Het overkomt iedereen. Dat je standpunt een bekende plek is geworden. Je voelt je er thuis, op je gemak zelfs. De mensen links en rechts van je ken je zo'n beetje, je stokpaardjes staan onder handbereik.

Je hebt heel wat gedaan om dat standpunt op te bouwen en in te nemen. Bij iedere nieuwe issue was het raak, begon je alweer met de argumenten van allerlei betrokkenen te onderzoeken, onder vuur te leggen, actief je mening te testen en vormen.

Die tijd is nu voorbij. Komt er weer een nieuwe issue, dan hoef je je standpunt niet meer te vormen, alleen maar in te nemen. Je hebt een duidelijk beeld van hoe de zaken liggen. Je bestrijdt het beeld dat anderen proberen te schetsen. En ze moeten niet denken dat je jouw standpunt ooit nog zult verlaten.

Beeldbusters
Beeldbusters verzetten zich hiertegen. Ze willen het beeld dat ze hebben vanuit hun standpunt expliciet maken en kritisch tegen het licht houden. Ze willen het beeld van een issue vanuit een ander standpunt niet bestrijden, maar begrijpen. Ze zijn bereid hun beeld bij te stellen. Ze willen samen met andere beeldbusters de ver-beelding laten werken om tot gezamenlijke toekomstbeelden te komen. De ultieme consequentie kan zijn dat er beelden sneuvelen; beeldbusters.

Beelden van landbouw
Het bleek uit de politieke serie op Foodlog: het beeld dat veel politieke partijen schetsen van een ideale landbouw, waar dieren lekker buiten lopen en boeren met niet al te grote aantallen dieren toch een boterham kunnen verdienen, strookt niet met de werkelijkheid.

Het beeld van die ideale landbouw past óók niet bij de verwachtingen die diezelfde mensen hebben van landschap, (gezond, natuurlijk en groen) of de prijs van het voedselpakket (gezond eten niet duurder) of het huishoudboekje van de BV Nederland (beperkte lastenverzwaring, werkgelegenheid). Het beeld dat de veehouderij sector heeft van dieren als productiemiddel, is ver doorgeschoten onder invloed van een dwingende kostprijsminimalisatie.Het beeld dat een boer heeft van 'klein' en 'groot', voor aantallen dieren, is niet hetzelfde als dat van de stadsmens. Het beeld over dierwelzijn past niet bij het beeld van een geslaagde zomeravond voetbal kijken met een goed gevulde BBQ.

Bereidheid tot ver-beelden
Ik wil die beelden van landbouw verkennen en beter begrijpen waar beeld en gedrag losgekoppeld raken. Daarvoor is het nodig om ook andere beelden te kunnen benutten. Dit is een hartelijke uitnodiging naar de kritische oppositie om ook hun beelden te delen, inzichtelijk te maken. Foodlog biedt het podium op een voorwaarde: de bereidheid tot verbeelden. Dus boeren, biologische boeren, dierwelzijnsstrijders, Partij voor de Dieren, culinairen: word Beeldbuster!

En het hoeft niet met mij: dit is een open uitnodiging aan bloggers om hun beelden van landbouw te onderzoeken, te verkennen. En (beeld)verslag uit te brengen hier op Foodlog. We beginnen met die vermaledijde intensieve veehouderij. De eerste keer varkens, binnenkort pluimvee.
Dit artikel afdrukken