"Lezers die vragen ‘Of ik er niet eens bij kan zetten dat het kankerverwekkend is’, daar kan ik niet op ingaan." Dat schrijft Karin Luiten, auteur van een anti-pakjes, bakjes en zakjes kookboek en van een soortgelijke kookrubriek in Trouw. Ze was aanwezig tijdens de boekpresentatie van Christine Gouget's nieuwste editie van het gif-in-je-eten boekje Wat zit er in uw eten?, een uit het Frans vertaald eetgidsje met horror-verhalen over ongezonde additieven.

Het boekje staat nu nog voller met hele en halve onwaarheden. Een daarvan is dat je ziek wordt van smaakversterker MSG ook bekend als E-621. Een stofje dat in vuile vorm zit in producten waar culi's van zwijmelen, oude kaas, heerlijk gedroogde tomaten en meer van dat soort echte en pure eten. Het is een geliefd onderwerp op foodlog.nl. Niettemin verklaarde Gouget dat ze spul waar het in zit 'nog niet aan haar hond zou geven'. Daar kan maar één reden voor zijn: omdat op de verpakking staat dat er MSG inzit. Bij kaas en tomaten hoeft dat niet. Die worden immers door God's natuur zelf gemaakt.

In Frankrijk, met een bevolking die vier maal groter is dan de Nederlandse, werden 135.000 exemplaren verkocht. In Nederland 100.000. Als je het even omrekent is de belangstelling in Frankriijk voor het boekje maar een derde van de belangstelling van die in Nederland: 4 keer 100.000 = 400.000 die je deelt door 135.000. Wat verklaart die belangstelling?

Karin was aanwezig bij de boekpresentatie en ontdekte het: twijfel onder consumenten en culinair geloof bij eetliefhebbers. Christine Gouget kon niet uitleggen waarom Chinezen geen last hebben van MSG/E621, een van haar belangrijkste vijanden. Verder, zo meldt Karin's verslag, schermde ze met heel veel namen en werd in een uitstekend Amstelveens etablissement een bijeenkomst onder smulpapen belegd om al dat wapengekletter te laten horen. Ze hieven er nog een extra glas op. Heerlijk, dat dat wél mag.

Karin - net als Janneke Vreugdenhil - protesteert tegen eten uit pakjes, bakjes en zakjes. Omdat je het prima zelf kunt maken en omdat dát je leert wat de waarde van eten is en juist dát zowel gezond als lekker is. Gouget is tegen fabriekseten dat met 'kunstgrepen' houdbaar wordt gemaakt. Daar maakt ze een heel feest van angst van, terwijl de eigenlijke boodschap verloren gaat: kook zelf.

In zulke evidente waarheden zijn uitgevers niet geïnteresseerd. Daar verkoop je namelijk geen boeken mee.Ik beveel dan ook van harte Karin's boodschap en boeken aan: kook niet uit pakjes, bakjes en zakjes en eet geen spul uit wikkeltjes, doosjes en bekertjes onderweg. Die zijn nl. niet slecht om wat er in zit, maar omdat ze appeleren aan je apenbrein. Tis veel te makkelijk. Omdat het houdbaar is, is het altijd en overal te krijgen en thuis te bewaren. Daarom vreet je er gewoon van door. Altijd, overal en veel van hetzelfde, zonder idee van de moeite die de aap in ons er eigenlijk voor moet doen eer'ie het in zijn inmiddels eeuwig kauwende waffel kan stoppen. Je zou Karin's buikje eens moeten zien. Mocht u me misverstaan of haar elegante rode verschijning niet kennen, ze is een schitterend dennetje. Janneke gaat niet in rood, maar heeft een al even dun buikje. Slanke eetliefhebbers dus, terwijl het koopvee uitdijt waar je bij staat en de excuses voor lekker teveel maar puur erbij.
Verder beveel ik van harte aan Dr. Ralph Hartemink's food-info.net aan. Online (geen gesleep met 'handige boekjes'), gratis en voortdurend geactualiseerd vanuit de jongste wetenschapelijke inzichten. Jammer genoeg is er nog steeds geen vlotte Iphone versie van. Gaat vast nog komen na dit stukje. We helpen er graag aan mee.
'Bij twijfel niet doen' over voedsel met conserverings- en hulpmiddelen, zegt Karin die wat minder stellig is in haar afwijzing van de waarde van Gouget's boekje. Wat bepaalt die Hollandse twijfel en lurkende sympathie voor Goddelijk puur eten toch? Twijfel hoeft niet en excuses om meer puur te kunnen eten zijn zonder enige twijfel ongezond.



Dit artikel afdrukken