Minder vlees eten zou de CO2-uitstoot beperken met 25-40%. Die conclusie trekt de VN op basis van een rapport van de European Nitrogen Assessment (ENA), dat landbouw, en met name de dierlijke, als een van de belangrijkste bronnen van stikstofverlies en het verdwijnen van andere nutriënten uit de voedselkringloop aanwijst.

De VN spoort aan tot een reductie van vleesconsumptie tot internationaal aanbevolen gezonde niveaus. De auteurs van het rapport roepen niet op tot het verbieden van het eten van vlees. De Morgen schrijft: De auteurs van het rapport 'Nitrogen on the table' hebben niet de intentie mensen aan te sporen geen vlees meer te eten. "Dat zou een tegengesteld effect in de hand werken, want zo krijgen mensen net meer zin in vlees", klinkt het. "Vanuit milieuperspectief gaat het er ook niet om of je vlees eet of niet; het gaat erom hoeveel."

De VN stelt dat als mensen in de oude rijke wereld massaal zouden laten zien dat ze vlees minderen, daarvan een domino-effect zou kunnen uitgaan in de snel rijker wordende wereld. De vleesconsumptie daar zal immers sterk stijgen en dient te worden beperkt in de mate daarvan. Een Westerse vleesmindering zou zorgen voor een moreel appèl, zo lijkt de VN te redeneren.
Dit artikel afdrukken