LTO Nederland wil een 'robuust crisisfonds' om door de Russische voedselembargo getroffen tuinders schadeloos te stellen. De helft van de schade zou door tuinders moeten worden gedragen. De andere helft moet van de EU komen.

Rabobank
Bij monde van directeur Ruud Huirne, stelt Rabobank voor vers product uit de markt te halen (doordraaien) en zegt dat het stimuleren van binnenlandse consumptie geen soelaas biedt omdat Nederland driekwart van zijn productie exporteert. Daar valt niet tegenop te eten, zegt hij dus. Het houdbaar maken van product is wat de bank betreft denkbaar. Het kan worden opgeslagen en gefaseerd op andere markten worden verkocht. Daarnaast wil Huirne dat bedrijven met overheidshulp geholpen worden nieuwe markten te vinden. Rabobank heeft een € 30 miljard krediet uitstaan in de Nederlandse land- en tuinbouw; daarmee is de bank vermoedelijk ca. 4 maal zo groot als zijn concurrenten bij elkaar opgeteld. Dat schrijft Boerderij.

ABN Amro en ING
ABN Amro deelt de visie van Rabobank niet. Directeur agrarische bedrijven Pierre Berntsen van die bank meent dat eerst de effecten van de Russische boycot duidelijk in kaart moeten worden gebracht. Hij krijgt bijval van ING bij monde van sectormanager agrarisch Cor Bruns. Hij spreekt met name voor de tuinbouw uit waar de schoen wringt door te zeggen dat sectoren die al in crisis verkeerden niet om de verkeerde redenen geholpen moeten worden. Voor steun en compensatie wordt verleend, moet ook wat hem betreft goed uitgezocht worden hoe de vlag er echt bijhangt.
Dit artikel afdrukken