Lijkt logisch. Met auto's doen we het ook. Minder verbruik, minder BPM.
Maar is het ook zo met biologisch? Daar wordt juist meer op verdiend door de verkopers. Dat komt omdat ze op een maar een beetje duurder startproduct door hetzelfde opslagensysteem halen als hun gangbare producten.
Toch is hun vorkheftruck niet biologisch. Hun PC's, personeel, inkopers en vrachtwagens, verwerkers en tussenhandelaren zijn dat al evenmin.
De supers zijn zo netjes hun mond te houden. De bedrijfskantinejongens weten best wat ze doen. Milieudefensie en hun broeders en zusters misschien niet. Beetje naief, geen bedrijfseconomen in dienst wellicht.
Zo kan het gebeuren dat de linker- de rechterhand wast.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Begreep vanavond dat gisteren op de site van Dijkgraaf (vroeger actief als acteur in de rol van Pino in Sesamstraat) ook al de Taskforce Biologische Landbouw werd genoemd. Die werd gisteren al verwijderd.
Typisch geval dus van officiële instanties gebruiken om je private belang te steunen.
Case closed wat mij betreft.
Pino, dat zou best eens kunnen. Ik hoorde al voorbeelden van biologische eierkoeken die door bedrijfskantine-exploitanten voor 1,20 per stuk worden ingekocht en er voor 0,80 uit moeten. Zelfs die laatste prijs is absurd. Ik vroeg destijds hoelang de overheid zou accepteren dat dit de consequentie was van zijn eigen eis, die, zoals boven duidelijk wordt, qua duurzaamheid in ieder geval betwijfelbaar is: duurzaam is niet noodzakelijk bio. Probleem is alleen dat 'duurzaam', in tegenstelling tot EKO, niet wettelijk is verankerd en ze dus maar voor een - rekenkundig waarschijnlijk aantoonbaar - onverantwoord groot aandeel biologisch kiezen.
Antwoord op m'n eierkoekenvraag: de baas betaalt het verschil gewoon. Als dat zo is, weet je dat je belastinggeld dus gestoken wordt in grote harige ideeën, die los staan van de werkelijkheid waar serieuze biologen nou juist wel aan proberen te werken. Ik vermoed wat jij ook vermoedt: de overheid mort, de cateraars komen er niet uit en Dijkgraaf neemt een initiatiefje. Oogt en klinkt sympathiek. Talloze mensen die ik kan waarderen vind ik terug in dat petitie-lijstje, maar het is way out of line. Is dit duurzaam ondernemen? In werkelijkheid is er een handelsopslagenprobleem en moeten de cateraars kijken of ze wel efficiënt werken en niet veel te veel kosten stoppen in zaken die niets met eten te maken hebben.
Iedere dag komt er meer van dit soort 'gedoe' voorbij. Het is om knettergek van te worden en zo langzamerhand niet eens leuk meer om over te schrijven. Wat een bogus.
Interview met een actielijder van Milieudefensie in het hol van de leeuw : een AH-super, waar ze mensen proberen te verleiden tot het zetten van een handtekening.
Een beetje ontluisterend, dat de actievoerders zelf weinig notie hebben van waar ze mee bezig zijn.
Filmpje uitkijken en naar /ontbossing doorklikken
http://www.groenerekenkamer.nl/node/900
Tijd om het stukje maar eens te herschrijven? Klinkt inderdaad als een commerciële actie.
Het ziet er inderdaad nl. naar uit dat dit een louter prive-initiatief is van biologische etenswarenverkoper Dijkgraaf van LekkerBio. LekkerDuidelijk is het alleen niet en ook niet waarom er een probleem zou zijn. Dijkgraaf is nl. de man die heel goed weet waar het probleem van de 'duurte van biologisch' in zit. Niet in de centen, maar in de procenten.
Vervolgvraag: staan Milieudefensie en de Stichting Natuur en Milieu achter dit initiatief waarmee LekkerBio hen associeert?