Vorige week maakte het Dietary Guidelines Advisory Committee de aanbevelingen bekend die eind van dit jaar nieuwe voedingsrichtlijnen in de VS moeten opleveren. Er was in de pers veel aandacht voor de hoofdlijnen. Die komen erop neer dat Amerikanen wordt aanbevolen:
- rustig wat meer producten met een hoog cholesterolgehalte te nemen
- op te blijven passen met zout en verzadigd vet
- hun angst voor koffie op te geven
- (voor het eerst:) hun suikerconsumptie flink in te perken

Verder roepen de aanbevelingen Amerikanen op om ook het milieu in overweging te nemen door meer groenten en fruit en vooral minder vlees te eten.

Impact op beurskoersen
Onmiddellijk na het uitkomen van de aanbevelingen daalden de beurskoersen van een aantal voedingsmiddelenconcerns zoals PepsiCo, Coca-Cola, Dr. Pepper Snapple Group, Kraft Foods Group, Mondelez International en Hershey. Al deze bedrijven voeren producten met een hoog suikergehalte. Vermoed wordt zij een lobby gaan vormen en niet werkeloos zullen afwachten hoe er met hun producten wordt omgegaan.

'Suikertax'
De suggestie van het Dietary Guidelines Advisory Committee dat een 'suikertax' een interessante manier kan zijn om gezonde groenten en fruit te subsidiëren, zorgde al meteen voor ophef. Bloomberg kopte 'Tax on Sugary Foods Proposed by U.S. Panel to Fight Obesity'. De Amerikaanse minister van landbouw, Tom Vilsack haastte zich om bij de presentatie van de aanbevelingen te zeggen dat het gaat om 'aanbevelingen voor eetpatronen en voeding'.

Een belasting is een immers politiek issue en daar wilde hij zich verre van houden. "Ik wil niets dat de legitimiteit, geloofwaardigheid en aanvaarding van de richtlijnen aan zou tasten", zei hij.

'Mager vlees' wel gezond, 'rood vlees' niet
De gevolgen voor de voedselindustrie laten zich nog niet overzien. Volgens Marion Nestle, voedingsprofessor aan de New York University, zijn de fabrikanten 'frantic' over de richtlijnen. Als daar aanbevelingen in terecht komen die effect hebben op hun producten, kan dat vergaande gevolgen hebben voor hun verkopen. Toen in de jaren '60 de cholesterolrichtlijn werd ingevoerd, had dat drastische gevolgen voor de eierproductie in de VS. Eieren werden ineens ongezond, de consumptie daalde met 30%.
Nu zat met name de vleesindustrie op het vinkentouw. Naar verluid zouden de aanbevelingen vlees van het menu willen schrappen. Dat blijkt in de praktijk mee te vallen. 'Mager vlees maakt deel uit van een gezond eetpatroon', luidt de aanbeveling, 'rood vlees' wordt in de ongezonde hoek gezet. De vleesindustrie reageert meteen dit een tegenstrijdig advies is. "Mager vlees is rood vlees", zegt Shalene McNeill, voedingswetenschapper bij de National Cattlemen’s Beef Association in Washington. "Het is misleidend te concluderen dat een gezond eetpatroon minder rood vlees moet bevatten". Kippenvlees is echter ook mager, maar natuurlijk niet rood.

Het belooft een spannend jaar te worden voor lobbyisten rondom het officiële Amerikaanse menu.

Fotocredits: 'Harris Ranch - dinner', Ernesto Andrade
Dit artikel afdrukken