Het lijkt erop dat er eindelijk weer eens rechtoe rechtaan goed nieuws te melden valt: er is nu betaalbare tagatose. Uit Belgisch Limburg.
De Limburgse producent van gezonde voeding Damhert ontwikkelde een technologie om goedkoop tagatose te produceren en brengt het binnenkort op de markt. Damhert investeert bovendien ruim 2,5 miljoen euro in zijn vestiging in Heusden-Zolder.
De witte, korrelige substantie verschilt in niets van de 'fijne suiker' zoals wij die gebruiken in de keuken bij het bereiden van cake en taart, in onze koffie en op pannenkoeken. Ook de smaak is identiek. Toch heeft tagatose niets met suiker te maken. Tagatose is een natuurlijke suiker die voorkomt in zuivelproducten als ze verwarmd worden.
Tagatose werd ontwikkeld door een Amerikaanse farmaceutische groep en werd aanvankelijk gebruikt bij de behandeling van darmkankerpatiënten. Tagatose herstelt namelijk de darmflora. Professor Christian Vastenavond: "Maar tagatose blijkt ook een zoetstof te zijn met ongekende voordelen. Zo heeft tagatose geen enkel effect op de suikerspiegel in het bloed, waardoor ook diabetici het probleemloos kunnen gebruiken en heeft het een veel lager caloriegehalte dan suiker. Het risico van tandbederf is onbestaande." Het voordeel ten opzichte van traditionele suikervrije zoetstoffen is dan weer dat je het in bulk kunt gebruiken, wat handig is bij het bereiden van confituur of chocolade. "Tagatose is een natuurproduct, het menselijk lichaam komt er dus niet tegen in opstand."
Concurrentieel
Het was de Deense zuivelproducent Arla Foods die de licentie op tagatose kocht, maar er niet in slaagde om het aan een concurrentiële prijs te produceren. Het Limburgse bedrijf Damhert slaagde daar via R&D-zusterbedrijf Nutrilab wel in. Dankzij de Limburgse technologie gebeurt de productie van tagatose voortaan ruim 80 procent goedkoper. Alle nodige patenten zijn inmiddels aangevraagd.
Damhert brengt tagatose vanaf september op de markt. Eerst als ingrediënt van confituur, snoep, koekjes en andere producten onder eigen naam, later ook in andere vormen, als zoetstof voor koffie bijvoorbeeld. Er lopen ook gesprekken met bedrijven die de grondstof willen kopen. "De mogelijkheden van tagatose zijn gigantisch," aldus Geert Schoofs, afgevaardigd bestuurder van Damhert.
De markt van de natuurvoeding en functionele voeding is de voorbije jaren enorm gegroeid. De belangstelling voor "voeding die niet geneest maar wel voorkomt" is groot. Momenteel haalt Damhert een omzet van 20 miljoen euro. De voorbije jaren was er een groei van 15 tot 23 procent. De lancering van tagatose in september geeft die groei waarschijnlijk nog een extra injectie. "Wij houden terdege rekening met een omzetverdubbeling de komende twee jaar," aldus Geert Schoofs.
Momenteel wordt een investering afgewerkt van ruim 2,5 miljoen euro in nieuwe gebouwen en machines. Bij Damhert werken 70 mensen. En voor wie wil weten waar de naam 'Damhert' vandaan komt? Geert Schoofs: "Het damhert is een dier dat heel zorgvuldig te werk gaat bij de keuze van zijn voeding."
Bron: het belang van limburg
Dit artikel afdrukken
De Limburgse producent van gezonde voeding Damhert ontwikkelde een technologie om goedkoop tagatose te produceren en brengt het binnenkort op de markt. Damhert investeert bovendien ruim 2,5 miljoen euro in zijn vestiging in Heusden-Zolder.
De witte, korrelige substantie verschilt in niets van de 'fijne suiker' zoals wij die gebruiken in de keuken bij het bereiden van cake en taart, in onze koffie en op pannenkoeken. Ook de smaak is identiek. Toch heeft tagatose niets met suiker te maken. Tagatose is een natuurlijke suiker die voorkomt in zuivelproducten als ze verwarmd worden.
Tagatose werd ontwikkeld door een Amerikaanse farmaceutische groep en werd aanvankelijk gebruikt bij de behandeling van darmkankerpatiënten. Tagatose herstelt namelijk de darmflora. Professor Christian Vastenavond: "Maar tagatose blijkt ook een zoetstof te zijn met ongekende voordelen. Zo heeft tagatose geen enkel effect op de suikerspiegel in het bloed, waardoor ook diabetici het probleemloos kunnen gebruiken en heeft het een veel lager caloriegehalte dan suiker. Het risico van tandbederf is onbestaande." Het voordeel ten opzichte van traditionele suikervrije zoetstoffen is dan weer dat je het in bulk kunt gebruiken, wat handig is bij het bereiden van confituur of chocolade. "Tagatose is een natuurproduct, het menselijk lichaam komt er dus niet tegen in opstand."
