Of niet soms?

Ik dacht er nog even over na en verzon iets om het zo simpel mogelijk te zeggen. Daarom twitte ik vervolgens: Ik denk dat er nog heel veel innovaties in gestampte muisjes mogelijk zijn. Wie sponsort een hoogleraarschap gestampte muisjesontwikkeling?

Dat kreeg meteen bijval van @Amiek die twitte: Ik vind het prima. Het zou wel cool zijn als je ook een gestamptemuisjeshoogleraar kunt crowdfunden. Ik draag bij.... Amiek verklapte me dat ze dol is op muisjes.

Helder. Dus maakte ik het nog simpeler: OK, nog eentje dan, een hoogleraar ontwikkeling nieuwste ceedee van Beyoncé. Is dat ook OK?

U hebt 'm vast wel door nu. @samuellevie had het in ieder geval perfect door en twitte is het ethisch verantwoord om muisjes te stampen? we hebben een hoogleraar #toegepastestampethiek nodigWhat are professors for? In dit geval betaalt u vermoedelijk een man die in opdracht van een snel marktaandeel verliezende 1e generatie vleesvervanger van een concurrerend bedrijf even iets nieuws moet verzinnen. Doodordinaire productontwikelling dus. Zoiets als Sorbo die zegt: 'we hebben een nieuwe pleeborstel nodig die net zo goed is als die van de concurrent; iemand een idee hoe we daar gratis aan kunnen komen?' Briljant als het lukt, maar het is .....
1. belachelijk dat er professoren zijn die aangesteld worden om aan productontwikkeling te doen (ze zijn er voor kennisontwikkeling en moeten bijv. uitvinden dat E = mc²)
2. absurd dat die centen via vrolijke 'kroudfunding' worden geworven, tenzij het publiek ook meteen deelt in de winst of de bestemming daarvan

Een hoogleraar ontwikkeling nieuwste ceedee van Beyoncé. Is dat ook OK? NEE, natuurlijk niet. Dat is een zaak van bedrijven en niet van universiteiten.
Kennis toepassen, daar is geen reet aan voor echte denkhoofden. Ieder zijn vak. Wat krijgen we nou toch?
Weet u wat we hier ontdekken? Het is al normaal dat de belastingbetaler via zogenaamde universiteiten de ontwikkelkosten van bedrijven betaalt. En nu moet zelfs de goedwillende burger ook nog eens bijbetalen via een 'kroudfunded' collecte-zakje.

Dit artikel afdrukken