Eigenlijk is dit een onderwerp voor de rubriek 'Gebrek aan Kennis'. Want ik weet praktisch niets van deze kip. Ik kreeg hem uit Brussel, van de markt in de wijk St. Gilles. Omdat ik hier nogal eens jubel over de Label Rouge kip en het Kemper Landhoen. Wat ik dan van de smaak van deze kip vond, dat was de opdracht.
Het is een cou nu, biologisch, scharrel, hij woog bijna 1,4 kilo, zijn levertje was teruggestopt in de buikholte, en wat hij gekost heeft weet ik niet, want het was een cadeautje.

Om goed te kunnen vergelijken bereidden we hem zoals we dat gebruikelijk doen bij hele kippen van deze omvang. In de oven, twee uur op 160/170 graden, in de buik het levertje, ui, appel, knoflook, salie. Een vulling die teruggrijpt op middelengelse receptuur. Conclusie: hij smaakte voortreffelijk, rook heerlijk, sappig, stevig vlees. Maar wat is een cou nu, behalve een kip met een kale nek? Waarom is deze kip populair in Frankrijk en een deel van België? Waar komt deze kip (ja, België, dat staat op het stickertje) vandaan? Hoe zit dat nu met de cou nu? Wie beschikt wel over kennis? Nick Trachet vanuit Brussel misschien?
Dit artikel afdrukken