Concurrentieel
Het was de Deense zuivelproducent Arla Foods die de licentie op tagatose kocht, maar er niet in slaagde om het aan een concurrentiële prijs te produceren. Het Limburgse bedrijf Damhert slaagde daar via R&D-zusterbedrijf Nutrilab wel in. Dankzij de Limburgse technologie gebeurt de productie van tagatose voortaan ruim 80 procent goedkoper. Alle nodige patenten zijn inmiddels aangevraagd.
Damhert brengt tagatose vanaf september op de markt. Eerst als ingrediënt van confituur, snoep, koekjes en andere producten onder eigen naam, later ook in andere vormen, als zoetstof voor koffie bijvoorbeeld. Er lopen ook gesprekken met bedrijven die de grondstof willen kopen. "De mogelijkheden van tagatose zijn gigantisch," aldus Geert Schoofs, afgevaardigd bestuurder van Damhert.
De markt van de natuurvoeding en functionele voeding is de voorbije jaren enorm gegroeid. De belangstelling voor "voeding die niet geneest maar wel voorkomt" is groot. Momenteel haalt Damhert een omzet van 20 miljoen euro. De voorbije jaren was er een groei van 15 tot 23 procent. De lancering van tagatose in september geeft die groei waarschijnlijk nog een extra injectie. "Wij houden terdege rekening met een omzetverdubbeling de komende twee jaar," aldus Geert Schoofs.
Momenteel wordt een investering afgewerkt van ruim 2,5 miljoen euro in nieuwe gebouwen en machines. Bij Damhert werken 70 mensen. En voor wie wil weten waar de naam 'Damhert' vandaan komt? Geert Schoofs: "Het damhert is een dier dat heel zorgvuldig te werk gaat bij de keuze van zijn voeding."
Bron: het belang van limburg
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het patent van Spherix of haar zuster bedrijf Biospherix op D- Tagatose verliep op 28 augustus 2006 in de USA en 28 augustus 2007 in Europa. Zij hebben echter wel nog zekere proces patenten actief, die uitsluitend op de medische toepassingen zijn gericht..
D-Tagatose werd oorspronkelijk in 1986 door Spherix op de markt gebracht als een PRE-BIOTISCH middel voor de versnelde recuperatie van de goeie darm flora na chirurgische dikke darm interventie bij darm kanker.NIET als kanker bestrijdings middel, voor alle duidelijkheid!
---------------------------------------------------------------------------------
Biospherics, a wholly owned subsidiary of Spherix Incorporated, is a leader in the application of chiral carbohydrate chemistry and has developed an extensive pipeline of candidates across a broad range of therapeutic indications.
The Company’s lead clinical candidate is D-Tagatose, an FDA-approved, naturally occurring, simple sugar being developed as an oral treatment for glycemic control in patients with Type 2 diabetes as well as other indications.
Descriptive Information
Brief title Naturlose (D-Tagatose) Efficacy Evaluation Trial
Official title Effects of Naturlose (Tagatose) on Glycemic Control and Safety of Naturlose Over One Year in Subjects With Type 2 Diabetes Under Diet Control and Exercise
Brief summary
The purpose of this trial was to evaluate the effectiveness and safety of Naturlose (Tagatose) for glycemic control in people with Type 2 diabetes who are not taking other medications for the condition and who are under diet control and exercise.
The study lasted one year. HbA1c has been monitored every 2 months after entry into the study. Safety and tolerance for tagatose have been assessed every 2 months throughout the study. A total of 14 visits have been made to the study site.
Detailed description
Phase Phase 3
Study type Interventional
Study design Treatment
Study design Randomized
Study design Double Blind (Subject, Caregiver, Investigator, Outcomes Assessor)
Study design Placebo Control
Study design Parallel Assignment
Study design Safety/Efficacy Study
Primary outcome To evaluate a placebo-subtracted treatment effect of tagatose in glycemic control determined by a statistically significant decrease in hemoglobin A1c (HbA1c) levels. One Year No
Condition Type 2 Diabetes
Arm/Group Arm Label: Sugar substitute Placebo Comparator
Arm/Group Arm Label: Tagatose Experimental
Intervention Drug: Tagatose Arm Label: Tagatose
powder; 15 grams three times daily; one year
Intervention Drug: Placebo Arm Label: Sugar substitute
Sugar Substitute
Ik dacht dat het patent van Spherix verlopen was? Maar ze zien er dus nog wel heil in, maar dan niet als darmkankermiddel maar als diabetesbehandeling? Leg eens uit?
Lees over the klinische testen mbt FASE 3 D-Tagatose op
http://multivu.prnewswire.com/mnr/spherix/40911/
Ik wil dan graag een samenvatting Ik volg deze discussie graag vanuit het voedingsoogpunt. Ik vind jullie discussie soms wat ingewikkeld maar erg boeiend!
Op het naar het persoonlijk debat dan maar!