"Landbouw is veeeel meer dan louter economie", twitterde CDA's Joop Atsma afgelopen zondagavond. Daarmee was hij het eens met PvdD's Marianne Thieme, die zich kort daarvoor voorstander had betoond van de stelling: "louter economische keuze's zijn onhoudbaar". De extremen leken elkaar even te raken.

Afgelopen zondagavond hielden we een Twitterchat over voedsel en landbouw naar aanleiding van de verkiezingen en foodlog.nl's eetpolitieke serie als je weet wat je wilt eten. Een Twitterchat wil zeggen dat je met elkaar een uurtje afspreekt om gelijktijdig te twitteren, meestal aan de hand van stellingen. Door in het bericht een tag op te nemen kun je (door een zoekopdracht ) uitfilteren op die tag. #etenweten werd het in dit geval.
Hier vind je alle tweets. Het zijn er bijna 500 van allerlei Tweeps, zoals twitter peeps/people zichzelf noemen.

Over de stelling "louter economische keuzes zijn onhoudbaar"was eigenlijk iedereen het eens. En Thieme liet weten:

"de markt kent geen ethiek, die zullen we van buitenaf moeten toevoegen weet elke sociaal liberaal"

Landbouw verdient het dus om ook op veel meer dan louter economische indicatoren beoordeeld te worden. Crisis, algehele economisering, afwenteling van werkelijke kosten zijn daarbij problematisch, hoorden we bij verschillende twitteraars. Dat veel in Brussel beslist wordt en dat Nederland een verzorgingsgebied zou mogen hebben dat de landsgrenzen overschrijdt, maakt de landelijk politiek weliswaar minder relevant, maar daarmee zijn we als land nog niet ontslagen van verantwoordelijkheid.Ervan uitgaande dat er 'openingen' zijn, zouden de boerenbazen en LNV zich dan moeten bezighouden met hervormen? Dat was de volgende vraag die ik als moderator inbracht. Uit die vraag kwam geen helder antwoord omdat CDA (dat landbouw vooral financieel benaderd) en PvdD (die vooral wilskeuzen maakt) elkaar op dat moment elkaar vooral verkiezingsvliegen gingen afvangen. Toch was in het debat te ontdekken dat zowel PvdD als CDA graag een veelheid aan boeren aan het werk houden.

Dick Veerman tweette vervolgens:
"Voluntarisme en economisme moeten een beetje minder moddergooiend scenario's maken vanuit beider standpunten en die respecteren."

Tegen het einde van de Twitterchat antwoordde Marianne Thieme op die stelling:
"Met polderen ga je de problemen niet oplossen. De boot maakt water, het is pompen of verzuipen, geen tijd voor redelijke alt."

Wat denken Foodloglezers: kan het wel of is de tijd voor redelijkheid voorbij?
Dit artikel afdrukken