De slavink die we in de Nederlandse super kopen is 'verre van vers'. Dat zegt de Consumentenbond op basis van een onderzoek van 15 merken slavink, het oerhollandse rolletje gehakt omwikkeld met een plakje spek.

'Beter maar zo snel mogelijk na aankoop opeten'
De Bond kocht slavinken bij een aantal supermarkten en biologische winkels. Ze werden geanalyseerd op versheid, vet, zout, dierenwelzijn en het etiket. De onderzoekers verbaasden zich in instantie over de lange houdbaarheid van de slavinken. De meesten zijn wel een week houdbaar. Het blijkt echter niet verstandig zo lang te wachten. 'Uit microbiologische metingen bleek dat één derde van de onderzochte slavinken op dag van uiterste houdbaarheid zoveel bacteriën bevatte dat de kwaliteit op zijn minst bedenkelijk is. Zes waren duidelijk bedorven, waaronder slavinken van Ekoplaza en Dirk (bio). Van veel slavinken is de kwaliteit niet meer goed op de ‘te gebruiken tot’-datum, en soms op de dag van aankoop al niet meer', schrijft de Consumentenbond. Het advies is dan ook slavinken zo snel mogelijk na aankoop te eten.

Te vet, te zout en vreemde verrassingen
De meeste slavinken bleken erg vet en scoren matig tot slecht. Ook zijn veel slavinken erg zout. De zoutste bevatten meer dan 2 gram zout; daarmee levert één slavink al een derde van de maximaal aanvaardbare hoeveelheid zout die de Gezondheidsraad aanbeveelt. De Consumentenbond is verder niet te spreken over een aantal 'verrassingen' in de slavinken. Zo bevatten ze gemiddeld 10% water, bindmiddel, paneermeel, hulp- en smaakstoffen. Maar ook suiker en aroma's en in sommige gevallen minieme hoeveelheden van 'vreemd' vlees, zoals kip of schaap.

Krappe voldoende
Het eindoordeel van de Bond stemt niet vrolijk. De slavink van Hoogvliet scoorde het hoogste cijfer, een krappe voldoende, met een 5,6. Dat cijfer is ook weggelegd voor de Ambacht slavink van AH. De slavinken van Coop en Bio+ scoren een 5,5. De overige 11 scoren een onvoldoende, met als hekkensluiter de slavinken van het Lidl-merk Oldenlander. Die krijgen een 2,5.

Fotocredits: 'slavinken', Wikimedia
Dit artikel afdrukken