Milieudefensie heeft er inmiddels een dikke week op zitten met de actie Stop fout vlees, die specifiek gericht is tegen Albert Heijn. Het is niet zo snel te achterhalen welk percentage van het kippen- en varkensvlees dat Nederlandse supermarkten verkopen Amazone soja bevat, maar heel gering zal het inderdaad niet zijn. Ik schat het op zo'n 15-20%.

Albert Heijn is inmiddels behoorlijk boos en wil via juridische stappen de actie stoppen. De actie is alleen gericht tegen AH, volgens Milieudefensie de grootste slager van Nederland. Dat is dubieus, omdat er nog wat meer grote eindverkopers van vlees zijn.

Diervoeders zijn geen sinecure. Ze zijn zorgvuldig samengesteld om een dier in het juiste aantal dagen op het juiste slachtgewicht te krijgen. Ze zijn ook nog eens zo samengesteld dat de dieren de juiste eiwiten en energiesamenstelling krijgen om goed vlees aan te zetten. Bovendien willen we ook nog eens zorgen voor een goede vetzurensamenstelling. Denk aan de tegenwoordig zo populaire omega-3's die Campina via het voer aan de melk toevoegt. Daar wordt o.m. soja voor gebruikt.

AH moet nu van de ene op de andere dag veranderen van Milieudefensie. Dat kan helemaal niet, want zo snel is een industrie die per jaar alleen al 400 miljoen kippen op tijd en conform de specificaties weet op te leveren niet te veranderen.

Dat is reden om er eens een gesprek op basis van echte informatie aan te wijden:
- hoe fout is fout veevoer nou precies?
- hoe fout is de wel erg simplistisch voorgestelde actie tegen AH?
- doet AH er niet veel slimmer aan het gesprek aan te gaan en het publiek volkomen helder te maken hoe de vork in de steel zit?

Wat je als consument van Milieudefensie niet te horen krijgt is o.m. dit:
- soja is nodig in diervoeders omdat er geen dierlijke producten meer in mogen zitten; soja is namelijk de eiwitvervanger sinds kippen geen diermeel meermogen en zelfs de wurmpjes en kevertjes van biologische kippen niet in die eiwitbehoefte kunnen voldoen.
- soja, ook die uit het Amazone-gebied, wordt speciaal voor vegetariërs en veganisten gebruikt om mensen aan hun broodnodige eiwitten te helpen.

Ergo: Milieudefensie zou samen met Albert Heijn moeten ijveren voor het afschaffen van de graankip en het graanvarken; er moet weer dierlijk meel in het veevoer. Omdat dat eruit moest, hebben we tegenwoordig sojakip. Een belronde vanmorgen leerde me dat er op Europees niveau een basis is ontstaan om de kip, zoals het van nature hoort, weer omnivoor maken.

Ik heb de volgende drie vragen gesteld aan Nederlandse voederfabrikanten:
- welk percentage van de kilo's vlees in Nederlandse supermarkten is geproduceerd met behulp van Amazone-soja?
- zouden ze de eiwitbron waar die soja voor zorgt kunnen vervangen door voer dat op bestaande akkers in Nederland of Europa wordt verbouwd?
- welke prijsconsequenties zou non-Amazone soja of een vervangende eiwitbron (zo die er is) hebben voor de prijs van kip?

Met een van mijn informanten becijferde ik het cijfer op de laatste vraag. Dat ligt waarschijnlijk rond de 25 - 30%. Dat is een snelle schatting, we kunnen ons vergissen. Diermeel maakt de kip waarschijnlijk niet duurder en is aanmerkelijk duurzamer.

Foute actie, foute probleemanalyse en een gemiste kans voor AH om wel goed te communiceren. Ik beloofde het AH ooit: foodlog.nl helpt bij duurzaamheidsbeleid en probeert wel de juiste analyses te maken.






Met bovenstaande informatie in je achterhoofd kijk je heel anders naar dit filmpje, dat eenzijdig en propagandistisch is:


Dit artikel afdrukken