Het Vlaamse departement Landbouw en Visserij zocht bij wijze van experiment uit hoeveel landbouwgrond er nodig zou zijn om de Vlamingen zelfvoorzienend te maken voor hun voedselvoorziening. Ze kwamen tot een totaal van 808.700 hectare, ofwel een tuin van 1.282 vierkante meter per Vlaming.
Van de 808.700 hectare grond is 222.700 hectare nodig voor plantaardig voedsel (40% daarvan voor oliën en vetten, 31% voor granen, 10% voor fruit en suikerbieten, 9% voor aardappelen, 7% voor groenten en 3% voor overige gewassen). Daarnaast is 586.000 hectare grond nodig voor het produceren van het veevoer voor de 150.800 melkkoeien, 120.600 vleesveekalveren, 143.300 zoogkoeien, 1,86 miljoen varkens, 59 miljoen vleeskippen, 4,7 miljoen legkippen en 4,3 miljoen opfokhennen die de Vlamingen jaarlijks 'consumeren'.
In werkelijkheid komt Vlaanderen aan deze hoeveelheid landbouwgrond niet eens toe: 'de effectief beteelde oppervlakte in Vlaanderen bedraagt [] 'slechts' 665.500 hectare', schrijft De Morgen.
Ter vergelijking: in Nederland zouden we op 1448 m2 per Nederlander uitkomen, en in Groot-Brittannië is een tuin van 1785 m2 per inwoner nodig.
Dit artikel afdrukken
Van de 808.700 hectare grond is 222.700 hectare nodig voor plantaardig voedsel (40% daarvan voor oliën en vetten, 31% voor granen, 10% voor fruit en suikerbieten, 9% voor aardappelen, 7% voor groenten en 3% voor overige gewassen). Daarnaast is 586.000 hectare grond nodig voor het produceren van het veevoer voor de 150.800 melkkoeien, 120.600 vleesveekalveren, 143.300 zoogkoeien, 1,86 miljoen varkens, 59 miljoen vleeskippen, 4,7 miljoen legkippen en 4,3 miljoen opfokhennen die de Vlamingen jaarlijks 'consumeren'.
In werkelijkheid komt Vlaanderen aan deze hoeveelheid landbouwgrond niet eens toe: 'de effectief beteelde oppervlakte in Vlaanderen bedraagt [] 'slechts' 665.500 hectare', schrijft De Morgen.
Ter vergelijking: in Nederland zouden we op 1448 m2 per Nederlander uitkomen, en in Groot-Brittannië is een tuin van 1785 m2 per inwoner nodig.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
gemiddeld per wereldburger ( deels rijk , maar merendeels arm) is er ca 1/4 ha akker en cultuurweide beschikbaar, dat is dus al 2x zoveel als de stinkendrijke belg voor zijn voedsel nodig heeft. best mogelijk dat een arme afrikaan meer m2 nodig heeft om zijn karige vegetarische hapje aan gierst en peulvruchtjes bijeen te schoffelen en schrapen, dan die well-to-do belg voor zijn rijke dis van hesp en fricandeau plus-plus.
Voor productie van kleding (katoen, wol) is ook landbouwgrond nodig, evenals voor de productie van tabak. we verspillen volgens het CBS 40% van ons voedsel in Nederland. Als we geen voedsel gaan verspillen hebben we per Nederlander slechts 870m2 nodig voor voedselproductie. Verder zullen dubbeldoel kippenhet nodige hoeveelheid areaal per Nederlander nog verder laten afnemen.
p,s
wat wij in Nederland aan voedsel verspillen is genoeg om het gewest Vlaanderen zonder Brussel te voeden.
@Joep: voor deze hypothetische berekening ging het Vlaamse landbouwdepartement uit van een vergelijkbare opzet als jij voorstaat, maar beperkter en alleen gebaseerd op de huidige consumptie van de Vlamingen.
Uitgangspunt was de voedselconsumptiepeiling door het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid, waarbij 11 voedselgroepen onderscheiden werden: 'van aardappelen en graanproducten tot fruit en dranken', schrijft De Morgen in het open te klikken bronartikel. Per Vlaming in totaal 2,8 kilo per dag, voor de ruim 6 miljoen Vlamingen samen 6,4 miljard ton per jaar. Daarna werd dit toegerekend aan een - hypothetisch - landbouwareaal.
Joeps vragen verdienen wat mij betreft een eigen draad - maar durft iemand die discussie aan?
@ joep: zowel van vaclav smil als van fresco moeten we fors minderen met vlees, dat scheelt een slok op een borrel en schept ruimte, maar ja, de chinezen hebben zich nog wel het een-kindsbeleid laten welgevallen, als wereld gaan we richting ongebreidelde carnivorie voorlopig.
Interessanter lijkt mij hoe het denkbeeldige resultaat van dit soort berekeningen er uit komt te zien als we niet van het huidige consumptiepatroon uitgaan, maar andersom.
1. Met welk volwaardig productenassortiment, afgestemd op onze bodem en klimatologische omstandigheden, kan zo optimaal mogelijk gebruik worden gemaakt van onze beschikbare ruimte inclusief continentaal plat (vis, viskweek).
2. Voor hoeveel personen zou dat toereikend zijn.
3. Hoe zien de maaltijden er dan uit.
Als dit niet binnen het kader van dit draadje past, dan moet de redactie dat maar even laten weten.