Toch blijkt ook de VWA het niet te weten. Het meet het aantal beestjes op levend spul waar ze nou eenmaal van nature voorkomen en constateert dan dat er besmetting is. Alsof je de normen van een steriel laboratorium toepast op je achtertuin, maar daar wel uit wilt eten. Dat loopt spaak, want je vindt allerlei leven. Leven bovendien dat ook in iedere gezonde mensenbuik voorkomt
Baan ziet het lijk al drijven want de VWA ontdekte dat meer dan 10% van de kiemgroenten is besmet met E.coli. Monsters van rode bietenkiemen, preikiemen en alfafa monsters zaten op respectievelijk 41,2%, 28,6%, en 17,1%. Afblijven dus? Welnee, zegt Baan, het is heel simpel te begrijpen. E.coli worden gemeten als een zgn. proxy om onhygiënische werkmethoden op te sporen. Die 'ekkolies' zijn op zich niet noodzakelijk slecht. Bij volle gronds teelt - de leverancier van de zaden voor groenten - zijn ze
En tis waar, maar hoe moet je erover communiceren als de VWA nou eenmaal meet, zoals'ie meet?
Zeg 'ns eerlijk, hoeveel lezers van hier zouden hun (kiem)groenten laten staan als ze hoorden dat de kans op E.coli 'besmetting' 50% was?
AANVULLING, 17/3/09: in de draad krijg ik op m'n kop van Wouter de Heij die het bepaald niet eens is met de stelling dat sommige E.coli's maar een uitzonderingsstatus moeten krijgen. Als hij gelijk heeft, is de teneur van dit stuk onterecht.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@bob, zucht .... de codex als het kwaad ....bestraling ......retail is slecht ......
@peter jens
Het gaat er niet om dat je wat van mij leert. Het gaat erom dat we niet lijdzaam toezien hoe we onderhavig worden aan de zogenoemde "red tape" van overheidsbureaucratie en overcertificering in de voeding industrie. Terwijl ik zie dat er bij sommige voedselproducenten plastic afval gewoon word meegdraaid in mengmachine voor knakworsten. Ja jammer dat ik het woord industrie moet hanteren, graag verlang ik terug na de dagen dat het voedsel van het land of uit de zee kwam en dezelfde middag of ochtend nog op de markt lag. Voedsel op kleine schaal geproduceerd verkocht door kleine producenten, korte schakels, vers en fris voedsel. Ik heb veel gereisd naar tropische landen en heb vooral veel kip en varkensvlees gegeten in het buitenland. Ik heb daar goede en slechte kip gehad. Maar ik kan je vertellen dat het slechte kippevlees over het algemeen beter was dan ons goede kippenvlees, scharrelkippen niet uitgezonderd. Ook wel varkensvlees gehad van boertjes in de dominicaanse republiek en costa rica van gegrilde speenvarkens langs de weg. De rook van een paar takken moesten de vliegen weghouden. Ik wantrouwde het eerst ook vanwege de hygiene maar mijn amerikaanse vriend, een gepensioneerd amerikaans ziekenhuis specialist zei dat dit voedsel beter van kwaliteit is dan in europa en noord amerika. Let wel als dit voedsel natuurlijk dezelfde dag vers bereid is. Ik kan je zeggen nog nooit zulk lekker varkensvlees gehad. Dit vlees was afkomstig van een klein locaal boertje.
Er zijn altijd uitzonderingen van mensen die ziek worden door slechte hygiene, temeer om hoe men hygiene wil verbeteren onder codex alimentarius (bestraling). Waar ik dus geen voorstander van ben. Het gaat mij ook niet hygiene van het voedsel want dat spreekt voor zich, en ieder mens wil schoon voedsel. Veel meer gaat het om de manier waarop voedsel gekweekt en gefokt(hormonen, antibiotica) moet worden, en dat schort eraan. Wat te doen vroeg je. simpel; niet meer kopen bij de supermarkt! Dat gaat vast niet lukken denk ik? Lukt mij namelijk ook niet.
en wat DOE je zelf aan die misstanden die je signaleert, Bob? Wat kunnen we van je leren uit je daden?
@ Peter Jens
Senate bill S510, codex alimentarius, Haccp monsanto. Heeft alles met voedsel te maken en voedselveiligheid. Hebben we het toch over of zit ik op een verkeerde fora. Of kijken we/jij misschien alleen selectief en met een roze bril. Jouw manier van het pareren geeft aan dat je er zelf ook niet zoveel van het onderwerp weet quote "maar dat is logistiek best even ingewikkeld, ook voor stadswoningen" "Over S510 is zelfs de biologische industrie in Amerika" De biologische industrie, dus de burger heeft niks meer te zeggen en het particulier verbouwen van eigen voedsel lang leve het socialisme van karl marx. Duivels werk is het ja, Dat zie je toch ook wel met het dioxine schandaal ondanks BRC HACCP VWA wordt er nu meer dan ooit geknoeid met voedsel. Het dioxine verhaal loopt al 10 maanden (achter) in de tussentijd werd er niets ondernomen. Peter Jens je bent toch geen spreekbuis van big industry. Quote "In samenzweringen geloven" afbraak van grondwettelijke mensenrechten gebeurt nu voor je ogen en jij praat over samenzweringen, man, "get your head out of your ass"
@Bob, klopt, de wet is duidelijk in sommige Amerikaanse staten: Regenwater dat op jouw terrein vals is niet van jou. En dat heeft historische redenen. Maar je loopt een beetje achter, want de wetgever in de staten die erg moeten letten op watergebruik zijn de wetgeving zodanig aan het aanpassen dat eerst voor rurale woningen regenwateropvang wel wettelijk kan, en dan, maar dat is logistiek best even ingewikkeld, ook voor stadswoningen.
Over S510 is zelfs de biologische industrie in Amerika te spreken, maar wanneer je in samenzweringen wil geloven is S510 het werk van de duivel, en de WTO de advokaat van de duivel. Wat heeft een en ander overigens met de Beestjes van Baan te maken?