Van Campina mag je voortaan weten welke boer er in je duurste pak zit. Geweldig, want als de melkboer de namen en adressen van zijn boeren aan heel Nederland bekend maakt, dan weet je zeker dat de melk klopt. Nederland blijkt het prachtig te vinden. Overal lees je enthousiaste reacties over zoveel openheid rond Boerenland, de melk- en yoghurtlijn waarmee Campina zijn beste best doet om het lekkerste te maken wat het uit zijn melk kan halen.

Niemand vraagt zich af hoe Campina dat kunstje flikt, want het is nogal wat. Campina stuurt een tankwagen langs bij de boer. In één zo'n tank gaat veel meer melk dan die ene boer heeft. Die vrachtwagen kan moeilijk steeds heen en weer rijden en gaat dus net zo lang bij boeren langs tot hij vol zit. Campina is niet gek en dat is maar goed ook. Niemand wil melk met verspilde melkkilometers.

Hoe haalt Campina dus de melk van die ene boer uit de tankwagen? Ik kreeg het maar niet bedacht, en daarom vroeg ik het Campina.

Bij gewone melk, ook de biologische, wordt de zgn. onder- van de romige bovenmelk gescheiden. Daarna wordt die weer samengesteld en gehomogeniseerd om een altijd gelijk vet- en eiwitpercentage te krijgen zonder zo'n drijvend laagje room. Dat zorgt ervoor dat je pak melk een mengsel kan wezen van Friese, Zeeuwse en Noord-Hollandse en Brabantse melk. Bij Boerenlandmelk deed Campina het altijd al anders. De melk werd niet gescheiden, maar alleen maar gehomogeniseerd. Mensen houden nou eenmaal niet meer van dat laagje room. Dat kopen ze liever apart als slagroom. Dat neemt niet weg dat Boerenlandmelk altijd al 'echte melk' was, met zijn eigen room, in plaats van af- en daarna weer bijgeroomde mixmelk. Omdat Campina onder meer zag hoe succesvol onder meer Willem & Drees met hun echte boeren zijn - ja dat vroeg ik ze, en ze bevestigden het - besloten ze ook uit de kast te komen. Ze besloten de niet-biologische melk die tot voor kort in de Boerenlandpakken ging te vervangen door de biologische die Campina verkocht onder het merk De Groene Koe in bedrijfskantines, een stel supers en natuurwinkels. Ze besloten hun biologische melk niet meer domweg biologisch te laten zijn, maar nu echt lekker te maken door hem niet eerst uit elkaar te halen en dan weer te mixen. En door die vetter te laten. Voor de liefhebbers is er dus eindelijk natuurlijke biologische melk met zijn eigen in plaats van machinaal geklutst vet.
Wie dat niet wil, kope gewoon biologische Puur & Eerlijk bij AH of die eveneens afgeroomde en verknutselde Groene Koe, want die blijft ook bestaan.

Maar nou weet je nog niet hoe Campina zijn titanenklus klaart. Hoe krijgen ze boer Piet apart uit de tankwagen, waar ook boer Hans, Henkjan, Teun en Erik inzitten? Hoe homogeniseren ze zijn melk - dat gaat tenslotte ook in flinke stromen anders gaat je melk goud kosten - en hoe krijgen ze die apart in het pak dat je koopt en waar je door een code in te tikken van mag weten welke boer erachter steekt?
Nee, ze hebben er niet allemaal kleine 'batches' van gemaakt. Dat lukt niet in de tankwagen. Dat lukt niet bij het eruithalen en dat lukt ook niet bij de verwerking van de melk in de melkfabriek.

Campina heeft het hele probleem opgelost door een slim zinnetje. In het pak, zo formuleerden ze het, zit 'onder meer' melk van de boer die je via de code vindt. Honderddertig boeren leveren Campina biologische melk. Dertig daarvan kun je met naam en toenaam op de site vinden. In ieder pak zit één van de dertig boeren. Zo kan ik het ook, zeg je? Ja, dat is zo. Maar ze vertelden het me echt heel eerlijk en zonder de minste aarzeling. Het klopt, al blijft het weer net te 'marketing'.

Denk eens mee. Hoe krijg je Boerenland nou helemaal kloppend, zonder de kosten en de kilometers over de kling te jagen?

Ik zal het maar verklappen: de melk die hier in huis komt van de super is altijd Boerenland Vol. Nou ja, dan is'ie voortaan maar biologisch. Bij AH is Boerenland maar 1 cent duurder dan de volle Puur&Eerlijk, maar wel een vol gram vet meer. Een koopje.
Dit artikel afdrukken