‘Veel producten zijn afkomstig uit Noord Brabant, maar er werken ook producenten mee uit Gelderland, Overijssel, Zeeland en Drente’, schrijft Distrifood. Het gaat om Gijs. ‘Het streekmerk Gijs’ wordt het genoemd. En Gijs is van de onderneming Streekselecties.

Een, zo op afstand bekeken, sympathieke onderneming, waarvan het management zich in een kleinigheid vergist. En die vergissing (ik kan ook zeggen dat ze doelbewust een potje liggen te misleiden, maar waarom altijd zo onaardig meteen) zou wel eens het gevolg kunnen zijn van de op niks gestoelde verering door Slow Food van Het Streekproduct.
De supermarktorganisatie Plus (prima winkels) heeft met Streekselectie een ‘exclusief leveringscontract’ afgesloten voor het streekmerk Gijs. In Distrifood staat een foto van een hoge ome van de Plusorganisatie met in zijn handen een onsje verpakte gekookte ham. Ham van Gijs.

En alles tegelijk wordt overhoop gehaald. Gijs is gezond, duurzaam en van betere kwaliteit, zegt Streekselectie in Distrifood. Graag, zou ik zeggen, doe mij kwaliteit, en dat gezond hou je maar lievervoor je, dat komt me Ik Kies Bewust de neus uit. Maar dat gedoe over de herkomst. Gekookte ham is geen streekproduct, net zo min als geitenkaas, vruchtensap en jam dat zijn. Alleen als de herkomst bepalend is kun je van een streekproduct spreken, dan is het nergens anders te vinden. Maar andersom, als je chips bakt in Zeeland zijn die chips niet opeens een streekproduct. Wel lekker misschien, maar je kunt de bakkerij zo naar de Noordoostpolder verhuizen zonder dat de chip er anders van gaan smaken. Er is in Noord Limburg een streekproductenmalloot die pasta laat maken met eieren van zijn eigen Noordlimburgse legbatterijkippen (batterijeieren uit Noord Limburg, je proeft het meteen). Hij verkoopt de pasta als streekproduct. Maar het is kul, dat streekgelul. Kwaliteit, Gijs, die doet het hem, misschien de korte afstand ook tussen producent en winkel, maar niet de plek van herkomst.
Dit artikel afdrukken